17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία

Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία

Σημείωμα της Γενικής Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Ισπανίας

Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία, η Γενική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης, με την επιθυμία να προτείνει μερικά λόγια που ευνοούν την ειρήνη και την κατανόηση, δηλώνει:

  1. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή, βαθιά και πολύπλοκη πολιτική σύγκρουση, που βιώνεται με έντονο πάθος και αυξανόμενη ένταση. Στη δημοκρατία, όλες οι πολιτικές θέσεις, ανεξαρτήτως βαθμού επιτυχίας ή σφάλματος, είναι νόμιμες εφόσον διατυπώνονται με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  2. Δεδομένου ότι πρόκειται για πολιτική σύγκρουση, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να επιλυθεί μονομερώς με την επιβολή οποιουδήποτε μέρους, αλλά μόνο με σταθερές και ουσιαστικές συμφωνίες εντός όλων των δημοκρατικών θεσμών που εμπλέκονται νομικά, με βάση το διάλογο , τη δημοκρατία και την ειλικρινή ανοιχτοσύνη στην αλήθεια που υπάρχει σε κάθε θέση.
  3. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να απευθυνθούμε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ομάδες και, ιδιαίτερα, στους ηγέτες πολιτικών κομμάτων και θεσμών στην Καταλονία και στην Ισπανία. Και παροτρύνουμε, με τον μέγιστο επείγοντα χαρακτήρα, να ξεκινήσει ένας πολυμερής, βαθύς, ήρεμος και ειλικρινής διάλογος, χωρίς όρους ή αποκλεισμούς, που θα αφήνει κατά μέρος οποιοδήποτε προσωπικό ή παραταξιακό ενδιαφέρον, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη, δημοκρατική, διαρκής πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση για την προώθηση του κοινού καλού, του σεβασμού και της αδελφοσύνης μεταξύ ανθρώπων και λαών. Όλα τα φόρουμ συζητήσεων που ανοίγουν σε ένα κλίμα διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να συμβάλουν στη λύση. Η Γενική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Ισπανίας αναλαμβάνει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να καταστήσει δυνατό αυτό το διάλογο.
  4. Η συνύπαρξη και η ειρήνη αυξάνονται μόνο όταν προσπαθούμε να ζήσουμε με άλλους αναζητώντας το κοινό καλό. Ο Άγιος Αυγουστίνος έγραφε: «Οι άνθρωποι λένε ότι οι καιροί είναι κακοί, οι καιροί είναι σκληροί: ζούμε καλά και οι καιροί είναι καλοί, είμαστε οι καιροί: όπως είμαστε, οι καιροί είναι” (Άγιος Αυγουστίνος 8, 8).

Μαδρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος ονόμασε νέο Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα

Επόμενο Άρθρο

Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε την ισότητα

You might be interested in …

Πάπας Φραγκίσκος: ακούστε τις κραυγές των φτωχών χωρίς «αν», «αλλά» και «ίσως»

Το μήνυμα του Πάπα για την Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, που θα γιορταστεί στις 19 Νοεμβρίου, είναι μια πρόσκληση για “μοίρασμα”, όχι για αγάπη μόνο στα λόγια αλλά με έργα και δράσεις, όπως έκανε […]

Καρδινάλιος Παρολίν: Χρειάζονται άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Τελώντας τη Θ. Λειτουργία την ημέρα μνήμης της Αγίας Ρίτας της Κάσια, ο καρδινάλιος Παρολίν, αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας  αναφέρθηκε στα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία, επικαλούμενος τη μεσολάβηση της αγίας για να τερματιστεί η βία. […]

Πάπας Φραγκίσκος: «Να είστε δημιουργικοί και πρεσβευτές της ειρήνης»

Σε συνάντησή του με 300 νέους από το Βέλγιο στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος τους ενθάρρυνε να ζουν την πίστη τους με δημιουργικότητα μπροστά στις δυσκολίες και τις κρίσεις, λέγοντας ότι η Εκκλησία χρειάζεται τον […]