22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνδεσμος Καθολικών Καλλιθέας

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 εορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στην ενορία μας ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Εθνική μας εορτή και η Εορτή του Συνδέσμου.
Το πρωί ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αντώνης Σαλάχας συμμετείχε στην επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και στην συνέχεια κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο μνημείο πεσόντων του Δήμου μας.

 
Το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό μας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου μας π. Σεβαστιανού με συλλειτουργούς τον εφημέριό μας, π. Ιωάννη Βαρθαλίτη και τους πατέρες Αθανάσιο Γεωργούτσο, Μάρκο Βιδάλη, Αλφόνσο Σπαντέρο και τον Διάκονο Μιχαήλ. Με γλαφυρότητα και βαθειά μεστό θεολογικό λόγο, ό Σεβασμιότατος ανέλυσε την απέραντη αγάπη του Θεού Πατρός μας που για δεύτερη φορά μέσω του Υιού του έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στην ενοριακή μας αίθουσα ακολούθησε ομιλία από τον φιλόλογο κ. Διαμαντή Κούτουλα, με θέμα «Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Παρασκήνιο και Συνέπειες».

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο, τους πατέρες, τους εκπροσώπους του Δήμου και τους παρευρισκομένους, έκανε μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα της ομιλίας. Σε αυτήν τόνισε ότι «ενώ είχε χαθεί η Επανάσταση, εξαιτίας του Ιμπραήμ, οι Άγγλοι, για να μην χαθούν τα ομόλογα του Δανείου προς τους Έλληνες, προχώρησαν με τους Γαλλορώσους στην μυστική συμφωνία του Λονδίνου του 1827. Αυτή προέβλεπε την δια της βίας επιβολή των συμμαχικών αποφάσεων στο στόλο του Ιμπραήμ, με στόχο την αυτονομία της Ελλάδας και την αποπληρωμή των δανείων που είχαν λάβει οι Έλληνες. Από τότε μέχρι και σήμερα, η πολύπαθη πατρίδα μας ζει παρόμοιες καταστάσεις, ενώ πλέον βρίσκεται σε κατάσταση περιορισμένης ελευθερίας και ο λαός σε πλήρη απόγνωση, ώστε η υπεράσπισή της αποτελεί υποχρέωση όλων μας». Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, κέρασμα και συζήτηση.
Τον Δήμο εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος κ. Άννα Γιαννάκου – Πάσχου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και αρχηγός της Δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», κ. Θεόδωρος Ψαλλιδόπουλος, Την ΚΙΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της κ. Στέφανος Προβελέγγιος και τον Σύνδεσμο Καθολικών Πειραιά η κ. Μαρία Κορομπίλη .

Περίληψη της εξαίρετης ομιλίας του φιλόλογου και αναγνώστη της Ενορίας μας κ. Διαμαντή Κούτουλα:

Ενώ η Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια εξ αιτίας, των συνεχών εμφυλίων πολέμων –ο Ιμπραήμ κυριαρχούσε στην Πελοπόννησο, ενώ η Στερεά είχε υποκύψει στον Κιουταχή – οι Μεγάλες Δυνάμεις, με την πρωτοβουλία του (από τον Απρίλιο του 1827) Πρωθυπουργού της Αγγλίας
Γ. Κάννιγκ, συγκαλούν στο Λονδίνο Συνδιάσκεψη των εκπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας με θέμα την λύση του Ελληνικού Ζητήματος, η οποία καταλήγει στην περίφημη ΙΟΥΛΙΑΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Της 6ης Ιουλίου 1827, η οποία όριζε πέραν της αναγκαστικής Ειρήνευσης και την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Κων/πολη για την επίλυση του Ελληνικού Ζητήματος, με Αυτονομία της Ελλάδος (Στερεάς – Πελοποννήσου – Κυκλάδες) με μοναδικό όρο τον Φόρο Υποτελείας στον Σουλτάνο (Ακριβώς δηλαδή όπως προέβλεπε το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης της 4ης Απριλίου 1826).

Όμως το σημαντικότερο μέρος της Συνθήκης του Λονδίνου ήταν το ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ 8, το οποίο όριζε ότι αν εντός ενός μηνός ο Σουλτάνος δεν αποδεχόταν την κατάπαυση των εχθροπραξιών, οι Στόλοι των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων θα επέβαλαν την Ειρήνευση ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ! Βέβαια η διατύπωση στο εν λόγω άρθρο γράφει. ΄΄ να μεταχειρισθούν (οι Ναύαρχοι) όσα μέτρα οι περιστάσεις υπαγορεύουν¨, αλλά σε επιστολή – οδηγία του ο πρέσβης Στράτφορντ Κάννιγκ προς τον Ναύαρχο Κόδριγκτον μιλά σαφώς και ρητώς για ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΙΣΜΟ.

Για την εφαρμογή λοιπόν της Ιουλιανής Συνθήκης έφτασαν οι τρεις στόλοι (υπό τους ναυάρχους Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέϋδεν) και απέκλεισαν τον Τουρκοαιγυπτιακό Στόλο του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο με σκοπό όχι την καταστροφή του, αλλά τον εξαναγκασμό του – με ειρηνικά μέσα – σε αποχώρηση από την Πελοπόννησο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, πιθανώς από τυχαίες αφορμές και πρωτοβουλίες κατωτέρων διοικητών, η ειρηνική αποχώρηση του Ιμπραήμ μετατράπηκε σε ναυμαχία, ενώ ο Τουρκικός Στόλος βρισκόταν εντός του λιμένος ανίκανος να αντισταθεί κι έτσι εντός 4 ωρών (12 μ.μ. – 4 μ.μ.)καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Η ναυμαχία αυτή άλλαξε τα δεδομένα του Ελληνικού Ζητήματος και αποτέλεσε την απαρχή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας υπό την εγγύηση όμως των Μεγάλων Δυνάμεων.

Υπάρχει όμως και το ….Οικονομικό Παρασκήνιο των γεγονότων αυτών, Ήδη από το 1823 – 24, Άγγλοι Τραπεζικοί Οίκοι (π.χ.Ricardo) είχαν χορηγήσει Δάνεια στους επαναστατημένους Έλληνες με εγγύηση τα περίφημα ¨Εθνικά Κτήματα¨, Αν λοιπόν αποτύχαινε η Επανάσταση, πέραν της κατάρρευσης των σχετικών ομολόγων και των συναφών χρηματιστηριακών προϊόντων στο City του Λονδίνου, θα δινόταν το μήνυμα στους επενδυτές ότι η Αγγλική Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τυχόν ριψοκίνδυνα δάνεια τους κι αυτό δεν εξυπηρετούσε την πολιτική της τότε κοσμοκράτειρας Μεγάλης Βρετανίας. Αντίθετα με την επέμβαση στο Ναυαρίνο, πέραν της δημιουργίας ενός Κράτους – Προτεκτοράτου στο υπογάστριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αγγλική Κυβέρνηση Κάννιγκ έδινε μήνυμα στους επενδυτές του Εξωτερικού να μην ανησυχούν μην χάσουν τα χρήματα τους σε ριψοκίνδυνα δάνεια, δεδομένου ότι το ίδιο το Κράτος θα επενέβαινε να προστατέψει το συμφέροντα τους….

Από την άλλη μεριά η Οθωμανική Αυτοκρατορία μη αποδεχόμενη τότε την ίδρυση υποτελούς ηγεμονίας στην Ελλάδα (όπως όριζε η Ιουλιανή Συνθήκη) και ασκώντας ακραία κι ανυποχώρητη πολιτική οδήγησε άθελα της στη ριζική λύση της δημιουργίας Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου ο Πρόεδρος Αντώνης Σαλάχας.

Προηγούμενο Άρθρο

Γιατί τόση διαφορά έφετος στον εορτασμό του Πάσχα;;;

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

You might be interested in …

Αθήνα: Ανακοίνωση για την εις Επίσκοπον Χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ   Με χαρά σας αναγγέλλουμε ότι στις 25 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Σάββατο και ώρα 17.30 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, (οδός Πανεπιστημίου, Αθήνα) θα λάβει χώρα η εις […]