28 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνοδος. Μεταστροφή στην ακρόαση

Τα μέλη της Συνόδου συγκεντρωμένα στην αίθουσα Παύλος ΣΤ’ στην Αγία Έδρα πριν την έναρξη των εργασιών προσευχήθηκαν ξανά για την ειρήνη. Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες και όπως αυτά παρουσιάσθηκαν στην ενημέρωση του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας το Σάββατο περιλάμβαναν τη σημασία της ακρόασης, την υποδοχή της διαφορετικότητας και τον ρόλο των γυναικών.

Κατά την απογευματινή ενημέρωση του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, έγινε ενημέρωση για τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου αλλά και για την προσευχή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο υπέρ της ειρήνης και την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τραγικών γεγονότων στους Αγίους Τόπους και των ξεχασμένων πολέμων του κόσμου.

Σύνοδος υπό την προεδρία γυναίκας μοναχής

Για πρώτη φορά, στη χθεσινή σύνοδο (Παρασκευή 13) προήδρευσε μια γυναίκα: Η αδελφή Maria De Los Dolores Palencia Gómez, του τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Λυών. Μέλος της αφιερωμένης ζωής για πάνω από 50 χρόνια, η αδελφή Μαρία έχει δεσμευτεί με επιμονή και αγάπη να υποδέχεται και να βοηθά εκατοντάδες μετανάστες σε μια εγκατάσταση που φιλοξενεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη Λατινική Αμερική και άλλες ξεχασμένες περιοχές του πλανήτη. Στη Σύνοδο, η αδελφή Μαρία μετέφερε τις εμπειρίες της από την υποστήριξη και ένταξη ανθρώπων που συχνά είναι ξεχασμένοι και περιθωριοποιούνται στις κοινωνίες μας. «Αυτό που βιώνουμε είναι μια πολύ προσεκτική πορεία ακρόασης που απηχεί τη φωνή του Αγίου Πνεύματος», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Μεταστροφή στην ακρόαση

Για την εμπειρία της συμμετοχής του στη Σύνοδο μίλησε και ο πατέρας Mauro Giuseppe Lepori, γενικός ηγούμενος του Τάγματος των Κιστερκιανών, και αναφέρθηκε σε μια πραγματικότητα που είναι κατά κάποιο τρόπο επαναστατική: τη μεταστροφή στην ακρόαση. Όπως είπε μαθαίνει έναν πραγματικό τρόπο ζωής με αυτή τη νέα συνοδική μέθοδο, και εξήγησε, «βλέπεις πώς όλα τα μέλη κινούνται μαζί». Ο π. Lepori είναι επίσης ένας από τους αντιπροσώπους της Ένωσης Γενικών Ηγούμενων της Ιταλίας. Περιέγραψε και μια μικρή λεπτομέρεια, η οποία μπορεί να φαίνεται ασήμαντη με την πρώτη ματιά, και αυτή η λεπτομέρεια ήταν σχετικά με το σχήμα των τραπεζιών στις συναντήσεις τους που είναι κυκλικό. «Είναι στρογγυλά, και το γεγονός ότι είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο σε μικρές ομάδες βοηθά στη δημιουργία βαθιών σχέσεων και στενών φιλικών σχέσεων». Και, πάνω απ’ όλα, ενθαρρύνει την ακρόαση του Αγίου Πνεύματος: «Στο τέλος, σημασία έχει μόνο τι θα πει Εκείνος», σημείωσε ο πατέρας Mauro.

Η φωνή των ατόμων με αναπηρία

Από τις εργασίες υψώνεται μια φωνή που μας άγγιξε βαθιά. Είναι η φωνή του Enrique Alarcón García, προέδρου του “Frater España”, μιας χριστιανικής αδελφότητας για άτομα με αναπηρία στην Ισπανία. Ο Enrique έφτασε στην αίθουσα Τύπου σε αναπηρικό καροτσάκι. Τα πρώτα του λόγια προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ήταν λόγια ευγνωμοσύνης. «Πρώτα απ’ όλα, για τον Άγιο Πατέρα», λέει χαμογελώντας, «που με ήθελε στη Σύνοδο. Επειδή η παρουσία μου δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, δεν τοποθετήθηκα εδώ για να επιδεικνύομαι σαν σημαία». «Ο πάπας Φραγκίσκος», προσθέτει ο Enrique, «ενδιαφέρεται πάντα για το πώς ζουν τα άτομα με αναπηρία στην Εκκλησία και τι σκέφτονται γι’ αυτήν. Εμείς δεν το είχαμε συνηθίσει αυτό». Αν στον κόσμο τα άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη και μένουν εκτός επιβαρυμένα από αυτή την έλλειψη προσοχής στον εργασιακό τομέα, στο σχολείο και στη μόρφωση, αυτό δεν συμβαίνει στην Εκκλησία. Η Σύνοδος το αποδεικνύει αυτό, λέει ο Enrique: «Στην Εκκλησία, αισθανόμαστε πλέον ότι αποτελούμε ενεργό μέρος, ευαγγελίζουμε τα μέλη. Μια πραγματική αλλαγή λαμβάνει χώρα».

Ο ρόλος των γυναικών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν συζητήθηκε η δυνατότητα χειροτονίας των γυναικών, ο πατέρας Mauro Giuseppe Lepori απάντησε: «Δεν είναι κυρίαρχο θέμα στη Σύνοδο: δεν συζητήθηκε, αλλά συζητήθηκε η Διακονία των Γυναικών». Η Σύνοδος, κατέληξε ο π. Lepori, «αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα βγάζοντάς τα από το πλαίσιό τους. Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό πράγμα για τις γυναίκες είναι το ζήτημα της συμμετοχής τους στην ενεργό ζωή της Εκκλησίας».

Ruffini: εμπιστευτικότητα, όχι μυστικότητα

Ο Paolo Ruffini, Πρόεδρος της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης της Συνόδου, μίλησε για το θέμα της εμπιστευτικότητας των εγγράφων αναφερόμενος σε ορισμένα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί με βάση εκθέσεις ομάδων εργασίας.

«Η Γενική Γραμματεία της Συνόδου», εξήγησε, «δημιούργησε ένα cloud για να μοιραστεί ορισμένα έγγραφα με τα μέλη της Συνόδου. Η πρόσβαση στο cloud απαιτούσε διαπιστευτήρια – όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης – αλλά επειδή ορισμένα μέλη, για διάφορους λόγους, δεν είχαν πρόσβαση, η Γενική Γραμματεία αποφάσισε να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο για όσους γνώριζαν τη διεύθυνση, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα στο cloud απευθείας χωρίς διαπιστευτήρια. Μέχρι το τέλος της πρώτης ενότητας, το cloud περιείχε μόνο δημόσια έγγραφα, δηλαδή τα κείμενα των εκθέσεων που λάβατε και τις φωτογραφίες που μοιράστηκαν για μαρτυρία και τεκμηρίωση.

Στο τέλος της πρώτης ενότητας, λόγω της δυσκολίας του μεγάλου αριθμού των μελών, η Γραμματεία αποφάσισε να ανεβάσει στο cloud τις περιλήψεις των 35 ομάδων εργασίας για το τμήμα Α. Από την άλλη πλευρά, το προσωπικό περιεχόμενο που κάθε μέλος είχε τη δυνατότητα να ακούσει στις Γενικές Συνόδους δεν ανεβάστηκε. Ο στόχος ήταν να επιτραπεί σε όλα τα μέλη να έχουν άνετη πρόσβαση σε πληροφορίες χρήσιμες για τη συνοδική τους διάκριση». «Δεν πρόκειται», πρόσθεσε, «για έγγραφα που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “απόρρητα”, αλλά για εμπιστευτικά έγγραφα προκειμένου να προστατευθεί ο χώρος της κοινής διάκρισης». Για να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η εμπιστευτικότητα και η κοινή διάκριση, τόνισε, «αποφασίστηκε η επαναφορά της απαίτησης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης». «Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό», κατέληξε ο Ruffini, «αλλά η βούληση της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου είναι να διατηρηθεί η εμπιστευτικότητα στις επιμέρους εκθέσεις κάθε ομάδας εργασίας».

Προηγούμενο Άρθρο

Αναγγελία θανάτου του τέως Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος π.Δημήτριου Σαλάχα

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς: ενημερωτικό δελτίο του προγράμματος ALLRIGHT

You might be interested in …

Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου των Επισκόπων

Πάπας Φραγκίσκος: Το Άγιο Πνεύμα μας καθοδηγεί προς την αρμονία και την με σεβασμό ακρόαση Άρχισε στην Ρώμη η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου για τη Συνοδικότητα και ο πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του […]

2ο Άρθρο για τη Συνθετική έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ δεύτερο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΙ; Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι η Σύνοδος των Επισκόπων με θέμα τη Συνοδικότητα της Εκκλησίας (Οκτώβριος 2023) μας πρόσφερε μια […]

7ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στου σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ έβδομο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Μεταστραμμένοι – Μεταμορφωμένοι Στο προηγούμενο άρθρο μας είπε η Σύνοδος των Επισκόπων ότι στην εποχή μας, κατά την οποία ακόμη και όσοι […]