22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνοδος: η ευρωπαϊκή ηπειρωτική συνέλευση άρχισε στην Πράγα

Διακόσιοι αντιπρόσωποι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, για να διακρίνουν τους καρπούς του συνοδικού έργου που έγινε σε τοπικό επίπεδο. Η ευρωπαϊκή ηπειρωτική συνέλευση για την τρίτη φάση της Συνόδου για τη Συνοδικότητα πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Οι επτά ηπειρωτικές συνελεύσεις

Η συνοδική διαδικασία παραδειγματίζεται από τα διάφορα στάδια της Συνόδου, η οποία είναι αφιερωμένη στο θέμα «Για μια συνοδική Εκκλησία. Κοινωνία, συμμετοχή, αποστολή». Η ηπειρωτική φάση ακολουθεί τη διαβούλευση στις τοπικές Εκκλησίες (η φάση ανά εκκλησιαστική επαρχία), τα αποτελέσματα της οποίας συνοψίστηκαν σε εθνικό επίπεδο (σε επίπεδο Συνόδου Ιεραρχίας).

Το τρίτο στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δημοσίευση του εγγράφου εργασίας για το ηπειρωτικό στάδιο από τον Οκτώβριο του 2022. Οι ηπειρωτικές Συνοδικές Συνελεύσεις, οι οποίες είναι το κεντρικό σημείο αυτής της φάσης, πραγματοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες: για την Ωκεανία, οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στη Σούβα των Φίτζι- με τη Συνοδική Συνέλευση για τη Μέση Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 18 Φεβρουαρίου στη Βηρυτό του Λιβάνου- για τη Βόρεια Αμερική, από τις 13 έως τις 17 Φεβρουαρίου στο Ορλάντο των ΗΠΑ- για την Ασία, από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης- για την Αφρική, από την 1η έως τις 6 Μαρτίου στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας- και για τη Λατινική Αμερική, από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου στη Μπογκοτά της Κολομβίας.

Διακόσιοι αντιπρόσωποι από όλη την Ευρώπη

Η Συνέλευση για την Ευρώπη άνοιξε το βράδυ της Κυριακής με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Πράγας Jan Graubner.

Στο πρώτο μέρος, περίπου 200 αντιπρόσωποι (156 από τις 39 Ευρωπαϊκές Συνόδους Ιεραρχίας, άλλοι 44 προσκεκλημένοι προσωπικά από το CCEE) θα συναντηθούν για να σκιαγραφήσουν τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της Συνόδου.

Το δεύτερο μέρος θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 12 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι 39 πρόεδροι θα συναντηθούν προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των συζητήσεων και να αρχίσουν να διατυπώνουν τη σύνθεση που θα αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία της Συνόδου έως τον Μάρτιο. Η εξέταση των τελικών εγγράφων από τις επτά ηπειρωτικές συνελεύσεις θα οδηγήσει στο Instrumentum laboris, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Συγκέντρωση των καρπών της διάκρισης σε τοπικό επίπεδο

Αυτή η φάση της συνοδικής διαδικασίας προετοιμάστηκε με τη δημοσίευση του Εγγράφου Εργασίας για το ηπειρωτικό στάδιο, το οποίο είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τοπικές Εκκλησίες ήδη «βαδίζουν μαζί».

Το έγγραφο συγκέντρωσε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων σε τοπικό επίπεδο και τα επέστρεψε στις τοπικές εκκλησίες. Με σκοπό να αποτελέσει ένα εργαλείο για βαθύτερη διάκριση, το Έγγραφο βασίστηκε σε τρία ερωτήματα: Ποιες γνώσεις από τις τοπικές διαβουλεύσεις είχαν μεγαλύτερη απήχηση- ποια ζητήματα θα πρέπει να εξεταστούν στο επόμενο στάδιο- ποιες προτεραιότητες, επαναλαμβανόμενα θέματα και εκκλήσεις για δράση θα πρέπει να συζητηθούν στην πρώτη σύνοδο της Συνοδικής Συνέλευσης τον Οκτώβριο του 2023.

Αντιπροσωπείες που εκπροσωπούν την ποικιλομορφία του λαού του Θεού

Το ηπειρωτικό στάδιο συγκεντρώνει έτσι τα αποτελέσματα της συμμετοχής κάθε επισκόπου με τη συνοδική του ομάδα. Η Συνέλευση σκοπεύει επίσης να διασφαλίσει ότι εκπροσωπείται ολόκληρος ο Λαός του Θεού: Επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι, αφιερωμένοι άνδρες και γυναίκες, λαϊκοί, με ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τους νέους. Εκτός από τον κατάλογο των επιτόπιων συμμετεχόντων, υπάρχουν επίσης σχεδόν 400 εκπρόσωποι που συμμετέχουν ηλεκτρονικά.

Προηγούμενο Άρθρο

Εκδημία του αδελφού Γεωργίου Μαραγκού, τ.Ι.

Επόμενο Άρθρο

Γενική Συνέλευση της «Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών»

You might be interested in …

Από το Ναγκασάκι στη Χιροσίμα

Από το Ναγκασάκι στη Χιροσίμα, τις δύο μοναδικές πόλεις στον κόσμο που καταστράφηκαν από ατομικές βόμβες, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε μια παθιασμένη έκκληση για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. «Η χρήση της ατομικής ενέργειας […]

Πάπας: «Η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει στη θεραπεία της ανθρώπινης καταστροφικότητας»

Ο πάπας Φραγκίσκος επαινεί το Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου για τα 50 χρόνια υπηρεσίας του, λέγοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να προσφέρει στον κόσμο ικανούς διαμορφωτές για να ανταποκριθούν στην καταστροφή του πολέμου […]

Συνέντευξη με τον σεβ. Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπου Νάξου -Τήνου στην «Καθολική»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΟΛΙΚΗ» Του Σεβασμιοτάτου  Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου  κ. Νικολάου Πώς βλέπει το έτος της ευσπλαχνίας ένας επίσκοπος, αλλά και πώς θα προέτρεπε να το βιώσουμε; Απαντήσεις σε αυτά τα […]