20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος : Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους Εθελοντές της Κάριτας

syr_vravefsiethelontwn_4

syr_vravefsiethelontwn_4

       Μια ξεχωριστή βραδιά για τον Πρόεδρο και τους Εθελοντές, Ενεργά Άτομα της Κάριτας Σύρου, ήταν αυτή της Κυριακής, 19 Ιουνίου 2011, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό και επιβλητικό θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ», στην Ερμούπολη της Σύρου.

       Στο πλαίσιο του εορτασμού της ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τέως Δήμου Άνω Σύρου (Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Γαλησσά *Ο Άγιος Στέφανος*, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων και Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη συμβολή του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, τίμησαν την ΚΑΡΙΤΑΣ ΣΥΡΟΥ – Οργάνωση Φιλανθρωπικής και Κοινωνικής Συμπαράστασης στην Καθολική Εκκλησία -, για το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο που επιτελεί στο νησί μας και έξω από αυτό, τόσο σε ενοριακό, όσο και σε επαρχιακό επίπεδο. Έργο του Προέδρου της, Ιερέα Πανοσιολογιοτάτου πατέρα Αντωνίου Βουτσίνου, Γενικού Βικαρίου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και όλων εκείνων των Εθελοντών και Ενεργών ατόμων της Κάριτας, που συμμετέχουν και εργάζονται στις διάφορες Ομάδες Δράσης της Κάριτας στη Σύρο.

     Η εκδήλωση άρχισε στις 9 και 15 μ. μ. με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου κ. Χαράλαμπο Κουλούρα, να ανοίγει την αυλαία και να χαιρετίζει τους επισήμους, τα τιμώμενα πρόσωπα και το πλήθος των παρευρισκομένων, που είχαν κατακλύσει την πλατεία και τα θεωρεία του Θεάτρου. Αναφέρθηκε στην πορεία του θεσμού της Γιορτής του Πατέρα εδώ στη Σύρο, όπου σήμερα, στο πλαίσιο αυτής της γιορτής, τιμάται η Κάριτας Σύρου και ο Πνευματικός Πατέρας, Ιερέας Πατέρας Αντώνιος Βουτσίνος, Πρόεδρος της Κάριτας, ο οποίος από πολλά χρόνια τώρα δίνει τα πάντα στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Μαζί του τιμώνται και οι πολυάριθμοι και άξιοι συνεργάτες του στην Κάριτας, που εργάζονται στους διάφορους τομείς δράσης της για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Για τη σημερινή γιορτή της Ημέρας του Πατέρα μίλησε μετά ο γνωστός συριανός δημοσιογράφος κ. Ευάγγελος Περρής. Οι Πρόεδροι των πέντε Πολιτιστικών Συλλόγων εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και τα συγχαρητήριά τους στον π. Αντώνιο και τους Εθελοντές της Κάριτας για το μεγάλο έργο που επιτελούν στο νησί μας. Μετά, ο Ιερέας π. Κωνσταντίνος Κοντός διάβασε μήνυμα, για την Ημέρα της Γιορτής του Πατέρα του ευρισκομένου εκτός Σύρου Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. κ. Δωροθέου Β΄.

syr_vravefsiethelontwn_3Ακολούθησε από το μέλος του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου κ. Γραμματική Κώτη, η ανάγνωση ενός σύντομου βιογραφικού του τιμώμενου Πατέρα Αντώνιου Βουτσίνου, ο οποίος γεννήθηκε στο Γαλησσά Σύρου το έτος 1939, φοίτησε στα δημοτικά σχολεία του Γαλησσά και των Φρερ και μετά στο Λεόντειο Λύκειο Αθηνών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Ρώμης Ουρβάνειο και Γρηγοριανό, από τα οποία πήρε, αντίστοιχα, τα πτυχία της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας. Χειροτονήθηκε Ιερέας το 1962 και από το 1963 έως σήμερα έχει υπηρετήσει ως Εφημέριος στις μισές σχεδόν ενορίες της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Από το 1992 υπηρετεί ως υπεύθυνος του Καθολικού Κοιμητηρίου Ερμουπόλεως και το 1999 διορίστηκε από τον Επίσκοπο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, Γενικός Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Το 1970 ίδρυσε το Σύλλογο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΥΡΟΥ», εκλεγόμενος συνεχώς από τότε έως σήμερα Πρόεδρός του. Από το 1970 έως το 2009 ασχολήθηκε με την ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου και γυαλιού και τα έσοδα που εισέπραττε τα διέθετε για τη δημιουργία διαφόρων κοινωφελών έργων στις Ενορίες που υπηρέτησε (ανέγερση ενοριακών αιθουσών, συμπλήρωση βοηθητικών χώρων στους ενοριακούς Ναούς) και τελευταία για την ανέγερση του ιερού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου στην Αζόλιμνο και των γύρω βοηθητικών χώρων. Από το 1974 υπηρετεί ως υπεύθυνος και Πρόεδρος της Κάριτας Σύρου και είναι από τα ιδρυτικά της μέλη. Το 2008,   διορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας Πρόεδρος της Κάριτας Ελλάς, θέση που κατέχει έως σήμερα.

     Στη συνέχεια η κα Κώτη παρουσίασε πολύ συνοπτικά τις δραστηριότητες της Κάριτας στο νησί μας και έξω από αυτό, οι οποίες επιγραμματικά είναι :

* Ενοριακή ομάδα κοινωνικών και αγαθοεργών δραστηριοτήτων, που παρέχει οικονομική βοήθεια και ηθική στήριξη, * Ομάδα ρουχισμού που ασχολείται με την ταξινόμηση και συσκευασία, του ρουχισμού και άλλων ειδών, *Ομάδα εργασίας κηπαίων που μαζεύει διάφορα κηπευτικά προϊόντα, τα οποία γενναιόδωρα προσφέρουν παραγωγοί και που στη συνέχεια διατίθενται σε οικογένειες, στα γηροκομεία του νησιού και σε ιδρύματα εντός και εκτός Σύρου,    * Ομάδα εργασίας Παζαριού που ετοιμάζει διάφορα χρήσιμα αντικείμενα και στη συνέχεια οργανώνει Παζάρι, * Ομάδα μελών στήριξης του Προσφυγικού Έργου των τριών Κάριτας της Αθήνας (280 περίπου Συριανοί).

Ένα Τεράστιο, Αξιοζήλευτο και Πλούσιο Έργο, το οποίο οι Εθελοντές χτίζουν μέρα με τη μέρα στο χώρο της ενορίας τους και στους τομείς δράσης της Κεντρικής Κάριτας της Σύρου, με την προσωπική τους ανιδιοτελή υπηρεσία και εργασία και με το συνεχές ενδιαφέρον τους. Επί πλέον η Κάριτας, ως Θεσμός, δραστηριοποιείται στους τομείς της Παροχής, από το Ταμείο της, οικονομικών βοηθημάτων, της Φιλοξενίας απόρων ατόμων που έρχονται από τα νησιά για την περίθαλψη συγγενών τους στο νοσοκομείο, της Διανομής τροφίμων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα συνεργάζεται με Φορείς της Σύρου για την από κοινού αντιμετώπιση και συμπαράσταση στα κοινωνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο περιβάλλον μας και που αυξάνουν τον πόνο, τη δυστυχία και τη φτώχεια ανάμεσά μας, Προσφέρει κοινωνική υπηρεσία και βοήθεια σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από ανθρώπινες και φυσικές καταστροφές και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

   Από τους οργανωτές προβλήθηκε ένα εξαιρετικό VIDEO του 2003, στο οποίο παρουσιάζεται η δράση του π. Αντώνιου, των συνεργατών του και των Εθελοντών-Ενεργών ατόμων της Κάριτας, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στη συλλογή-επεξεργασία των ειδών της ανακύκλωσης και της εργασίας τους στις διάφορες ομάδες απασχόλησης στην Κάριτας.

syr_vravefsiethelontwn_8 syr_vravefsiethelontwn_7 syr_vravefsiethelontwn_6

Ο κ. Κουλούρας κάλεσε μετά τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη να επιδώσει την τιμητική πλακέτα στον π. Αντώνιο Βουτσίνο, καθώς και τους προσωπικούς επαίνους για τον ίδιο και τους Εθελοντές-Ενεργά άτομα της Κάριτας, όπου τόσον την πλακέτα, όσον και τους επαίνους, απονέμουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τέως Δήμου Άνω Σύρου. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μακρυωνίτης εξήρε τα σπουδαία έργα στο νησί της Σύρου από τον Πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο, αφενός στον τομέα της ανακύκλωσης και αφετέρου στην Κάριτας μαζί με τους Εθελοντές της. Καταχειροκροτούμενος θερμά από τους παρόντες ανέβηκε στη σκηνή ο Σεβαστός Πατέρας Αντώνιος Βουτσίνος που παρέλαβε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη την πλακέτα, τους επαίνους και μια ανθοδέσμη και ο οποίος, εν μέσω νέων χειροκροτημάτων, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που του έγινε, συγχαίροντας και τον κ. Μπάμπη Κουλούρα για την πρωτοβουλία που είχε να εορτάζεται η Ημέρα του Πατέρα, που κρατάει μια δεκα-πενταετία. «Όσον αφορά για το εν γένει έργο μου, είπε ο Πατέρας, χωρίς τη συμμετοχή σε αυτό και την προσφορά όλων των συνεργατών μου, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε. Γι’ αυτό αυτή την αφιέρωση και αυτή την τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου, μεταφέρω στους πάμπολλους συνεργάτες μου για την ανεκτίμητη προσφορά τους στο συνάνθρωπό μας, καθώς και σε όλους τους πράκτορες μεταφορών για την δωρεάν μεταφορά, κάθε φορά εντός και εκτός Σύρου, των πάσης φύσεως αντικειμένων, ρουχισμού, προϊόντων κ.λπ. Το έργο μου είναι βασικό μέρος της διακονίας μου ως Ιερέας, όπου στις τρεις διαστάσεις της αποστολής της Εκκλησίας είναι και αυτή της προσφοράς της κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου μέσα στον κόσμο».

     Οι Εθελοντές-Ενεργά άτομα της Κάριτας στη Σύρο, σας συγχαίρουν Σεβαστέ και Αγαπητέ μας π. Αντώνιε γι’ αυτή την τιμητική διάκριση που έγινε σε σας και που άλλωστε την αξίζατε, με την αναγνώριση του Θεάρεστου πολυετούς Έργου σας, αυτής της πολύτιμης και εξαίρετης Διακονίας σε Έργα Αγάπης, Αλληλεγγύης και Φιλανθρωπίας, μιας διακονίας πλήρους από ευαισθησία, αισθήματα συμπαράστασης και απαράμιλλης φροντίδας για τους Αδελφούς μας που βιώνουν τη φτώχεια και τη εγκατάλειψη. Σας ευχαριστούν ακόμη γιατί εσείς, με το έμπρακτο παράδειγμά σας και το καθημερινό αδιάκοπο ενδιαφέρον σας για τον δυστυχή, του δείχνετε το δρόμο της έμπρακτης συμμετοχής σε αυτή τη διακονία της αγάπης και της προσφοράς, για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

syr_vravefsiethelontwn_9

         Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση από τους μουσικούς της ομάδας «Νίκος Γκάτσος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, ορισμένων τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου και άλλων τραγουδιών σε στίχους και μουσική του κ. Μπάμπη Κουλούρα, που τραγούδησε και ο ίδιος. Συμμετείχε η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως και ο μαθητής του Δ΄ Δημοτικού σχολείου Ερμουπόλεως Γεώργιος Παχής. Παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, ο Πανοσιολογιότατος π. Κων/νος Κοντός, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. κ. Δωροθέου Β΄, Ιερείς, Μοναχές και Μοναχοί, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γεώργιος Παπαμανώλης, ο Δήμαρχος Σύρου κ. Ιωάννης Δεκα-βάλλας και οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Πέτρος Μώτος και Δημήτριος Ρούσσος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γεώργιος Πάπιτσης, ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Συλλόγων, Σωματείων και Οργανώσεων και άλλοι.

     Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο στους οργανωτές της άριστης αυτής εκδήλωσης και ιδιαίτερα στον κ. Μπάμπη Κουλούρα, για την άψογη οργάνωση και παρουσίασή της, απόδειξη ότι σε πάρα πολλά σημεία της ήταν έντονα και ζεστά τα χειροκροτήματα του κόσμου, που στο τέλος, αποχωρώντας, εξέφραζε την πλήρη ικανοποίησή του για την εκδήλωση. Στην έξοδο του θεάτρου μοιράστηκαν φυλλάδια με περιεχόμενο τις Δραστηριότητες και την εν γένει Διακονία Αγάπης και Προσφοράς της Κάριτας στη Σύρο, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια της Κάριτας Ελλάς.      

«Πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και με επισκεφθήκατε, φυλακισμένος και ήρθατε να με δείτε…Σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδελφούς μου, τα κάνατε για μένα » (Μτ. 25, 35-36 και 40).    

 

Σύρος, 20 Ιουνίου 2011

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή για τη Θεία Λατρεία

Επόμενο Άρθρο

Σύρος : Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου

You might be interested in …

Η εξόδιος Ακολουθία του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Η εξόδιος Ακολουθία του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη, πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 στις 3 το απόγευμα όπως μεταδόθηκε ΖΩΝΤΑΝΑ διαδικτυακά  στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=0XViPRP7Z34

– Σύρος : Οι Επίσκοποι κοντά στους ασθενείς και τους ηλικιωμένους

Στις 27 Δεκεμβρίου 2010 οι Επίσκοποι των δυο χριστιανικών κοινοτήτων στη Σύρο, Καθολικών και Ορθοδόξων, Σεβασμιότατοι π.π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης και Δωρόθεος Β΄, συνοδευόμενοι από τους Πανοσιολογιοτάτους π.π. Αντώνιο Βουτσίνο, Γενικό Βικάριο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου […]

syr_ekne_xb_2

Σύρος : Εορτή Χριστού Βασιλιά, Εορτή της Νεολαίας

20.11.2011. Ημέρα του Χριστού Βασιλέα, ημέρα πανήγυρης της νεολαίας μας και του προστάτη μας. Μία γιορτή, άλλα πολλές σημασίες. Η γιορτή αυτή, τη φετινή χρονιά, έλαβε χώρα στον ιερό ναό του Αγ. Σεβαστιανού, στην Άνω […]