19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης

Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε το εννεαήμερο προσευχής, προς την Παναγία την Φανερωμένη, την οποία ευλαβούνται οι πιστοί της Σύρου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, Καθολικοί και Ορθόδοξοι, οι οποίοι με την προσευχή και την παρουσία τους όλες τις ημέρες, τίμησαν την Ουράνια Μητέρα μας στο Θεομητορικό προσκύνημα Αυτής.

Πλαισιωμένος από ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας, ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου τέλεσε την Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους πιστών καθώς και πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Σημαντικές στιγμές πριν την κορύφωση της μεγάλης εορτής της Παναγίας της Φανερωμένης για την τοπική μας Εκκλησία, ήταν η Ακολουθία του Θείου Λόγου από τον Ιερομόναχο π.Αλμπέρτο Πάιμα, του Τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου, που από το 2008 βρίσκεται στην Ελλάδα στη μοναχική κοινότητα που έχουν στην Κηφισιά. Η καθολική νεολαία της Σύρου μαζί με τον Επίσκοπο, τίμησε με τον δικό της τρόπο την Παναγία, σε ξεχωριστή τελετή-προσκύνημα, ενώ και οι ηλικιωμένοι και ασθενείς είχαν την ευκαιρία να προσευχηθούν μαζί με τον Σεβ/τατο π.Πέτρο, στην υπαίθρια θεία λειτουργία που τελέστηκε για το σκοπό αυτό.

Η φετινή εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια του Έτους της Αφιερωμένης Ζωής, παίρνοντας μια ιδιαίτερη χροιά.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρο, αναφέρθηκε στην Παναγία καθώς και στους δύο τομείς που φέτος θα τεθούν ως στόχος για την τοπική μας Εκκλησία λέγοντας:

«Συγκεντρωθήκαμε και πάλι εδώ σε αυτό το χώρο, τον αφιερωμένο στην Παναγία μας. Την Παναγία τη Φανερωμένη, την τόσο αγαπητή σε εμάς τους Συριανούς, αλλά και σε πολλούς άλλους χριστιανούς σε όλη την Ελλάδα. Βρισκόμαστε εμπρός από το εικόνισμά της.

Βλέπουμε το μανδύα της να σκεπάζει – παρέχοντας την προστασία της – σε όσους προστρέχουν σε αυτήν, σε όσους επικαλούνται τη μεσιτεία της. Αυτή η προστασία, το έλεός της, απλώνεται και σκεπάζει και όλους εμάς τους εδώ παρόντες πιστούς, που ήρθαμε σε αυτό το ιερό προσκύνημα για να την τιμήσουμε, αλλά και για να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε τη βοήθειά της.    

Η Παναγία που βλέπουμε στο εικόνισμα σπάει τις αλυσίδες των σκλαβωμένων χριστιανών από τους κατακτητές μουσουλμάνους και τους ελευθερώνει, προστατεύοντάς τους κάτω από το μανδύα της. Όπως τότε οι υποδουλωμένοι χριστιανοί, έτσι και εμείς στις μέρες μας, έχουμε ανάγκη από την προστασία της Παναγίας για τόσα θέματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας, αλλά και για τα προβλήματα που μας ταλανίζουν στους δύσκολους καιρούς που ζει σήμερα όλη η ανθρωπότητα.

Γιατί, δυστυχώς, αν και προοδεύει η επιστήμη και η τεχνολογία, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος και οι ανάγκες του μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, διότι την πρώτη θέση την κατέχει η παντοκρατορία του χρήματος, η δίψα της εξουσίας και η επιβολή του ισχυρότερου στον αδύναμο.

Έτσι, λοιπόν, αν και σήμερα η παγκόσμια οικονομία προοδεύει και γιγαντώνεται, οι άνθρωποι ζουν όλο και σε πιο δύσκολες συνθήκες. Οι πόλεμοι, με τις τραγικές τους συνέπειες, που ξεσπούν σε διάφορα μέρη του πλανήτη, οι μετανάστες που αυξάνονται, οι πρόσφυγες που πολλαπλασιάζονται και ο πόνος που δεν έχει τελειωμό.        

Και όμως, ενόψει της προόδου και του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καθένας θα περίμενε ανάμεσα στα κράτη να κυριαρχούσε η ειρήνη και ανάμεσα στους ανθρώπους η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη. Όμως μάταια, αντίθετα θα έλεγα, κυριαρχεί μόνο ο εγωισμός και ο εγωκεντρισμός σε ατομικό, αλλά και σε γενικό επίπεδο.        

Αδελφοί μου, η βασική αιτία για όλα τα δεινά που ζει η ανθρωπότητα είναι η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό. Δεν υπάρχει πλέον χριστιανικό πνεύμα και αλληλεγγύη σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις, σε εκείνους που καθορίζουν τις τύχες των λαών, διότι τα κριτήριά τους απέχουν πολύ από τις αρχές του Χριστιανισμού. Δυστυχώς έχουμε πάψει να βλέπουμε πλέον το συνάνθρωπό μας ως αδελφό, αλλά τουναντίον, τον βλέπουμε ως έναν ανταγωνιστή, έναν αντίπαλο που συχνά πρέπει να εξουδετερώσουμε για να επικρατήσουμε.                             

Υπάρχουν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις, οι φωτεινές εξαιρέσεις, νησίδες χριστιανικής ευαισθησίας και συμπεριφοράς, αλλά σε γενικές γραμμές οι επιλογές και οι συμπεριφορές μας, πλέον, δεν γίνονται με κριτήριο τον άνθρωπο, αλλά το οικονομικό κέρδος και την ατομική προβολή. Έτσι ο άνθρωπος υποφέρει, αν και οι αριθμοί ευημερούν…                                                         Μόνο μια κοινωνία, όπου εμπνέεται από τις αρχές του χριστιανισμού, δίνει στον άνθρωπο τη θέση που του αρμόζει, σέβεται την αξιοπρέπειά του, και κυριαρχεί η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη.                                                Απαιτείται, λοιπόν, όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας μας χωριστά, να κάνουμε πράξεις τις χριστιανικές πεποιθήσεις και τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Χρειάζεται ο άνθρωπος να βιώνει την πίστη του στην καθημερινότητά  του. Στην επαφή και στην επικοινωνία του με το συνάνθρωπο, απαιτείται να αναζητά ο Χριστιανός την ουσία των λόγων του Ιησού, να εμβαθύνει στα νοήματα του Ευαγγελίου, διότι μόνο έτσι η πίστη του είναι συνειδητή και αληθινή.                                                                       

 Αδελφοί μου, μόνο η δύναμη της πίστης μας μπορεί να μας ωθήσει να ανοιχτούμε προς το συνάνθρωπο και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα, όπου ο ένας θα στηρίζει τον άλλον. Μόνο με τη δύναμη της πίστης και την πραγμάτωση των λόγων του Ευαγγελίου, μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο κόσμος μας θα καλυτερεύσει.

Χρειάζεται περισσότερη ανθρωπιά και αλληλοσυμπαράσταση η κοινωνία μας. Ο άνθρωπος του σήμερα, ο οποίος υποφέρει γιατί δυσκολεύεται να ζήσει το σήμερα και είναι αποπροσανατολισμένος, αναζητά μια διέξοδο.

Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε ως τοπική Εκκλησία, ως χριστιανική Κοινότητα, αλλά έχουμε και τόσες ανάγκες!!!

          Ως τοπική Εκκλησία και ως χριστιανική Κοινότητα, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά πρώτα από όλα καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως χριστιανοί και να προσπαθήσουμε ως άτομα, αλλά και όλοι μαζί ως Εκκλησία, να δώσουμε χριστιανικό χρώμα στην κοινωνία μας, εμπνεόμενοι από το φως του Ευαγγελίου.                      

Ως Εκκλησία της Σύρου θα μπορούσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε δυο τομείς. Ο πρώτος είναι ο τομέας της οικογένειας, για την οποία πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τη στηρίξουμε. Όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος, όλο το μήνα Οκτώβριο θα πραγματοποιείται στη Ρώμη η Σύνοδος των Επισκόπων. Το θέμα που θα μελετήσουν οι Συνοδικοί Πατέρες, υπό την Προεδρία του Αγίου Πατέρα, του Πάπα Φραγκίσκου, είναι: «Ποιμαντικές προκλήσεις από την οικογένεια». Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο τους τελευταίους καιρούς απασχολεί έντονα την Εκκλησία. Συμπεριφορές αντίθετες προς το Ευαγγέλιο και τη διδασκαλία της Εκκλησίας, εύκολοι χωρισμοί συζύγων, εγκατάλειψη παιδιών, νομοθετικές βλαβερές καινοτομίες, τραυματίζουν τον ιερό αυτό θεσμό της οικογένειας. Η Εκκλησία αναζητά τρόπους για να σταθεί ακόμη πιο κοντά, με αγάπη και κατανόηση, στην οικογένεια, χωρίς να εγκαταλείψει το νόμο του Θεού και την ουσιαστική διδασκαλία της. Εμείς, με τη σειρά μας, μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με την προσευχή, τη χριστιανική συμβουλή και προτροπή όπου υπάρχει ανάγκη.      Ο 2ος τομέας είναι το έκτακτο Ιωβηλαίο που θα ζήσουμε εφέτος. Το Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας. Από τις 8.12.2015 έως τις 26.11.2016 η παγκόσμια Καθολική Εκκλησία θα ζήσει ένα έτος αφιερωμένο στο να ξανα-ανακαλύψει το Ευσπλαχνικό πρόσωπο του Θεού Πατέρα. Καλούμαστε όλοι μας βασιζόμενοι στην ευσπλαχνία του Θεού, να τον πλησιάσουμε και να συμφιλιωθούμε μαζί του, αλλά και μαζί με τους αδελφούς μας. Αν ο καθένας μας, αντί να σπέρνει διχόνοια, σπέρνει συγχώρεση και συμφιλίωση, πόσο διαφορετική δεν θα ήταν η ζωή μας!

Ορμώμενος σήμερα αδελφοί μου από την εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης, απευθύνω έκκληση προς όλους σας και σας ζητώ να βοηθήστε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την οικογένεια που ταλανίζεται από τον κακώς, πολλές φορές, εννοούμενο ‘’σύγχρονο τρόπο ζωής ‘’ και σας καλώ να συμφιλιωθείτε με το Θεό και το συνάνθρωπό σας.

Σας καλώ να δίνετε απλόχερα συγχώρεση, για να λάβετε συγχώρεση από τον ουράνιο Πατέρα. Φεύγοντας από εδώ ας πάρει ο καθένας στην καρδιά του την Παναγία μας, όπως έκανε ο Ιωάννης μετά το σταυρικό θάνατο του Ιησού. Ας υιοθετήσει κάθε σπιτικό την οικογενειακή προσευχή και ας ζει την καθημερινότητά του με αγάπη και ομόνοια, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στην κοινωνία μας και να εδραιωθούν οι χριστιανικές αξίες. Αμήν.»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το ιερό εικόνισμα της Παναγίας της Φανερωμένης, υποβασταζόμενο στους ώμους 4 κοριτσιών της ΕΚΝΕ, οδηγήθηκε πίσω στο Ναό απ όπου και το πήραν οι νέες, προκειμένου να το προσκυνήσουν οι πιστοί.

 

Σύρος 24/9/2015

Σπεράντζα Π. Δουράτσου

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Στη Σύρο 4 νέοι ιερείς για την τοπική μας Εκκλησία

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας: Αυτή η κρίση δεν αφορά τη μετανάστευση, αφορά την αλληλεγγύη!

You might be interested in …

Στη Σύρο 4 νέοι ιερείς για την τοπική μας Εκκλησία

­­­­     Στη Σύρο 4 νέοι ιερείς για την τοπική μας Εκκλησία          Ιδιαίτερη στιγμή μπορεί να χαρακτηριστεί για την τοπική μας Εκκλησία, η ανακοίνωση και παρουσίαση συνάμα, από τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου, […]

neoi_syros_20

Σύρος : Με επιτυχία έληξε η 9η Πανελλήνια Συνάντηση της Καθολικής Νεολαίας Ελλάδας

ANAKOINΩΘΕΝ Με επιτυχία έληξε η 9η Πανελλήνια Συνάντηση της Καθολικής Νεολαίας Ελλάδας, την Κυριακή του Θωμά, 22 Απριλίου 2012. Οι ενενήντα Καθολικοί νέοι που ήλθαν από τις διάφορες πόλεις και νησιά της πατρίδας μας, το […]