6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας: Αυτή η κρίση δεν αφορά τη μετανάστευση, αφορά την αλληλεγγύη!

 

Βρυξέλλες, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

 

 

Δήλωση της Κάριτας Ευρώπης πριν από την ανεπίσημη

συνεδρίαση κρατών και κυβερνήσεων.

 

Αυτή η κρίση δεν αφορά τη μετανάστευση, αφορά την αλληλεγγύη!

Η Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να αναγνωρίσουν ότι η Ευρώπη δε βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «προσφυγική κρίση» αλλά περισσότερο με μία κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση τεραστίων διαστάσεων που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη στη φτώχεια, θέτοντας  παράλληλα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε αδιέξοδο.

Τα πολυετή μέτρα λιτότητας που στοχεύουν στη διάλυση κρατών πρόνοιας σε όλη την Ευρώπη, έχουν ως αποτέλεσμα την ανικανότητα των Κρατών Μελών να διαχειριστούν το σχετικά χαμηλό αριθμό ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ευρώπη. «Ο αριθμός των 477,906 ανθρώπων που καταφθάνουν είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό των 500 εκατομμυρίων κατοίκων. Επιπλέον, η Ευρώπη είναι μία από της πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, κάτι που κάνει αυτήν την κατάσταση ακόμα πιο παράλογη», είπε η Shannon Pfohman, Επικεφαλής του Τμήματος Συνηγορίας και Πολιτικής της Κάριτας Ευρώπης.

Εδώ και πολλά χρόνια οι οργανώσεις Kάριτας της Ευρώπης καταγγέλλουν τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας στις χώρες τους. 477.906 άνθρωποι που καταφθάνουν στην Ευρώπη δε θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ΕΕ, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας ότι σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται βίαια σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύουμε πως το σημερινό εμπόδιο είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ανασκόπηση του συνεχόμενου οικονομικού παραδείγματος και για την αλλαγή της τακτικής λιτότητας. Χωρίς λιτότητα, τα Ευρωπαϊκά Κράτη Μέλη πιθανώς να αντιδρούσαν διαφορετικά ενόψει της κρίσης. Η αλληλεγγύη σπανίζει πλέον στην Ευρώπη. Κάτω από άλλες συνθήκες τα Κράτη-Μέλη θα ήτανε σε θέση να παρέχουν στους μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο τις απαραίτητες παροχές καθώς και τις αναμενόμενες για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα ποιοτικές συνθήκες υποδοχής.

Εν τω μεταξύ, η περιττή ταλαιπωρία ανθρώπων συνεχίζεται. Η Κάριτας Ευρώπης παροτρύνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επαναφέρουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της για μία λύση στη συνεχόμενη έξοδο από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Η Κάριτας Ευρώπης θεωρεί πως είναι αναγκαία μια τετραπλή προσέγγιση από τη μεριά των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, για να σωθούν ζωές με πιο αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο και για να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη και ανθεκτική λύση:

– Να εφαρμοστεί μια κοινή στρατηγική βασισμένη στην υπευθυνότητα, στην αλληλεγγύη και στην εμπιστοσύνη.

– Να ανοιχτούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί στην Ευρώπη.

– Να καλλιεργηθεί μια φιλόξενη ανταπόκριση, που να εξασφαλίζει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υγιείς συνθήκες διαβίωσης.

– Να εξασφαλιστεί ειρήνη και ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης καθώς και σε αυτές καθ’ οδόν για την Ευρώπη.

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Προσκύνημα στην Παναγία του Καρμήλου

You might be interested in …

Επέτειος 30 χρόνων από την ίδρυση της Κάριτας Ευρώπης

Στις 5 Δεκεμβρίου, η Κάριτας Ευρώπης γιόρτασε τα 30στά της γενέθλια σε μικρή τελετή που έγινε στις Βρυξέλλες, στο «Chapel d’ Europe». Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Κάριτας, πατέρα Michael Landau. Ακολούθησαν […]

Έκθεση Φωτογραφίας της Κάριτας Ελλάς «Η Γη που Μοιραζόμαστε»

Στον απόηχο των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Κάριτας Ελλάς διοργάνωσε μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης Φωτογραφίας «Η Γη που Μοιραζόμαστε». […]