6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος : Εορτή Χριστού Βασιλιά, Εορτή της Νεολαίας

syr_ekne_xb_2

syr_ekne_xb_220.11.2011. Ημέρα του Χριστού Βασιλέα, ημέρα πανήγυρης της νεολαίας μας και του προστάτη μας. Μία γιορτή, άλλα πολλές σημασίες.

Η γιορτή αυτή, τη φετινή χρονιά, έλαβε χώρα στον ιερό ναό του Αγ. Σεβαστιανού, στην Άνω Σύρο, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 100 έφηβους και νέους από όλα τα τμήματα ΕΚΝΕ της Σύρου. Η Αρχιερατική θ. Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου π. Φραγκίσκου και παρουσία του συριανού κλήρου έγινε στις 5 μ.μ. και ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος με ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά κυρίως με παιδιά γυμνασίου και λυκείου!

Η Θεία Λειτουργία άρχισε με την είσοδο των παιδιών στο ναό, τα οποία κρατούσαν στα χέρια τους φύλλα δάφνης. Τα φύλλα αυτά τοποθετήθηκαν πάνω στον σταυρό, στο θρόνο του Βασιλιά μας! Ο σταυρός στολίστηκε ακόμα περισσότερο και ο θαυμασμός που νοιώσαμε ήταν μεγαλύτερος. Το «Δόξα Εν Υψίστοις Θεώ» ψάλλεται, και οι φωνές των νέων και των λοιπών πιστών ενώνονται με τη χορωδία των νέων και τα μουσικά όργανα (αρμόνιο και κιθάρα) που κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση, το ντεμπούτο της, με αυτή τη νέα σύνθεση. Οι νέοι ψάλλουν με δυνατή φωνή και τόλμη κόντρα στα σημεία των καιρών…

Νέοι από όλα τα τμήματα της ΕΚΝΕ διάβασαν τα αναγνώσματα, τις δεήσεις, έκαναν την προσφορά και γενικότερα εμψύχωσαν όλη την Ευχαριστία!

Ο σεβασμιότατος μέσω του κηρύγματός του επιβεβαιώνει τις σκέψεις των νέων για τις δυσκολίες της σημερινής εποχής, παραδέχεται την αποτυχία των μεγαλυτέρων να δημιουργήσουν ένα σίγουρο μέλλουν για μας, αλλά δίνει κουράγιο και θάρρος στους νέους, τονίζοντας ότι οι νέοι είναι το μέλλον της κοινωνίας και δεν είναι μόνο η ελπίδα του μέλλοντος αλλά και οι οικοδόμοι του, αφού καλούνται με κόπο και μόχθο να χτίσουν το αύριο κόντρα στις δυσκολίες του σήμερα.

syr_ekne_xb_6 syr_ekne_xb_5

Η τελετή ήταν πραγματικά πολύ όμορφη, ο ενθουσιασμός υπήρχε στα πρόσωπα των παιδιών και όλοι νοιώσαμε ότι η σχέση Θεού και παιδιών γίνεται ακόμα πιο στενή και δυνατή, σχέση αγάπης και σεβασμού. Οι νέοι και η χορωδία έδωσαν το δικό τους στίγμα, ότι, «ναι», βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία για να δοξάσουν και να ευχαριστήσουν το Βασιλιά τους.

Μετά τη θεία Λειτουργία η γιορτή συνεχίζεται στην ενοριακή αίθουσα μέσα σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας. Εκεί πραγματοποιήθηκε μία μικρή θεατρική παράσταση από τη δραστήρια ΕΚΝΕ του Αγ. Σεβαστιανού. Το θεατρικό έργο με τίτλο «Ήταν μια φορά …ένα όνειρο», είχε ως κεντρικό του θέμα την πίστη μας προς το Θεό. Κάποιες φορές νομίζουμε ότι δεν Τον χρειαζόμαστε αλλά οφείλουμε να πιστεύουμε στον Κύριο, με ανιδιοτέλεια και εμπιστοσύνη χωρίς να περιμένουμε να δούμε ένα έντονο σημάδι ή ένα θαύμα για να πιστέψουμε! Το μήνυμα πιστεύουμε ότι «άγγιξε» τις καρδιές του κοινού και οι συμμετέχοντες απέσπασαν θερμό χειροκρότημα από το κοινό, ενώ είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας. Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχε ένα ευχαριστήριο κέρασμα για όλους.

Για να κλείσει όμορφα αυτή η γιορτή, πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι προς τιμήν της νεολαίας με μεζεδάκια, χορό, και πολύ κέφι . Η δική τους χαρά ήταν η ανταμοιβή των εμψυχωτών.

Όπως ανέφερε ο Επίσκοπος στο κήρυγμά του: «…Παιδιά μου τολμήστε!! Να αλλάξετε τον κόσμο με το δικό σας θάρρος και να μην περιμένετε να σας τον αλλάξουν οι άλλοι. Να δώσετε το δικό σας στίγμα». Το κήρυγμα αυτό μας εμψύχωσε όλους και μας έδωσε κουράγιο για να συνεχίσουμε όλη τη χρονιά.

Σας ευχαριστούμε όλους.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ποιμαντική επίσκεψη στην Νάξο

Επόμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν Φθινοπωρινής Ι. Συνόδου [2011]

You might be interested in …

Σύρος: Παρουσίαση βιβλίων της Chiara Lubich

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε και στη Σύρο, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η παρουσίαση δύο βιβλίων, που μεταφράστηκαν στα Ελληνικά, της ιδρύτριας του Κινήματος των Focolare Chiara […]

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης

Πασχαλινό Μήνυμα του Σεβασμιότατου Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης Πάσχα 2023 Μερικές λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό νόημά τους στις μέρες μας. Χρησιμοποιούμε γενναιόδωρα τον όρο του «πιστού» για καθέναν που επιδεικνύει το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη […]

Με χαρά και εύλογη ευαρέσκεια προς τον Κύριο, η Τοπική Εκκλησία της Σύρου γιόρτασε τα 25 χρόνια ιεροσύνης δύο ποιμένων της

Στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης, εκεί όπου πριν από 25 ακριβώς χρόνια έλαβε χώρα η  χειροτονία τριών νέων ιερέων, του π.Ιωάννη Ασημάκη, του π.Ιωσήφ Πρίντεζη και του π.Πέτρου Στεφάνου, η τοπική μας Εκκλησία, με […]