17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Επέτειος των 400 ετών από το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου Σύρας Ιωάννη Ανδρέα Κάργα

Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 η Καθολική Επισκοπή Σύρου και η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος οργάνωσαν την 1η εκδήλωση για την επέτειο των 400 ετών από το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου Σύρας Ιωάννη Ανδρέα Κάργα στις 17 Οκτωβρίου του 1617.

Στις 7 το απόγευμα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του Μεσαιωνικού Οικισμού της Άνω Σύρου, τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου-Θήρας-Κρήτης π. Πέτρο Στεφάνου και συλλειτούργησαν μαζί του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος πρώην Σύρου π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο Βικάριος της Επισκοπής Σύρου και Εφημέριος Μάννα π. Αντώνης Βουτσίνος, πολλοί Εφημέριοι των Ενοριών Σύρου και 3 Ιερομόναχοι από τη Μονή π.Καπουκίνων της Άνω Σύρου. Την Ιεροτελεστία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Μητρόπολης Σύρου.

 

Παρών ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Δούναβης, ο αντιδήμαρχος κ. Αλέξης Αθανασίου, ο πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. κ. Μάρκος Πρίντεζης, καθώς και ο κ. Παύλος Χρυσαφίδης. Ήταν επίσης παρόντες Αξιωματικοί, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων και του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρών φυσικά ο Πρόεδρος της Κίνησης Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος, η οποία είχε μαζί με την Επισκοπή Σύρου, την ευθύνη πραγματοποίησης της εκδήλωσης, Ιατρός  κ. Στέφανος Προβελέγγιος.

Ο Καθεδρικός Ναός γεμάτος από Ενορίτες, τόσο του Αγίου Γεωργίου, όσο και όλων των Ενοριών της Σύρου αλλά και πολλών επισκεπτών της Σύρου, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία αλλά και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν.

Η Χορωδία της Ενορίας, προετοιμασμένη τέλεια, όπως πάντα, έψαλλε με εξαιρετική επιτυχία τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.

  

Ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος στο κήρυγμά του είπε:

 

Λίγα πράγματα στη φύση είναι τόσο μικρά και φαινομενικά ασήμαντα, μερικές φορές μάλιστα σχεδόν αόρατα, αλλά κρύβουν μέσα τους τόση δύναμη και πλούτο όσο οι σπόροι των φυτών και των δένδρων. Υπάρχουν χιλιάδες, κάθε είδους σε σχήμα και μέγεθος, μερικοί μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο, άλλοι κολλάνε στα έντομα ή στα ρούχα των ανθρώπων χωρίς να το αντιληφθούν. Κάποιοι σπόροι για χρόνια μπορεί να περιμένουν να φτάσει η κατάλληλη στιγμή, όταν λίγο νερό και χώμα τους κάνει να αρχίζουν να φυτρώνουν και να μας δώσουν εντυπωσιακά μεγάλα φυτά ή δένδρα.                                                                           

Γι’ αυτό ο Ιησούς στη σημερινή παραβολή, στην παραβολή του σπορέα όπως είναι γνωστή, θέλει να μας διδάξει, φέρνοντάς μας ως παράδειγμα τους σπόρους και τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Και δεν ξεχνάμε ότι η κάθε παραβολή μας ζητά, μας προκαλεί θα έλεγα, να αναζητήσουμε το βαθύτερο νόημά της και αυτό που θέλει να μας πει στην προσωπική μας ζωή. Δεν αρκεί να ακούσουμε μια παραβολή σαν μια ωραία διήγηση. Την ακούμε «πραγματικά», με την καρδιά μας, μόνο όταν, αφού συνειδητοποιήσουμε το μήνυμά της  το εφαρμόσουμε στη ζωή μας.                                    

Μπορούμε να δούμε τη συγκεκριμένη παραβολή από τρείς πλευρές: από την πλευρά του σπορέα, από τη πλευρά των σπόρων και από αυτή του χωραφιού.               

Πρώτα απ’ όλα ο σπορέας μας εκπλήσσει από την σπατάλη που κάνει.

Δείχνει σαν να μην έχει εμπειρία στη σπορά και ρίχνει παντού σπόρους, σαν να μη δίνει σημασία που θα πέσουν, στο δρόμο, στις πέτρες, στα αγκάθια ή τέλος στην καλή και εύφορη γη.            

Ο σπορέας είναι το σύμβολο της ελπίδας. Ο σπορέας είναι η εικόνα του Θεού της ελπίδας και ευσπλαχνίας. Ενός Θεού σπάταλου ή μάλλον απλόχερου και επίμονου στο να μοιράζει τα δώρα του σε όλους. Όλους τους αγαπά, σε όλους θέλει να φθάσει ο Λόγος του που ο σπόρος συμβολίζει. Και σπέρνει ανεξάρτητα από την ανταπόκριση του ανθρώπου.       Ο Ιησούς γνωρίζουμε από τα ευαγγέλια ότι κηρύττει τον ερχομό της βασιλείας του Θεού σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε άνθρωπο. Και στη σημερινή παραβολή βλέπουμε ότι το πλήθος τον περιτριγύριζε και αναγκάστηκε να μπει σ΄ ένα πλοιάριο και άρχισε να τους κηρύττει, να σπέρνει το Λόγο του Θεού στην καρδιά των ανθρώπων.               

Ο σπόρος λοιπόν είναι ο Λόγος του Θεού. Τον ακούμε κάθε Κυριακή στη θεία Λειτουργία και δεν είναι μια απλή ακρόαση ιερών κειμένων. Αλλά μέσω αυτών ο ίδιος ο Θεός μας μιλά και θέλει να μας διδάξει. Αυτός ο Λόγος, δωρεά του Πατέρα, δίνεται σε όλους τους ανθρώπους. Αυτός ο Λόγος του Θεού, που όπως η βροχή και το χιόνι που πέφτουν από το ουρανό ποτίζουν τη γη, την κάνουν γόνιμη και κάνουν να φυτρώσουν κάθε είδους δένδρα και φυτά.  

Αυτός ο σπόρος, ο Λόγος του Θεού, κρύβει μέσα του μια ανείπωτη δύναμη, δίνει σε όλους τη σωτηρία, δεν υπάρχουν όρια σε αυτό. Δίνεται σε όλους και θέλει να φτάσει παντού, στον καθένα. Αρκεί να βρει το κατάλληλο έδαφος να τον δεχθεί και φυτρώνει, φέρνει καρπό. Ο Θεός, το γνωρίζουμε, διάλεξε να προσφέρει απλόχερα τη σωτηρία του, σε όλους αλλά χωρίς να αναγκάζει κανένα, σέβεται και μας δίνει την ανθρώπινη ελευθερία, η οποία είναι πολύτιμη στα μάτια του.          

Και τέλος φτάνουμε στο χωράφι, που σε αυτή την παραβολή είναι οι καρδιές των ανθρώπων.   Τα διαφορετικά χωράφια, είναι ο διαφορετικός τρόπος που ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται στο να υποδεχθεί ή όχι το Λόγο του Θεού μέσα του. Ο καθένας διαλέγει να είναι ή γίνεται, δρόμος, πέτρες, αγκάθια ή καλή και εύφορη γη.

Ο δρόμος σχεδόν δεν καταλαβαίνει ότι έλαβε το Λόγο, αμέσως έρχεται ο Πονηρός και αρπάζει από την καρδιά του ότι σπάρθηκε. Να σπείρεις στο δρόμο είναι μια πράξη φαινομενικά άχρηστη και ανόητη, αλλά μας δείχνει την ατέλειωτη υπομονή και το άνοιγμα του Θεού για κάθε άνθρωπο, σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται. Το χωράφι με τις πέτρες είναι αυτό όπου υπάρχει η επιθυμία αλλά όχι η διάθεση να δεχθεί το Λόγο και μετά από λίγο χάνεται, δεν έχει ρίζες.  Το άλλο με τα αγκάθια είναι όταν η καρδιά μας δέχεται το Λόγο, φυτρώνει αλλά μαζί με αυτό υπάρχουν χίλιες-δυο άλλες έγνοιες και προτροπές του κόσμου που δεν αφήνουν το Λόγο να φέρει καρπό.               

Τέλος υπάρχει και η εύφορη γη. Μια καρδιά ανοιχτή, έτοιμη να δεχτεί το Λόγο και να τον αφήσει να φέρει καρπό, γιατί έχει προετοιμαστεί, έχει ξεριζώσει καθετί τι που μπορεί να μην τον αφήσει να φέρει καλό καρπό. Αλλά και εδώ υπάρχει μια διαβάθμιση. Είναι η διαφορετική ποιότητα στην προετοιμασία που γίνεται και έτσι άλλοι παράγουν 30 άλλοι 60 και άλλοι 100 φορές περισσότερο.                                         

Μπορούμε να συνεχίσουμε την προσευχή μας και να ζητήσουμε στον Κύριο να μας δώσει μια καρδιά διαθέσιμη για να υποδέχεται το Λόγο του που σπέρνει άφθονα. Μια καρδιά που γίνεται εύφορη γη, με την επιθυμία μας να ακούμε το Λόγο, αλλά και να ζούμε σύμφωνα με το λόγο του Θεού, ξεριζώνοντας τα αγκάθια  που τον πνίγουν και δεν τον αφήνουν να φέρει καλό καρπό στη ζωή μας.                                                        

Ο Ιησούς μιλούσε με παραβολές ώστε να γίνεται κατανοητός από όλους τους ανθρώπους. Έτσι και τώρα μίλησε στον καθένα από εμάς. Μας έστειλε ένα μήνυμα, μας κάλεσε στη μεταστροφή. Είθε αυτό ο Λόγος να είναι πηγή καλών έργων για όλους . Αμήν

 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και την Ευλογία του Σεβασμιότατου, ακολούθησε ομιλία του Ιστορικού κ. Μάρκου Ρούσσου στον Ιερό Ναό, γιατί το μεγάλο πλήθος του κόσμου δεν επέτρεψε η ομιλία να γίνει στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Επισκοπής, με θέμα την προσωπικότητα του Επισκόπου Ανδρέα Κάργα. Κατατοπιστικός και αναλυτικός ο ομιλητής περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή και το μαρτύριο του Επισκόπου.

Αμέσως μετά έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικών Τεκμηρίων στο Κέντρο των Ιστορικών Μελετών της Επισκοπής, από τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου π. Πέτρο, όπου η κ. Μαρίζα Δαλεζίου ξενάγησε τους καλεσμένους στην έκθεση με θέμα: «Ο Επίσκοπος Σύρου Ιωάννης-Ανδρέας Κάργας και η εποχή του» την οποία η ίδια επιμελήθηκε.  

Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μικρό κέρασμα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου και έδωσε την ευκαιρία στους παρόντες για μία σύντομη συζήτηση γύρω από τη ζωή και το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου, αλλά και ανταλλαγή ευχών για την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε.

Οι εκδηλώσεις για το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου Ανδρέα Κάργα θα συνεχισθούν στις 18 Αυγούστου με ημερίδα, με θέμα «Ο Επίσκοπος Σύρου Ιωάννης-Ανδρέας Κάργας και η εποχή του», η οποία θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη και θα ολοκληρωθεί με το Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την χρονική περίοδο 21 με 26 Αυγούστου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

 

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης     

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς: 156 Οικίσκοι φιλοξενίας για τη δομή των Διαβατών

Επόμενο Άρθρο

Βραβεύτηκε η Κάριτας Ελλάς στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού

You might be interested in …

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩΔευτέρα 21/8 – Σάββατο 26/8«Ελλάδα: φως και μύθος» Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» ανανεώνει το ραντεβού του για 7η συνεχόμενη χρονιά και σας προσκαλεί σε μια αξέχαστη μουσική πανδαισία με […]

Σύρος: Μεγάλη Παρασκευή στον Ι. Ναό της Παναγίας του Καρμήλου

Με απογυμνωμένη την Αγία Τράπεζα και το Ιερό Βήμα, με σιωπηλή προσευχή και την συναπτή δέηση, ξεκίνησε η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ιερό Ναό Παναγίας του Καρμήλου στην Άνω Σύρο, στην οποία προΐστατο ο […]

syros_drom_01

Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού

Στις 10 Απριλίου 2011, τελέστηκε η ακολουθία του υπαίθριου Δρόμου του Σταυρού, που γίνεται κάθε χρόνο στο Λόφο της Άνω Σύρου. Διατρέξαμε νοερά την πορεία του Ιησού προς το Γολγοθά, σε κοινωνία με τους σεισμόπληκτους […]