20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε και ο φετινός Εορτασμός της Παναγίας της Φανερωμένης

Η οκταήμερη προετοιμασία για την πανήγυρη  της Παναγίας Φανερωμένης, κορυφώθηκε με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, μέσα στον Ιερό Ναό του Προσκυνήματος, εξαιτίας πρόσκαιρης βροχόπτωσης.

 Ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Πέτρος, πλαισιωμένος  από τον ιερό κλήρο της τοπικής εκκλησίας και πλήθος πιστών ευλαβών της Παναγίας, στην αρχή αυτού του ιερού συλλείτουργου, προέτρεψε όλους να εμπιστευτούν την καθημερινότητά τους, τις βαθύτερες επιθυμίες  και σκέψεις, ολόκληρη τη ζωή τους στην Παναγία και να ζητήσουν τη μεσιτεία της στον αγαπητό Γιο της, για ολόκληρη την τοπική εκκλησία.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο παραβρέθηκε  εκπρόσωπος  της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βουλευτές του Νομού,  εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας και φυσικά πλήθος πιστών.

Η προετοιμασία προσευχής που προηγήθηκε της εορτής , με τις ιερές ακολουθίες που απευθύνονταν σε όλους τους προσκυνητές και ιδιαίτερα τα κηρύγματα του πατέρα Γιώργου Οβσιάκ, από το τάγμα των Λαζαριστών, έδωσαν σε όλους τη δυνατότητα να αναθερμάνουν την αφοσίωση και να ανανεώσουν τη δέσμευση  στην Παναγία Μητέρα των Λυτρωμένων, πως θα ακολουθούν με πιστότητα τα δικά της βήματα στην καθημερινή πορεία  τους προς την αγιοσύνη.

Ο Κύριος επιφυλάσσει για τον καθένα έναν ιδιαίτερο και μοναδικό  δρόμο, που ο πιστός πρέπει να διακρίνει και με συνέπεια  να ακολουθήσει. Η ευλάβεια προς την Παναγία Μητέρα της Λύτρωσης, που εκδηλώνεται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες της γιορτής  της, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε τυπικές πράξεις λατρείας, αλλά πρέπει να πλουτίζεται με τη συνειδητή προσωπική  δέσμευση πως  καθένας  που προστρέχει   στη μεσιτεία της, θα αναζητήσει τον τρόπο να ενσαρκώσει τη δική του προσωπική κλήση στην αγιοσύνη, μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον που ζει.

Ο σεβασμιότατος Πέτρος, στο κήρυγμά του είπε:

Σε όλο το χριστιανικό κόσμο ο μήνας που πέρασε, ο Αύγουστος σηματοδοτείται από τους λαμπρούς εορτασμούς για την πανήγυρη της Κοίμησης και Μετάστασης της Θεοτόκου. Για εμάς όμως τους Συριανούς και ο Σεπτέμβρης έχει χαραχθεί στη συνείδησή μας ως μήνας αφιερωμένος  σ΄ εκείνην, αφού εορτάζουμε την αγαπημένη από όλους μας Παναγία, με τον τίτλο της Φανερωμένης. Είναι η μοναδική εορτή της τοπικής μας εκκλησίας στην οποία αφιερώνουμε οκτώ ημέρες πνευματικής προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων σχεδόν όλοι επισκεπτόμαστε το ιερό προσκύνημά της για να ζητήσουμε τη μεσιτεία της. Προστρέχουμε σ’ εκείνην για να νιώσουμε στις καρδιές μας τη ζεστασιά της προστασίας κάτω από το μανδύα της, που μας σκεπάζει.            

            Ακούσαμε στο Ευαγγέλιο ότι η Παναγία ήταν μαζί με τον Ιωάννη στα πόδια του Σταυρού στο Γολγοθά. Εκεί, η Παναγία στέκεται ακλόνητη, κάτω από το Σταυρό κοντά στο εσταυρωμένο Υιό της, γενναιόδωρη σύντροφος στο πάθος του, και ο Ιησούς, ο Λυτρωτής του κόσμου, με τη σταυρική του θυσία μας δίνει την ελευθερία των παιδιών του Θεού, μας καθιστά άξιους να ζήσουμε κοντά του.

            Η Παναγία Φανερωμένη όπως βλέπουμε στο εικόνισμά της, αγκαλιάζει και προστατεύει τους λυτρωμένους, ενώ οι σπασμένες αλυσίδες στα πόδια της είναι το σύμβολο της λύτρωσης και της απελευθέρωσής μας από την αμαρτία, μέσω του σταυρικού θανάτου του Υιού της.                                       

            Αδελφοί μου, ο καθένας από μας έχει λάβει αυτό το δώρο της λύτρωσης και της απελευθέρωσης από τη σκλαβιά της αμαρτίας και έχουμε αξιωθεί να ζήσουμε τη ζωή του Χριστού, εφόσον με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, ζούμε ως Χριστιανοί.

            Γιατί αδέλφια μου είμαι χριστιανός σημαίνει ζω σύμφωνα με το ευαγγέλιο. Είμαι χριστιανός σημαίνει πιστεύω στο Θεό που μου αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός, ο μοναδικός σωτήρας του κόσμου τον οποίο και ακολουθώ, ως μαθητής του. Ζω ενεργά τη πίστη μου, μαζί με τους αδελφούς μου και πορευόμαστε μαζί ως εκκλησία, μαρτυρώντας την παρουσία του Θεού μέσα στο κόσμο, με τη χριστιανική αγάπη και την ευσπλαχνία.

            Διατηρώ μια στενή σχέση με τον Ιησού Χριστό τον οποίο επιδιώκω να γνωρίζω όλο και περισσότερο μέσα από μια πορεία εμβάθυνσης της πίστης μου. Και η πορεία αυτή περιέχει τη διδασκαλία, την κατήχηση, τη μελέτη, την προσευχή, την κοινοτική ζωή ως μέλος μιας εκκλησιαστικής κοινότητας. Επιλέγω συνειδητά να είμαι χριστιανός και η ζωή μου έχει εμπλακεί στη ζωή του Θεού πατέρα, Υιού και Αγίου Πνεύματος, που με θέλει άγιο και περιμένει από εμένα να μην αρκούμαι σε μια μέτρια, συμβιβαστική και φτηνή ύπαρξη. Οφείλω να κοιτάζω συχνά την αλήθεια του εαυτού μου, να τον αφήνω να κατακλύζεται από τον Κύριο, ώστε σ’ αυτόν να βρίσκω τα ισχυρά κίνητρα που θα με ωθήσουν να ζω σε όλο τους το βάθος τα καθήκοντά μου ως χριστιανού.

            Σε αυτή την πορεία δεν λείπουν τα εμπόδια. Και θα αναφερθώ μόνο σε ένα, «τα μέσα ψυχαγωγίας» που κατακλύζουν τη σύγχρονη ζωή μας, που μας οδηγούν στο να διαχειριζόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας μονοδιάστατα, χρησιμοποιώντας απεριόριστα τα τεχνολογικά μέσα για να μας προσφέρουν διασκέδαση και εφήμερες απολαύσεις, ενώ αποδυναμώνεται κάθε άλλη προοπτική για μια υγιή πνευματική καλλιέργεια.

            Μειώνεται η διαθεσιμότητα για ουσιαστική ευαγγελική δράση, παραμερίζεται το δώρο της φιλίας του Θεού για τον άνθρωπο που μας γεμίζει χαρούμενη ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο για την επίγεια ύπαρξή μας και τις φυσικές μας ικανότητες που και αυτές είναι δωρεά του Θεού. Τέλος, εξασθενεί η γοητεία που ασκεί το μήνυμα του Ιησού, επειδή ο κόσμος μας οδηγεί σε έναν άλλο τρόπο ζωής, που μας ωθεί να επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στον εαυτό μας, στα εφήμερα και περαστικά, στο κυνήγι του ελεύθερου χρόνου προκειμένου να «απολαύσουμε τη ζωή».

            Αδελφοί μου, ας σταθούμε να ακούσουμε τον Ιησού, ας του επιτρέψουμε να μας αγγίξει με τα λόγια του, να μας προκαλέσει, να μας παροτρύνει σε μια πραγματική αλλαγή ζωής, ενάντια στο ρεύμα.

            Είναι μια ευτυχής συγκυρία που ο σημερινός εορτασμός της Παναγίας συμπίπτει με την αρχή μιας νέας ποιμαντικής χρονιάς τώρα που, μετά το καλοκαίρι, η ζωή όλων αποκτά και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς. Και όπως όλοι που ερχόμαστε εδώ εναποθέτουμε σε εκείνη τα σχέδιά μας, τις ανησυχίες μας, τα προβλήματά μας, τις χαρές και τις λύπες μας, έτσι και εγώ ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας, εμπιστεύομαι σ’ εκείνην όλους εσάς, που σήμερα σας καλώ σε ένα δυναμικό ξεκίνημα της νέας ποιμαντικής χρονιάς.

            Σας προτρέπω να ζείτε την καθημερινότητά σας φανερώνοντας το πρόσωπο του Ιησού που πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή σας, επιτρέποντάς του να την αλλάξει, να τη φωτίσει με το φως της ευσπλαχνίας, της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

            Ας ζητήσουμε τη χάρη να μη διστάζουμε όταν ο Κύριος απαιτεί από μας, να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να ζούμε στην οικογένεια, στην ενορία, στη μοναστική κοινότητα ή σε οποιαδήποτε άλλη κοινότητα με υποδειγματικό τρόπο την κοινοτική ζωή, δίνοντας προσοχή στις μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που για τους άλλους είναι εμπειρίες της παρουσίας του Θεού στη ζωή τους.

            Τέλος, ας αξιοποιήσει ο καθένας και η καθεμιά τα χαρίσματα που διαθέτει και ας επωφεληθεί από κάθε ευκαιρία για να ακούσει, να γνωρίσει, να επιμορφωθεί, να γίνει όργανο της αγάπης του Θεού για τον κόσμο.

            Να έχετε τη βεβαιότητα αδελφοί μου ότι η Εκκλησία είναι κοντά σας και ως μητέρα, όπως η Παναγία, που αγαπά και φροντίζει τα παιδιά της, δεν έχει άλλη αποστολή από το να σας στηρίζει, να σας καθοδηγεί και είναι δίπλα σας στον αγώνα της χριστιανικής σας ζωής, στην προσπάθειά σας να γνωρίσετε, να αγαπήσετε και να ακολουθήσετε τον Ιησού Χριστό τον Υιό του Θεού και σωτήρα του κόσμου. ΑΜΗΝ.

 

 Μετά την ολοκλήρωση της θείας Λειτουργίας και την ευλογία, ο εφημέριος του ιερού προσκυνήματος π. Νίκος Ρούσσος  ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι αυτές τις μέρες, με ποικίλους τρόπους συνέβαλαν στην καλή προετοιμασία της πανήγυρης και στην υποδοχή των  προσκυνητών, μέσα σε κλίμα καλής συνεργασίας και αδελφικής αγάπης.

Προηγούμενο Άρθρο

Να εργάζεστε με τιμιότητα, θάρρος και υπευθυνότητα

Επόμενο Άρθρο

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

You might be interested in …