10 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τάγμα Αδελφών του Καρμήλου: Νεκρώσιμη Ακολουθία Αδελφής Maylis (Bernadette Joly)

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 απεβίωσε η Αδελφή Maylis (κατά κόσμο Bernadette Joly) του Τάγματος των Αδελφών του Καρμήλου.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε μέσα σε κλίμα μεγάλης οδύνης για την απώλειά της, στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής τους στο Ηράκλειο της Αττικής, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι.

Στην Εξόδιο Ακολουθία με Θεία Λειτουργία, προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης και συλλειτούργησαν μαζί του ο εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμιότατος π. Ιωάννης Ρωμαίος Παυλόφσκι, ο Εφημέριος Αγίας Θηρεσίας Κυψέλης π. Αλέκος Ψάλτης και ο Υπεφημέριος Αγίου Λουκά Ηρακλείου Αττικής π. Jose Ikongo. Eπίσης ήταν παρών ο Έξαρχος των Αρμενίων Καθολικών Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ Μπαζούζου.

Δίπλα στην σωρό της εκλιπούσης Αδελφής βρέθηκαν όλες οι Αδελφές του Τάγματος του Καρμήλου οι οποίες ζουν και προσεύχονται για όλους εμάς καθημερινά, στην Ιερά Μονή τους.

Ήταν επίσης παρόντες, ερχόμενοι από την Γαλλία, η αδελφή της εκλιπούσης Therese με τον σύζυγό της, ο αδελφός της François με την σύζυγό του οι οποίοι διάβασαν και τα Αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας.

Μοναχές και Μοναχοί άλλων Μοναχικών Ταγμάτων της Αρχιεπισκοπής μας και αρκετοί λαϊκοί παραβρέθηκαν, προσευχήθηκαν και τίμησαν την ζωή και το έργο της εκλιπούσης Αδελφής.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Θεόδωρος στο Κήρυγμά του (Ελληνικά και Γαλλικά) είπε:

Αδελφοί μου ακούσαμε στο Ευαγγέλιο τα λόγια του Χριστού, προς τους μαθητές Του, «εκεί όπου πηγαίνω θέλω και εσείς να είστε μαζί μου, για αυτό σας ετοίμασα μία θέση κοντά σε μένα».

Αυτή η εγγύτητα με τον Ιησού Χριστό, αυτή η ενότητα που πάντα αναπτύσσεται, πάντα σε καλύτερη γνωριμία, σε καλύτερη κατανόηση, σε μεγαλύτερη πληρότητα ζωής, αυτή είναι η καρδιά της Πίστης μας, η εμπειρία και το κέντρο της αφιερωμένης ζωής, αυτής που η Αδελφή Maylis έζησε και στην οποία προόδευσε μέσα σε αυτή την κοινότητα.

Αυτή η ζωή, αυτή η ενότητα με τον Κύριο, αυτή η αμοιβαία αγάπη και κοινωνία, η οποία ακτινοβολεί φως για όλο τον κόσμο, αυτή ήταν η υπηρεσία της προς όλο τον κόσμο και προς την τοπική μας Εκκλησία, μέσα στην οποία έζησε και την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών.

Αυτή η δική της σχέση με τον Κύριο είναι ένα ανοικτό παράθυρο από όπου μπαίνει φως.

Η προσευχή των αφιερωμένων στο Θεό για όλους τους ανθρώπους και για όλη την Εκκλησία, είναι ένα παράθυρο ανοικτό από όπου μπαίνει φως, μπαίνει αέρας και χάρις στον οποίο αναπνέει όλος ο κόσμος.

Ο Κύριος να δεχθεί κοντά Του την Αδελφή μας, να της συγχωρήσει κάθε παράπτωμα, να τελειοποιήσει σε αυτήν κάθε αρετή και να την δεχθεί στην λαμπρότητα των Αγίων Του.

Εκείνη να συνεχίσει να μεσιτεύει και να προσεύχεται για μας, για αυτόν τον τόπο στον οποίο έζησε, αυτή την τοπική Εκκλησία την οποία αγάπησε και υπηρέτησε.

Ας είναι για μας η ζωή της παρηγορία, παράδειγμα, πηγή ελπίδας και υπενθύμιση ότι πάντα αυτό αναζήτησε, να είναι με τον Κύριο, να είναι σε ενότητα με τον Κύριο το Θεό και να καταλήξει στην θέση που ο Κύριος ετοίμασε για αυτήν!!!

Μετά τη Θεία Λειτουργία ψάλθηκε η Εξόδιος Ακολουθία και ακολούθησε η διαδρομή προς το Καθολικό Κοιμητήριο του Ηρακλείου Αττικής στο «σπίτι των Αδελφών του Καρμήλου» όπου και έγινε η ταφή της.

Η Αδελφή Maylis (Bernadette Joly), γεννήθηκε στη Γαλλία και ήταν το δεύτερο παιδί σε μία οικογένεια 6 παιδιών. Η μητέρα της πέθανε λίγο μετά τη γέννηση του τελευταίου παιδιού. Ο πατέρας της, ήταν αξιωματικός της χωροφυλακής και επειδή δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί, ανέλαβε εκείνος την ευθύνη για την φροντίδα των παιδιών παίρνοντας και το απαραίτητο προσωπικό για το σκοπό αυτό, ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά στο σπίτι. Η Bernadette ήταν πολύ έξυπνη και θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μετά το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο πατέρας της της πρότεινε να αφοσιωθεί στην εκπαίδευση των μικρών της αδερφών και στη διαχείριση του σπιτιού, ενώ ο ίδιος θα προετοιμαζόταν για την ιεροσύνη και τη μελέτη της Θεολογίας. Η Bernadette δέχτηκε με χαρά την πρόταση γιατί αγαπούσε τα αδερφάκια της και έγινε η «μικρή τους Μητέρα» για αυτά. Ωστόσο, η επιθυμία της ήταν να εισέλθει στην Μονή των Αδελφών του Καρμήλου Saint Sever on Adour. Μπόρεσε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της σε ηλικία 23 ετών, καθώς ο πατέρας της είχε μόλις μπει ως ιερέας σε ένα Αβαείο Olivetan κοντά στην Μονή Saint Sever on Adour (χρόνια αργότερα άφησε αυτό το μοναστήρι και ίδρυσε το Aβαείο των Βενεδικτίνων του Flavigny).

Η Aδελφή Maylis συνέχισε το «ταξίδι της» στην Μονή του Καρμήλου, με την Ηγουμένη της Μονής, να της επιτρέπει να βλέπει τα μικρά αδέλφια της, περισσότερο από το συνηθισμένο, για να τους βοηθήσει. Έμεινε στο Saint Sever για 25 χρόνια, και για μερικά χρόνια ήταν και Ηγουμένη.

Το 1990, καθώς η Κοινότητά της ήταν πολυάριθμη και αρκετά νέα, η Αγία Έδρα ζήτησε από μια μικρή ομάδα 4 ή 5 Καρμηλιτών Αδελφών να έλθουν να βοηθήσουν την Μονή του Καρμήλου στο Ηράκλειο Αττικής στην οποία υπήρχαν λίγες ηλικιωμένες Ελληνίδες Αδελφές.

Η Αδελφή Maylis, 48 ετών τότε, ήλθε στο Ηράκλειο ως Ηγουμένη για περίπου δεκαπέντε χρόνια και έδωσε «ψυχή τε και σώματι», αναλαμβάνοντας να μάθει και να μελετήσει την Ελληνική Γλώσσα.

Με εύθραυστη υγεία, τα χρόνια αυτά έπρεπε να κάνει μερικά ταξίδια στη Γαλλία, για ιατρικούς λόγους, αλλά η Μονή του Ηρακλείου και η Ελλάδα ήταν πάντα στην καρδιά της και πάντα επέστρεφε πίσω όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η υγεία της επιδεινώθηκε ραγδαία… Έζησε αυτή την δύσκολη περίοδο, την ευγνωμοσύνη για όλα όσα έκαναν οι υπόλοιπες Αδελφές για εκείνη.

Τώρα πλέον Αναπαύεται στην Ελλάδα, όπως το επιθυμούσε.

Οι Αδελφές του Καρμήλου ζητούν τις προσευχές μας για εκείνη.

Αιωνία η Μνήμη της στην «αγκαλιά» του Κυρίου…

Μακάριοι οι νεκροί οι οποίοι πεθαίνουν εν Κυρίω.

Θα αναπαυθούν από τους κόπους των

διότι τους ακολουθούν τα έργα τους…

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: Η ανάπτυξη χρειάζεται μια ηθική πυξίδα

Επόμενο Άρθρο

Ep.2 Ευχή, Ευλογία και ομόφυλα ζευγάρια. Συζητήσεις με τον σεβαμ. Θεόδωρο, Αρχιεπ. Καθολικών Αθηνών

You might be interested in …

Η Κάριτας Αθήνας στη Μάλτα

Συνάντηση με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Μάλτας κ. George Vella στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Εξωτερικών και Προώθησης του Εμπορίου κ. Carmelo Abela στο Υπουργείο και παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας, στο παρεκκλήσιο της Curia, προεξάρχοντος του […]