20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τήνος: Δοξολογία για το νέο έτος στον καθεδρικό ναό στην Ξινάρα

Την Παρασκευή το απόγευμα 2 Ιανουαρίου 2015 τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα για το νέο έτος.

Στην Δοξολογία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος  και συμμετείχαν ιερείς της Τήνου, ο  Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, ο  Έπαρχος κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο επί κεφαλής του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Παναγιώτης Κροντηράς,   Αντιδήμαρχοι, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδροι Συλλόγων και σωματείων και αρκετός κόσμος.


Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Αδελφοί μου και Αδελφές μου,

Ας δοξάσουμε το Θεό, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η ζωή μας, διότι μας αξίωσε να λάβουμε το δώρο ενός νέου έτους και ας ζητήσουμε από το Θεό Πατέρα να μας φωτίσει με το Πανάγιο Πνεύμα, ώστε να το προσφέρουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων για τη δόξα του Ενός και  Τριαδικού Θεού.

Αφήσαμε πίσω μας ένα χρόνο που στιγματίστηκε από τόσες σκιές, που ξεκινούν από τη βία και φθάνουν μέχρι την τρομοκρατία. Η ηρεμία και η γαλήνη ελαχιστοποιήθηκαν και ο άνθρωπος ψάχνει και πάλι να βρει με το φανάρι του Διογένη τον  συνάνθρωπό του!

Ας  θυμηθούμε όσα πέρασαν μαζί με το χρόνο για να δούμε τα λάθη και τις αιτίες των λαθών μας και να εμπιστευθούμε το νέο χρόνο 2015 στην ευσπλαχνία του Θεού, ζητώντας Του να γίνει το φως  της ζωής μας για να δούμε πιο καθαρά πιο είναι το θέλημά Του και να ζητούμε αυτό να γίνεται και πάνω στη γη.

Οφείλουμε να πούμε πρώτα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Θεό  για όσα καλά έγιναν πάνω στη γη και είναι καρπός  της ανεξιχνίαστης αγάπης Του και της απάντησης του ανθρώπου στην αγάπη αυτή. Δεν είναι στη ζωή μας όλα αρνητικά. Το καλό πάντα υπάρχει αλλά δυστυχώς δεν το  πληροφορούμαστε όλο, διότι δεν συνηθίζεται να προβάλλεται από τα ΜΜΕ επειδή δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, δεν έχει ακροαματικότητα, δεν κάνει θόρυβο. Μια λαϊκή παροιμία πολύ σωστά λέει: «Kάνει περισσότερο θόρυβο ένα δένδρο που πέφτει παρά ένα ολόκληρο δάσος που φυτρώνει».

Αν με τα μάτια της καρδιάς μας κοιτάξουμε γύρω μας, αλλά και στον κόσμο όλο, υπάρχει πράγματι ένα  δάσος καλών έργων που γίνονται από τα άτομα, τις οικογένειες, την Εκκλησία, την κοινωνία, τον κόσμο. Ας σκεφθούμε το καλό που κάνουν τόσοι και τόσοι εθελοντές, τους οποίους και ευχαριστούμε, μέσα από τις οργανώσεις αγάπης και φιλανθρωπίας που ασχολούνται με τη φτώχεια, τους εν ανάγκη ευρισκομένους, τους μετανάστες και τους ξεριζωμένους. Αυτοί είναι οι μάρτυρες της αγάπης που καθημερινά μας υπενθυμίζουν πως το Ευαγγέλιο δεν είναι θεωρία αλλά ζωή.

Και σε σας αγαπητοί μου αδελφοί  και Αδελφές, που  αντιπροσωπεύετε όλους τους κατοίκους του νησιού, σε όλους τους υπεύθυνους της Εκκλησίας και της Κοινωνίας, σε κάθε άνθρωπο της ευδοκίας του Θεού,  απευθύνω το χαιρετισμό που μας δίνει την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο Λόγος του Κυρίου, μέσα από το Βιβλίο των Αριθμών: «Να σας ευλογήσει  ο Κύριος και να σας προστατέψει. Ο Θεός να λάμψει  το πρόσωπό Του πάνω σας και να σας ελεήσει. Ο Κύριος να στρέψει πάνω σας το πρόσωπό Του  και να σας δώσει ειρήνη»  (Αριθ. 6,22-27).

Η ειρήνη που δίνει ο Κύριος είναι διαφορετική από αυτή που μπορούν να προσφέρουν οι άνθρωποι. Η ειρήνη είναι η αδελφική συμβίωση των  ανθρώπων σε μία κοινωνία που κυβερνάται με δικαιοσύνη, ισότητα και αδελφοσύνη. Εκεί που ο άνθρωπος δεν είναι αριθμός αλλά αδελφός.

Ενώνω την προσευχή μας με την όμορφη προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και ζητώ από τον Κύριο:

Να μας κάνει όλους εργάτες ειρήνης.

Όπου υπάρχει μίσος,  να φέρνουμε την αγάπη.

Όπου υπάρχει σφάλμα να φέρνουμε τη συγνώμη

Όπου υπάρχει λάθος να φέρνουμε την αλήθεια,

Στην αμφιβολία να φέρνουμε την πίστη,

Στην  απελπισία να φέρνουμε την ελπίδα.

Όπου υπάρχει θλίψη, να φέρνουμε  τη χαρά.

Μέσα στο σκοτάδι να φέρνουμε  το φως.

Κύριε, βοήθησέ μας όχι να μας παρηγορούν, αλλά  να παρηγορούμε. Όχι να μας κατανοούν αλλά να κατανοούμε, όχι να μας  αγαπούν, αλλά να  αγαπούμε.


 

Μετά την Δοξολογία έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β’».

Στην αρχή της εκδήλωσης όλοι οι παρόντες με τη συνοδεία της κιθάρας του π. Νίκου Ψάλτη έψαλαν τα κάλαντα.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Δήμαρχος Τήνου, ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της δραστηριότητας του Δήμου για τη χρονιά του 2014 και παρουσίασε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του Δήμου για το νέο έτος 2014.

 


Στη συνέχεια κλήθηκε να ευλογήσει την  Βασιλόπιτα ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, ο οποίος και απεύθυνε τις ευχές του για το 2015 λέγοντας: 

 

 

Τις ημέρες αυτές ακούγονται πολύμορφες και ποικίλες ευχές, παραδοσιακές ή πρωτότυπες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι  και αν είναι αυτές, να είναι ειλικρινείς και να δεσμεύουν πρώτα εκείνον που κάνει τις ευχές και έπειτα τους αποδέκτες, έτσι μόνο θα είναι και αποτελεσματικές. Προσωπικά λοιπόν δεσμεύομαι να κάνω ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για να είμαι υπηρέτης όλων.

Είθε, με τις ικεσίες της Παναγίας του Ροδαρίου,  ο Κύριος, στον οποίο αναθέτουμε την κάθε ελπίδα μας, από σήμερα και για όλο το 2015 να μας βοηθήσει να αφήσουμε το «εγώ» και να αναζητήσουμε το «εσύ» για να γίνουμε «εμείς» ώστε όλοι μαζί να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με αλληλοσεβασμό, κατανόηση, αδελφοσύνη και αγάπη,  που αποτελούν την απαραίτητη  προϋπόθεση για την επίλυση των όποιων προβλημάτων  που αφορούν το νησί μας, την Πατρίδα μας και όλο τον κόσμο.

Ευλογημένο και χαρούμενο το 2015.

Φωτογραφίες:tiniaki.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας ανακοινώνει τα ονόματα των νέων καρδιναλίων

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας “Θεία Πρόνοια”: Δραστηριότητα κατά το 2014 – προοπτικές για το 2015

You might be interested in …

– Κοπή της Βασιλόπιτας για τους Ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τήνου

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 έγινε  στην αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού η κοπή της Βασιλόπιτας από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κλπ. κ. Δωρόθεο Β’, για τον Ιερό Κλήρο, τους Διακόνους, τις Μοναχές και τους […]