Η Νεολαία της Τήνου εόρτασε τον Προστάτη της, Χριστό Βασιλιά, στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου. Στην αρχή τελέστηκε η Ακολουθία των Αίνων και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία μαζί με τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο, συλλειτούργησε και ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος Φώσκολος.
Μετά την Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:
Στην ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε και στο σκηνικό που μας παρουσίασε o Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης έχουμε τη συνάντηση δυο Βασιλιάδων. Ο ένας απέναντι στον άλλο. Από τη μια μεριά ο Πιλάτος, που ως εκπρόσωπος του Αυτοκράτορα της Ρώμης είναι ενδεδυμένος με τη μέγιστη εξουσία πάνω στο λαό και μπορεί να αποφασίζει ακόμη και το θάνατό τους.
Μπροστά στον Πιλάτο στέκεται ένας άλλος Βασιλιάς από τη Ναζαρέτ, του οποίου όμως η Βασιλεία, όπως ο ίδιος δηλώνει, δεν είναι από αυτό τον κόσμο. Είναι ολότελα διαφορετική από εκείνη των ισχυρών της γης, μάλιστα κάποια στιγμή που ο λαός, μετά τον πολλαπλασιασμό των άρτων, τον αναζητούσε για να κάνει ένα Βασιλιά της γης, εκείνος απομακρύνθηκε.
Ο Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Αυγουστίνος, ερμηνεύοντας τη σημερινή περικοπή σημειώνει: Ο Ιησούς δεν λέει: «η Βασιλεία μου δεν είναι εις αυτόν τον κόσμο», αλλά λέει «η Βασιλεία μου δεν είναι από αυτόν τον κόσμο». Η Βασιλεία λοιπόν του Χριστού βρίσκεται και πάνω στη γη και εμείς αυτό που είμαστε καλεσμένοι να κάνουμε είναι να ψάξουμε να βρούμε αυτή τη Βασιλεία δίπλα μα στον κόσμο που ζούμε. Η παρουσία του Βασιλιά Χριστού ανάμεσά μας είναι πραγματική αλλά «διακριτική». Ποτέ δεν επιβάλλεται με δύναμη, αλλά απλώς μας ζητά να την δεχτούμε. Ένα πρώτο λοιπόν συμπέρασμα που βγαίνει από το σημερινό ευαγγέλιο είναι ακριβώς ότι πρόκειται για μια Βασιλεία διαφορετική από αυτές της γης. Ο λόγος του Θεού σήμερα μας υπογραμμίζει ποια είναι η διαφορά μεταξύ των Βασιλειών της γης και της Βασιλείας του Χριστού.
Στη σημερινή εορτή εμείς μαζί σας αγαπητοί μου έφηβοι, νέοι και νέες εορτάζουμε αυτό που ο Χριστός ομολογεί.
Μία Βασιλεία που δεν έχει όπλα, μία Βασιλεία που δεν έχει στρατό, δεν καταδικάζει σε θάνατο κανένα, αντιθέτως ο Βασιλιάς ο ίδιος πεθαίνει για να μην πεθάνουν οι οπαδοί του. Είναι μια Βασιλεία που η εξουσία της είναι υπηρεσία. Ο Βασιλιάς της δεν υπηρετείται αλλά υπηρετεί: «Εγώ δεν ήλθα για με υπηρετήσουν αλλά για να υπηρετήσω».
Ο Ιησούς είναι ο βασιλιάς της αγάπης. Δεν διατάζει αλλά συμβουλεύει. Απευθυνόμενος στην καθεμιά και στον καθένα μας λέει: «όποιος θέλει να με ακολουθήσει».
Είναι απλός και ταπεινός, πράος, και γι’ αυτό και οι ταπεινοί και φτωχοί της γης γίνονται τα σημάδια της παρουσίας της Βασιλείας του πάνω στη γη.
Ο Βασιλιάς Χριστός δεν είναι ένας ισχυρός εξουσιαστής. Δεν έχει χρυσή κορώνα στο κεφάλι και πανάκριβο σκήπτρο στο χέρι. Τίποτε από όλα αυτά. Όσοι δεν ήθελαν έναν τέτοιο Βασιλιά του έβαλαν στο χέρι ένα καλάμι για σκήπτρο και στην κεφαλή του ένα ακάνθινο στεφάνι. Έχει έναν περίεργο θρόνο. Σχηματίζεται από δύο ξύλα που ενώνονται σε σχήμα σταυρού. Εκεί ενθρονίστηκε στα τριάντα τρία του χρόνια και από τότε μετέβαλε αυτά τα δυο ατιμωτικά ξύλα σε σύμβολο της κάθετης και της οριζόντιας αγάπης. Αγάπης προς τον Θεό, αγάπης προς τον άνθρωπο.
Η Βασιλεία του Χριστού είναι μια Βασιλεία η οποία στο κακό απαντά με το καλό. Μια Βασιλεία που βασίζεται στην ευσπλαχνία. Μια Βασιλεία αιώνια και παγκόσμια, Μια Βασιλεία δικαιοσύνης, αγάπης και ειρήνης.
Όταν ο Χριστός βρίσκεται πάνω στο σταυρό ενώνει γη και ουρανό και με ανοικτά τα χέρια του αγκαλιάζει τους ανθρώπους της γης και τους προσφέρει τη σωτηρία. Στο σταυρό επάνω ενθρονίζεται ως Βασιλιάς των ανθρώπων και του σύμπαντος κόσμου.
Αυτό το Βασιλιά σήμερα η Εκκλησία εορτάζει η Εκκλησία και τιμά ιδιαίτερα η Καθολική Νεολαία της Ελλάδος, διότι τον έχει θέσει ως Προστάτη της ζωής της και Συμπαραστάτη στη δράση της.
Αγαπητοί μου έφηβοι, εσείς που ζητάτε να προχωρήσετε σ’ αυτή την συστηματική και δεσμευτική προετοιμασία που θα σας οδηγήσει στην δημόσια ομολογία πίστεως, μείνετε σταθεροί μέχρι τέλος. Η νιότη σας και το φυσικό άρωμα που σκορπάτε γύρω σας, ας συμπληρωθεί με το άρωμα του Ευαγγελίου που δίνει νόημα στη ζωή του ανθρώπου. Ο Κύριος να σας συνοδοιπορεί στη ζωή σας και αφήστε τις καρδιές σας που καίγονται από αγάπη, να καούν από την αγάπη του Χριστού για να μπορείτε να αγαπάτε αληθινά και σωστά όπως ο Ιησούς μάς υπέδειξε με τη ζωή του.
Σ’ αυτή τη Θεία Λειτουργία, αδελφοί μου και αδελφές μου, σας ζητώ να προσευχηθούμε ιδιαίτερα για όλους τους νέους και τις νέες της τοπικής μας Εκκλησίας. Να προσευχηθούμε για τους εφήβους που ξεκίνησαν κατ’ αυτό το έτος της πίστεως μία πορεία προετοιμασίας για να αναγνωρίσουν και να ομολογήσουν τον Ιησού Χριστό μαζί με όλη την Εκκλησία ως Μονογενή Υιό του Θεού, Βασιλιά του σύμπαντος κόσμου και συνοδοιπόρο της ζωής τους. Αμήν.
Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου έγινε η αποδοχή της αιτήσεως μιας ομάδας εφήβων, είκοσι οκτώ, αγοριών και κοριτσιών, που ήδη ξεκίνησαν με την έναρξη του έτους πίστεως και την προετοιμασία τους για την ομολογία πίστεως. Αυτή προβλέπεται να γίνει, όπως γίνεται κάθε δύο χρόνια, κατά τη μεσονύκτια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την παραμονή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Θεομητορικό μας Προσκύνημα στο Βρυσί.
Η προετοιμασία αυτή προβλέπει επτά διήμερες συναντήσεις για την προετοιμασία και επτά συναντήσεις προσευχής σε διάφορα μέρη της τοπικής μας Εκκλησίας.
Για την αποδοχή της αιτήσεως των εφήβων για την έναρξη της προετοιμασίας τους ακολουθήθηκε ένα ειδικό τυπικό, το οποίο βοήθησε τόσο τους εφήβους, όσο και όλους τους παρόντες να κατανοήσουν τη σοβαρότητα αυτής της αιτήσεως. Σ’ αυτή την προετοιμασία μαζί με τους εφήβους εμπλέκεται και όλη η τοπική Εκκλησία, από την οποία οι έφηβοι ζήτησαν την υποστήριξή της με την προσευχή και το παράδειγμα.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε όλους τους εφήβους στο μέτωπο με το σημείο του σταυρού λέγοντάς τους:
«Τώρα λοιπόν αγαπητοί μου έφηβοι, πλησιάστε για να δεχτείτε το Σταυρό του Χριστού, με το οποίο χρισθήκατε την ημέρα του Βαπτίσματός σας.
Και τώρα εγώ στο όνομα της Εκκλησίας, σας σημειώνω με το σημείο του Σταυρού, έτσι ώστε να γίνεστε όλο και περισσότερο μαθητές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Όλη η Εκκλησία μας θα σας αγκαλιάσει με στοργή και θα σας βοηθάει στη προσπάθειά σας.
Δέξου το σημείο του Σταυρό στο μέτωπό σου:
Ο ίδιος ο Χριστός να σε προστατεύει
με την αγάπη Του.
Μάθε να τον αναγνωρίζεις και να τον ακολουθείς»
Στη συνέχεια δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ένας κρίκος από μία μεγάλη αλυσίδα εξηγώντας τους ότι:
«Η αλυσίδα συμβολίζει την πορεία της προετοιμασίας σας. Η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, παρουσιάζει τον κάθε πιστό ως έναν κρίκο στην μεγάλη αλυσίδα των πιστευόντων. Κάθε φορά που θα συμμετέχετε στις συναντήσεις μας και στις στιγμές που θα περνάμε με το Χριστό, θα φτιάχνετε έναν κρίκο για αυτήν την αλυσίδα. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι δεν μπορούμε να πιστεύουμε χωρίς να μας βοηθάει η πίστη των άλλων και με την πίστη μας βοηθάμε τους άλλους να πιστεύουν».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας παρέδωσε σε κάθε έφηβο μία γλάστρα με ένα όμορφο λουλούδι λέγοντάς τους:
«Σας εμπιστευόμαστε τα λουλούδια που στολίζουν την πορεία σας, να τα φροντίσετε και να τα καλλιεργήσετε έτσι όπως θα καλλιεργήσετε και την πίστη σας. Μην τα αφήσετε να μαραθούν, αλλά την ημέρα της Ομολογίας να στολίσετε αυτή σας τη πορεία, με λουλούδια, όμορφα και δυνατά, έτσι όπως όμορφη και δυνατή θα είναι η πίστη σας».
Στην όλη Ιεροτελεστία βοήθησαν οι εμψυχώτριες Ελένη, Μελίνα και Άννα, επειδή η υπεύθυνη για τη νεολαία, Θεολόγος Μαρία Δελασούδα έλειπε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, για να συμμετάσχει στις εργασίες της διεθνούς ομάδας που ετοιμάζει την παγκόσμια ημέρα νεολαίας για τον Ιούλιο του 2013.