19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τήνος: Η Ποιμαντική Ενότητα Καλλονής πανηγύρισε με λαμπρότητα τον Άγιο της Προστάτη Άγιο Ζαχαρία

 
Η Ποιμαντική Ενότητα Καλλονής πανηγύρισε με λαμπρότητα τον Άγιο της Προστάτη Άγιο Ζαχαρία την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου. Την παραμονή τελέστηκε εόρτιος Εσπερινός στον οποίο έλαβαν μέρος αρκετά μέλη της ποιμαντικής κοινότητας Καλλονής. Την Ημέρα της πανήγυρης στις 11 το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπό μας Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο π. Αντώνιος Φόνσος, ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο π. Δημήτριος Δαλέζιος, ο ιεροδιάκονος Ιωάννης και ο π. Μάρκος Βιδάλης από τον Κλήρο της Αθήνας. Ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Ζαχαρία, που είναι ένας από τους πιο μεγάλους ενοριακούς Ναού της Τήνου αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει όλους τους ενορίτες και πιστούς φιλέορτους που έφθασαν από την πόλη και τα χωριά για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.

 

 
 
Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την Κοινωνική Δέηση απευθύνθηκε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:
 
Η ενοριακή αυτή κοινότητα σήμερα πανηγυρίζει για τρία σημαντικά γεγονότα της ζωής της.
 
Πρώτο γεγονός είναι η μνήμη ενός  ιερέα, οικογενειάρχη και προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, του Προστάτη της Αγίου Ζαχαρία, ο οποίος εκλέχτηκε από το Θεό να γίνει ο Πατέρας του Προδρόμου του Μεσσία Χριστού. Τον  Άγιο Ζαχαρία επέλεξαν οι πρώτοι κάτοικοι αυτού του οικισμού για να γίνει ο προστάτης του χωριού  και της ενορίας τους μέσα στους αιώνες.
 
Ο Άγιος Ζαχαρίας και η σύζυγός του Ελισάβετ, αποτελούν παράδειγμα σεμνών και αγίων συζύγων, οι οποίοι με την υποδειγματική τους αμοιβαία αγάπη μέχρι τα βαθιά γηρατειά τους, έγιναν διαχρονικό υπόδειγμα πίστης και πιστότητας των χριστιανών συζύγων όλων των εποχών. Ιδιαίτερα όμως της παρούσας εποχής, κατά την οποία  ο θεσμός της οικογένειας βάλλεται από πολλές πλευρές  και έχει ανάγκη από τέτοιου είδους παραδείγματα για να στηριχθεί και να μπορέσει να επιτελέσει την ιερή αποστολή τoυ.
 
 Η Εκκλησία, με τον πλέον επίσημο τρόπο, με την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο των Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από τις 5 έως τις 19 του περασμένου Οκτωβρίου, θέλησε να βεβαιώσει ότι η χριστιανική οικογένεια παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζει, μπορεί με το χαριτοφόρο Μυστήριο  του Γάμου να παραμείνει εικόνα της Θεϊκής Τριαδικής αγάπης. Μπορεί να παραμείνει το θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας. 
 
Σήμερα η εδώ συναγμένη Εκκλησία δοξάζει επίσης το Θεό για ό,τι έκανε στην εδώ ποιμαντική ενότητα, μέσω του π. Αντωνίου. Ευγνωμονεί και ευχαριστεί  τον ίδιο που ως ιερέας της Καινής Διαθήκης, υπηρέτησε στο Ιερό  και  στήριξε τη μεγάλη οικογένεια που ο Κύριος του ανέθεσε  να φροντίζει και να ποιμαίνει για σαράντα χρόνια ως πνευματικός πατέρας. Ο π. Αντώνιος ταυτίστηκε με τους ανθρώπους αυτής της περιοχής και πρόσφερε ό,τι είχε στην καρδιά και στο νου του, πολλοί τον αγάπησαν, όλους τους αγάπησε και τους εξυπηρέτησε προσφέροντας τα χαρίσματά του για τη σωτηρία των ψυχών και των σωμάτων τους. Τώρα αποσύρεται για λίγο για να ξεκουραστεί, και όταν αναρρώσει θα αναλάβει νέα  ποιμαντική  δραστηριότητα  προσαρμοσμένη στις δυνάμεις του σώματος και της ψυχής του. 
 
Σήμερα η ποιμαντική Κοινότητα της Καλλονής υποδέχεται ως πνευματικό της πατέρα και καθοδηγητή, έναν από τους πιο νέους και δραστήριους ιερείς της εκκλησιαστικής μας επαρχίας, τον π. Φραγκίσκο Βιδάλη, ο οποίος έρχεται να καλύψει ένα κενό. Καλείται να προσφέρει τα διαφορετικά και συμπληρωματικά χαρίσματά του με όλη την αγάπη που τον διακρίνει για την Εκκλησία του Χριστού και την ευαισθησία του για την τοπική Εκκλησία μας. 
 
Αυτά είναι τρία  γεγονότα, τα οποία δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Μεταξύ των τριών αυτών προσώπων της Εκκλησίας που ανέφερα,  υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά διότι καλέστηκαν και οι τρεις να είναι ποιμένες και λειτουργοί του λαού του Θεού.
 
Ο Άγιος Προστάτης Ζαχαρίας ευσεβής και δίκαιος υπηρέτησε τον ιερό θεσμό της φυσικής οικογένειάς του και  με πιστότητα και αγιότητα υπηρέτησε ταυτόχρονα στο ιερό του Κυρίου όπου έλαβε την υπόσχεση ότι θα γίνει και πατέρας του Προφήτη και Βαπτιστή Ιωάννη. Όταν όμως η πίστη του ταλαντεύτηκε, ο Κύριος παιδαγωγικά τον δοκίμασε στερώντας του τη φωνή, για να προετοιμαστεί ο λαός να δεχθεί τη γέννηση εκείνου  που θα ήταν η φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
 
Ο π. Αντώνης δοκιμάζεται αυτό τον καιρό με την αφωνία που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι πρόσκαιρη όπως και του Ζαχαρία, και μάλιστα σε αντίθεση με εκείνη του Αγίου Ζαχαρία που ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης πίστης, για τον π. Αντώνη θα είναι η πίστη  και η υπομονή του που θα την επαναφέρει.
 
Να προσεύχεστε και για το νέο σας εφημέριο, ο οποίος έρχεται εδώ με τις καλύτερες διαθέσεις, φέρνοντας ένα σακίδιο στους ώμους του που είναι γεμάτο από την καλή του θέληση και τα πολλά χαρίσματά του. Όλα αυτά θα είναι στην υπηρεσία σας κι εκείνος θα θυσιάζεται για  τη σωτηρία σας. 
 
Θέλω όμως να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της τοπικής μας Εκκλησίας στον αγαπητό π. Μάρκο Βιδάλη, του ιερού κλήρου της Αθήνας, για την πολύτιμη προσφορά του στην Εκκλησία της Τήνου κατά τις δύσκολες στιγμές των τελευταίων τριών μηνών του καλοκαιριού, και τον βεβαιώνουμε ότι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στο νησί του που το αγαπά και τον αγαπά.
 
Σήμερα με την πανήγυρη αυτή προς τιμήν του Αγίου Ζαχαρία και της Αγίας Ελισάβετ, ανοίγεται μια νέα σελίδα στην ιστορία αυτής της Ποιμαντικής Ενότητας της Καλλονής.
 
Ζητώ από τα δραστήρια μέλη των ενοριακών συμβουλίων των ενοριών που αποτελούν την ποιμαντική ενότητα της Καλλονής, να στηρίξουν κάθε προσπάθεια που θα συμβάλει στην πνευματική πρόοδο αυτής της ποιμαντικής ενότητας. 
 
Ζητώ από τους πολυπράγμονες Συλλόγους της περιοχής να συνεργαστούν με τους θεσμούς της ενορίας για την πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής.
 
Ζητώ από όλες και όλους, την κάθε μια και τον κάθε ένα χωριστά από σας, που αποτελείτε την Ποιμαντική Ενότητα Καλλονής, να είστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Έτσι θα είστε δυνατοί, συνεργάσιμοι  με τους θρησκευτικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς που έχουν τεθεί στην υπηρεσία σας, με τον τρόπο αυτό θα είμαστε όλοι πιο αποτελεσματικοί προς όφελός σας.
 
Εύχομαι, με τις ικεσίες του Αγίου Ζαχαρία και Ελισάβετ, να δοξάζετε και να υπηρετείτε τον Ένα και Τριαδικό Θεό, στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, για να συνεχίζετε να είστε «φωτεινό σημείο σωτηρίας» της δικής σας και των άλλων. Να είστε δηλαδή ζωντανή και ενεργός Εκκλησία του 
Χριστού. Αμήν.  
 
Προηγούμενο Άρθρο

Πραγματοποιήθηκε στη Λεόπολη (LVOV) της Ουκρανίας η ετήσια σύναξη των Επισκόπων των Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών της Ευρώπης

Επόμενο Άρθρο

Η επικοινωνία σαν συνάντηση, μεταξύ αυθεντικότητας και πραγματισμού

You might be interested in …

Τήνος: Νέος Διάκονος στην Εκκλησία μας

    Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, τάξη και απλότητα έγινε η διακονική χειροτονία του υποδιακόνου μας Αλεξάνδρου Πέρρου δια των χειρών του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα […]

Χρίσμα στη Νάξο

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία και μετέδωσε το Μυστηρίου του Χρίσματος σε 4 παιδιά της Ενορίας της Μητροπόλεως. Με […]

naxos_1112

Ποιμαντική επίσκεψη στην Νάξο

Στα πλαίσια της μηνιαίας επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου στο νησί της Νάξου αναχώρησε μέσω Σύρου την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου. Στη Νάξο είχε τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον εφημέριο για διάφορα ποιμαντικά και άλλα […]