20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Τήνος : Η πρώτη ημέρα του χρόνου

Την Πρωτοχρονιά ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη θεία Λειτουργία στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου. Η συμμετοχή  των ενοριτών ήταν πολύ καλή και ο Σεβασμιότατος μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

«Αυτή είναι ημέρα ευχών, μια ημέρα πολύ σημαντική. Και την καλύτερη ευχή και πιο ουσιώδη  μάς την πρόσφερε ο Λόγος του Θεού, μια ευχή  για καθεμιά και καθέναν από μας, για τις οικογένειές μας, μια ευχή για όλους τους λαούς της γης. Μια ευχή που γίνεται ταυτόχρονα προσευχή ευλογίας: «Να σε ευλογεί και να σε προστατεύει ο Κύριος. Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό Του  πάνω σου και να  σου χορηγήσει την ειρήνη!».

Είναι τόσο όμορφη αυτή η επίκληση του Θεού: «να λάμψει το πρόσωπό Του πάνω μας και να μας προστατέψει». Ενώ ξεκινάμε έναν καινούριο χρόνο, δεν έχουμε  ανάγκη να απευθυνθούμε στους αστρονόμους και στη μαγεία για να αναζητήσουμε φως για το μέλλον. Εμπιστευόμαστε στο Θεό  και αναζητούμε βοήθεια και φως από το Θεό  και μόνο από Αυτόν. Την πρώτη ημέρα αυτού του νέου έτους κάνουμε ως δώρο στην Εκκλησία αυτή την ευλογία  που ξεκινά από την καρδιά  και γίνεται προσευχή  και αγάπη  για όλους τους συνανθρώπους μας. Αρχίζουμε αυτό το νέο έτος  εις το όνομα του Κυρίου. Ο κόσμος, ο καιρός, η ιστορία, η ζωή του σύμπαντος, όλα προέρχονται από το Θεό και την αγάπη Του, όλα συντηρούνται από τη Θεία πρόνοιά Του, όλα προσανατολίζονται  προς Εκείνον. Τον Έναν και Τριαδικό. Το Θεό Πατέρα που φανερώνει την αγάπη Του για μας στο πρόσωπο του Θεού Υιού,  που έρχεται ανάμεσά μας ως Σωτήρας με την ενέργεια του Θεού Αγίου Πνεύματος.

Τα σημερινά Λειτουργικά κείμενα  μας βοηθούν  να τιμήσουμε επίσης την Παναγία Θεοτόκο. Είναι εκείνη  που δέχτηκε  και γέννησε  μέσα στο χρόνο και στην ιστορία τον άχρονο Υιό του Θεού, είναι εκείνη  που μας έφερε το Σωτήρα. Εκείνη διέθεσε όλο τον εαυτό της και συνεργάστηκε  στην αποστολή του Ιησού.

Ο Θεός είναι ανάμεσά μας, είναι μαζί μας. Ο Θεός ήλθε να μας συναντήσει, είναι μέσα στην ιστορία μας. Τώρα είναι η ώρα που εμείς πρέπει να βαδίσουμε προς εκείνον: είμαστε εμείς που οφείλουμε να ανοιχτούμε, ώστε το Φως να μπει και να φωτίσει τη ζωή μας. Η Παναγία, είναι η γυναίκα που άκουσε τη φωνή του Θεού, υπάκουσε στο θέλημά Του, ήταν προσεκτική στο να δεχθεί  όλα τα σημάδια  του Θεού για να ανανεώνει κάθε ημέρα το «ναι». Η Μαρία  έμαθε να ψάλλει το «Μεγαλύνει», την ευχαριστία της. «Η Μαρία, στη σπηλιά της Βηθλεέμ, με το βρέφος Ιησού στην αγκαλιά της, είναι η εικόνα  της χαράς, είναι η μέγιστη χαρά. Πράγματι, όταν είναι παρών ο Θεός, μπορεί κανείς να ζει ακόμη και σε μια σπηλιά και να είναι ευτυχισμένος. Όταν είναι παρών ο Θεός, τότε μπορεί κανείς να είναι φτωχός αλλά και ευτυχής. Μπορεί κανείς να είναι άρρωστος και να αντιμετωπίζει την ασθένειά του με χαρά και ελπίδα.

Μπορεί κανείς να διαβαίνει τους δρόμους αυτού του κόσμου, να φροντίζει και να χορταίνει τους πεινασμένους της γης, και όμως να αντιμετωπίζει το μαρτύριο. Η Παναγία είναι ηγυναίκα της πίστης.

Σήμερα η Εκκλησία επικαλείται  την ευλογία  και την ειρήνη πάνω σε όλο τον κόσμο, ώστε ο χρόνος και η ιστορία να είναι σύμφωνα με τα σχέδια του Θεού,  που θέλει οι άνθρωποι να είναι αδέλφια μεταξύ τους, διότι όλοι είναι παιδιά Του. «Ο Θεός έστειλε τον Υιό Του, που γεννήθηκε από μία γυναίκα για να λάβουν την υιοθεσία. Ο Θεός έστειλε στις καρδιές τους  το Πνεύμα  του Υιού Του το οποίο φωνάζει: Αββά, Πατέρα». Και σε μας φωνάζει, αδελφέ, αδελφή, μέσα σε μία αγάπη προς κάθε ανθρώπινο ον της γης, κοντινό ή μακρινό.

Πολλά είναι τα προβλήματα, τα δράματα, οι αδικίες και οι πόλεμοι της εποχής μας.  Γι’ αυτό χρειάζεται να προσευχόμαστε και να δεσμευόμαστε, να γνωρίζουμε τις καταστάσεις των λαών  και να φέρουμε στην ιστορία μας γεμάτη από πολέμους, το φως του Λόγου και της Αγάπης του Θεού  και της επίσημης Διδασκαλίας της Εκκλησίας.

Η Παναγία, που σήμερα εορτάζουμε, Μητέρα του Λυτρωτή Θεού, είναι η γυναίκα  της ειρήνης, η Βασίλισσα της ειρήνης. Μιας ειρήνης  που δεν εξαρτάται  από τις καταστάσεις, που για εκείνη ήταν οι πιο δυσμενείς, αλλά από την καρδιά μας. Εύχομαι η καρδιά της καθεμιάς και του καθενός μας να γίνει ο καλύτερος δέκτης αυτής της ειρήνης για να μπορεί καθημερινά να είναι και ένας δυνατός πομπός της ειρήνης και μάλιστα παγκόσμιας εμβέλειας. Αμήν.


Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον εφημέριο του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου, πήγε στο Πνευματικό Κέντρο του ΠΙΙΕΤ όπου έγινε η παράδοση και παραλαβή της Δημοτικής Εξουσίας.

tin_prwtoxronia_01 tin_prwtoxronia_02

Προηγούμενο Άρθρο

– Τήνος : Συνάντηση των Ιερέων της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας

Επόμενο Άρθρο

– Τήνος : Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό

You might be interested in …

Τήνος: Η Προσευχή μας για τις εκκλησιαστικές κλήσεις και την επιτυχία των τελειοφοίτων στις πανελλήνιες

  Την Τέταρτη Κυριακή του Πάσχα που είναι και η παγκόσμια ημέρα προσευχής για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις, η Εκκλησία της Τήνου προγραμμάτισε την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου […]

6η Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΘΝΠ Ανακοίνωση Προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Ανακοινώνεται πως από την Τρίτη 10 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 12 Μαΐου θα λάβει χώρα στην Τήνο η 6η Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων με θέμα: “Προς μια Εκκλησία Συνοδική: Κοινωνία, […]