21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Τήνος : Μήνυμα του σεβ/του Αρχιεπισκόπου π.Νικολάου για την Τεσσαρακοστή

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΜΗΝΥΜΑ

Προς το πλήρωμα της Εκκλησίας Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Χίου-Μυτιλήνης-Σάμου για την Αγία Τεσσαρακοστή 2011

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου,

Στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μάς προτείνει τη μεταστροφή, δηλαδή τη στροφή προς το Θεό και προς τους συνανθρώπους μας. Γι’ αυτό και μας ζητά να τη ζήσουμε με προσευχή, νηστεία και αγαθοεργία.

Η νηστεία μάς υπενθυμίζει πως «ο άνθρωπος δε ζει μόνο με το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού». (Λουκ. 4,4). Ο Χριστός, ο «ζωντανός λόγος του Θεού», ποτέ δε μιλά μόνο με λόγια, αλλά πάντα τα λόγια του είναι ζωή και έργα. Η νηστεία λοιπόν αποδεικνύει, ότι η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται μονάχα από το ψωμί που θα φάει, αλλά και από κάθε λόγο του Θεού. Ο άνθρωπος, με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο σάρκα και ψυχή, ώστε να χρειάζεται μόνο τροφή για να διατηρηθεί στην ζωή. Είναι και πνεύμα, το οποίο για να ζήσει του είναι αναγκαία και η πνευματική τροφή. Ο λόγος του Θεού είναι η καλύτερη πνευματική τροφή για τον άνθρωπο.

Η νηστεία, για να είναι αληθινή και να έχει ως αποτέλεσμα τη χάρη του Θεού, πρέπει να γίνεται με το πνεύμα που ο Χριστός μας ζητά, και με το λόγο του μας το υπενθυμίζει: «όταν νηστεύετε να μη γίνεστε σκυθρωποί, όπως οι υποκριτές. Διότι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να φανούν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλλά εσύ όταν νηστεύεις αρωμάτισε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, ώστε να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά ο Πατέρας σου που βλέπει και τα κρυφά θα σε ανταμείψει και φανερά» (Ματθ.6,16).

Η νηστεία έχει επίσης ως σκοπό την αγαθοεργία, που είναι μια ουσιώδης διάσταση της Τεσσαρακοστής. Η νηστεία συμπληρώνεται και με τα έργα αγάπης. Στερούμαι κάτι και το προσφέρω σε εκείνον που δεν έχει. Βοηθώ και συμπαραστέκομαι σε όσους νηστεύουν καθημερινά, διότι στερούνται στέγης και τροφής.

Η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος προετοιμασίας για το Πάσχα, για την εορτή της Αναστάσεως του Χριστού και επειδή αυτή η εορτή είναι η μεγαλύτερη της χριστιανοσύνης, πρέπει να προετοιμάζεται με ελπίδα, με εμπιστοσύνη στο Θεό και με χαρά. Έλεγε ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’: «Στη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, ετοιμαζόμαστε να ξαναζήσουμε το Πασχαλινό Μυστήριο που δίνει το φως της ελπίδας σε όλη μας την ύπαρξη, αυτή η ελπίδα πρέπει να φαίνεται σε όλες τις στιγμές της ζωής μας, ακόμη και στις πιο δύσκολες και σε εκείνες που συνοδεύονται με πόνο και θλίψη».

Η Τεσσαρακοστή αρχίζει με την Τετάρτη των Τεφρών: Στη διάρκεια της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, ο λειτουργός τοποθετεί λίγη στάχτη πάνω στην κεφαλή μας υπενθυμίζοντάς μας τα λόγια της Γραφής: «μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο» ή «ενθυμήσου, ω άνθρωπε, ότι γη είσαι και στη γη θα επανέλθεις».

Για να καταλάβουμε τη σημασία αυτής της πράξης, πρέπει να αναζητήσουμε το συμβολισμό που έχει η στάχτη στην Αγία Γραφή: η στάχτη συμβόλιζε πάντοτε την αναγνώριση της αμαρτίας και της αδυναμίας. Ο αμαρτωλός, για να δείξει ότι αναγνωρίζει την αμαρτία του και ότι προτίθεται να μετανοήσει για να αποκτήσει την ευσπλαχνία του Θεού καθόταν, πάνω σε στάχτη ή τοποθετούσε στάχτη στο σώμα του.

Δεχόμενοι και εμείς τη λίγη στάχτη πάνω στην κεφαλή μας, που είναι κατασκευασμένη από το κάψιμο των κλαδιών της ελιάς και τα βάγια της Κυριακής των Βαΐων της περσινής χρονιάς, αναγνωρίζουμε ότι είμαστε αμαρτωλοί και αποφασίζουμε να πιστέψουμε ακόμη πιο πολύ στο ευαγγέλιο και να αποδείξουμε αυτή την απόφασή μας με συγκεκριμένα έργα. Δηλώνουμε επίσης, ότι είμαστε πρόθυμοι να ζητήσουμε την άπειρη ευσπλαχνία του Θεού, ελπίζοντας ότι θα λάβουμε τη συγχώρηση. Έτσι με καθαρή καρδιά θα εορτάσουμε το Πασχαλινό Μυστήριο, που είναι ο μυστήριο της λύτρωσής μας (Μάρκ.1,15).

 

Κύριε Ιησού Χριστέ,

σ’ αυτή την περίοδο της Τεσσαρακοστής,

μας καλείς στη μετάνοια και τη μεταστροφή.

Μας καλείς να προσευχηθούμε περισσότερο

και να ακούμε πιο συχνά το λόγο Σου.

Μας ζητάς, να ασκήσουμε την απονέκρωση και την αγαθοεργία,

για να είμαστε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση των πειρασμών

και πιο ευαίσθητοι στην αγάπη.

Χορήγησέ μας τη χάρη Σου,

ώστε στον «κατάλληλο και ευπρόσδεκτο αυτό καιρό»

να απαντήσουμε με γενναιοδωρία

στο κάλεσμά Σου.

Να καθαρίσουμε την καρδιά μας με το μυστήριο της μετανοίας,

για να ετοιμαστούμε κατάλληλα να γιορτάσουμε το Πάσχα το δικό Σου που είναι και δικό μας. Αμήν.


Καλή και Αγία Τεσσαρακοστή


Ο επίσκοπός σας

+ Νικόλαος

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Νέος προκαθήμενος της  Καθολικής Βυζαντινής Ουκρανικής Εκκλησίας

Επόμενο Άρθρο

– Αθήνα : Συνάξεις Τεσσαρακοστής 2011

You might be interested in …

Τήνος: Πανηγύρισε ο ενοριακός ναός της Ποταμιάς

Με την παρουσία όλων των ενοριτών αλλά και ευλαβών και φιλέορτων από τη Χώρα και χωριά του νησιού πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός της Παναγίας του Καρμήλου στον οικισμό της Ποταμιάς Τήνου. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 15 […]

Νάξος: Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ναός στη Νάξο

Το Σάββατο  2 Φεβρουαρίου 2018, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, πανηγύρισε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα  ο Μητροπολιτικός μας Ναός στη Νάξο. Με την παρουσία πολλών ενοριτών και φιλέορτων στις 6,30 το απόγευμα έγινε η ευλογία […]

Αποστολικό Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός Νάξου

Συνεχίζονται οι εργασίες για την ανακαίνιση της παλαιάς Μονής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου. Το κτήριο ανήκει στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου και με δικές της θυσίες οικονομικές προχωρεί στην ανακαίνιση αυτού του ιστορικού χώρου. Όταν […]