19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τήνος: Πανηγύρισε ο καθεδρικός Ναός Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα


Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στις 6 το απόγευμα πανηγύρισε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου. Τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς που εργάζονται στην Τήνο, ο Επαρχιακός των Πατέρων του Ενσαρκωμένου Θείου Λόγου π. Ερνέστος και ο π. Μάρκος Βιδάλης του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών.

Η ημέρα αυτή ήταν για την τοπική μας Εκκλησία όχι μόνο μεγάλη γιορτή για την Παναγία την Προστάτισσα της αλλά και ιστορική ημέρα. Την ίδια αυτή ημέρα έγινε η επίσημη υποδοχή και εγκατάσταση στο νησί της Τήνου μιας τριμελούς γυναικείας μοναχικής κοινότητας του τάγματος «των δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας». Ήταν η ημέρα που πραγματοποιήθηκε το όνειρο του Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου, ο οποίος με πολλές ενέργειες από έξη χρόνια ζητούσε να έρθει αυτή η ευλογημένη ημέρα. 

Ο Καθεδρικός μας Ναός της Τήνου ήταν κατάμεστος από πιστούς που έφθασαν από πολλά χωριά και την πόλη για να συμμετάσχουν στη γιορτή και στην ιστορική αυτή στιγμή. Η παρουσία τόσων πιστών ήταν η απόδειξη του πόσο επιθυμούσε η τοπική Εκκλησία να αποκτήσει και αυτό το δώρο της γυναικείας μοναχικής κοινότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι κατά την ιδία πανήγυρη έγινε η επίσημη υποδοχή και εγκατάσταση της ανδρικής μοναχικής κοινότητας των Πατέρων του Ενσαρκωμένου Λόγου.
Παρούσες στο Ναό η Έπαρχος του Μοναχικού Τάγματος «των δούλων του Θεού» Σεβαστή Αδελφή Μαρία, η οποία συνόδεψε στην Τήνο τις τρεις αδελφές που ήδη έχουν εγκατασταθεί στο Θεομητορικό μας Προσκύνημα στο Βρυσί. 

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Η τοπική μας Εκκλησία είναι συναγμένη εδώ για να τιμήσει την Παναγία του Ραδαρίου, την Προστάτισσά μας. Θέλουμε να της ζητήσουμε, να ικετεύει τον Κύριο, για να μένει μαζί μας και κατά τη νέα ποιμαντική χρονιά που σήμερα με πανηγυρικό τρόπο ξεκινάμε. Θέτουμε και αυτή τη νέα ποιμαντική χρονιά υπό τη σκέπη της και της ζητούμε να μας προστατεύει και να ικετεύει το Θεό Πατέρα να μας στείλει το Πανάγιο Πνεύμα Του και να μας φωτίζει, να μας εμπνέει νέες ιδέες, νέες δραστηριότητες, νέες πρακτικές που θα ανταποκρίνονται στις πνευματικές ανάγκες του λαού του Θεού. Πρωτοβουλίες και πρακτικές που θα ελκύουν το σημερινό άνθρωπο που αναζητά το Θεό, όχι απλώς για να δεχθεί την ύπαρξή του αλλά για να τον καταστήσει ρυθμιστή της ζωής του.

Πρέπει: Να διαθέτουμε τις λίγες και τις νέες δυνάμεις που διαθέτουμε στα ουσιώδη και να μην τις σπαταλούμε στα επουσιώδη. Ν’ ανοίξουμε τα αυτιά μας, για να ακούσομε τι μας λέει το Πνεύμα και να τα κλείσουμε στις παράλογες και πνευματικά ανώφελες απαιτήσεις που δεν προέρχονται από το ίδιο Πνεύμα. Ν’ ανοίξουμε το στόμα μας για να κηρύξουμε τον αυθεντικό λόγο του Θεού, τον εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό, που είναι το καύχημά μας και να κλείσουμε το στόμα μας σε κάθε περιττολογία που
μόνο βλάπτει και καθόλου οικοδομεί. 

Ν’ ανοίξουμε την καρδιά μας στον συνάνθρωπό μας με συγκεκριμένα έργα αγάπης. Η ηθική και η υλική συμπαράσταση στο συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη είναι καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να την εξασφαλίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες μέσω της Κάριτας που επιτελεί έργο ουσιαστικό αλλά σιωπηρό όπως αρμόζει στην
αποστολή της. Για το λόγω αυτό ανανεώνω για μία νέα τετραετία τη θητεία του Προέδρου της Κάριτας της τοπικής μας Εκκλησίας Αντώνη  Δελατόλα, ο οποίος επιτελεί σημαντική και ουσιαστική αποστολή και μέσα από αυτή ιδιότητά του. Πολύ σύντομα θα λάβετε οδηγίες από τους εφημερίους σας για την προετοιμασία που πρέπει να γίνει εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου.

Αδελφοί μου και αδελφές μου όλοι μας επιτελούμε μια εντεταλμένη αποστολή που πρέπει να είναι και συνειδητοποιημένη, για να πείσει, να ελκύσει, να δεσμεύσει και να σώσει. Στην αποστολή μας αυτή ο Κύριος είναι μαζί μας, κι εμείς πρέπει να είμαστε μαζί του, διότι χωρίς Αυτόν τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε για τη σωτηρία μας.
Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα χαράς για την Εκκλησία μας ο Κύριος γιορτάζει μαζί μας, γιορτάζει μαζί μας τη Μητέρα του και Μητέρα μας. Σ’ αυτή τη γιορτή είναι και πάλι μαζί όχι με άδεια χέρια, αλλά με ένα πολύτιμο δώρο που προσφέρει στην Εκκλησία μας. Εισάκουσε τις ικεσίες της Μητέρας του και μας προσφέρει μία νέα τριμελή γυναικεία
μοναχική κοινότητα που τόσο την είχαμε ανάγκη για να μας βοηθήσει στην αποστολή μας που τώρα θα είναι και δική τους. 

Ευχαριστούμε τη γενική Ηγουμένη του μοναχικού Τάγματος «των δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας», Σεβαστή Μητέρα που  απάντησε θετικά στο αίτημα που της είχαμε απευθύνει. Ευχαριστούμε την εδώ παρούσα Αδελφή Επαρχιακή Μαρία, η οποία συνεργάστηκε μαζί μας από καιρό για να φθάσουμε στη σημερινή μέρα και να μας φέρνει το δώρο του Κυρίου και της Παναγίας τρεις αδελφές που θα δημιουργήσουν την πρώτη μοναχική κοινότητά τους στο νησί της Τήνου.
Ευχαριστώ τις τρείς αδελφές: την Ηγουμένη Μαρία και τις Σπεράντζα και Γλυκερία που δέχτηκαν την πρόταση των Ανωτέρων τους να έλθουν εδώ ως «δούλες του Κυρίου και της Αεπαρθένου Μαρίας» στο νησί της Παναγίας. Αγαπητές Αδελφές στο όνομα της Εκκλησίας μας σας καλωσορίζω. Σας υποδεχόμαστε με χαρά και ελπίδα στην Εκκλησία της Τήνου. Θέλουμε να αισθάνεστε άνετα και σαν στο σπίτι σας. Και εμείς είμαστε δούλοι του Κυρίου και της Παναγίας και μαζί σας θα συνεργαστούμε για 
το νέο ευαγγελισμό της Εκκλησίας με σκοπό τη σωτηρία τη δική μας και των άλλων. Σεβαστή Επαρχιακή μείνετε ήσυχη, ο επίσκοπος, οι ιερείς και οι Πατέρες του Μοναχικού Τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου και όλα τα ενεργά μέλη της Εκκλησίας θα είμαστε κοντά και θα τις προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού και πνευματικές κόρες.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, Πριν από λίγες μέρες στη Ρώμη ξεκίνησε η Σύνοδος 266 επισκόπων και μαζί με τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο και 34 νέους και νέες της Εκκλησίας θα μελετήσουν το θέμα: « η νεολαία, η πίστη και η διάκριση της κλήσης». Πρώτο μας μέλημα λοιπόν και κατά τη νέα ποιμαντική χρονιά θα είναι η κατήχηση όλων των ηλικιών και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας θα στραφεί προς τη νεολαία μας. Η Εκκλησία μας θα διαθέσει περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία της νεολαίας μας. Επίσκοπος, Ιερείς, και Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας θα προσπαθήσουμε να είμαστε ακόμη πιο κοντά στους νέους και τις νέες μας.
Θα συνεχίσουμε με την ίδια φροντίδα την ομαδική προετοιμασία των μελλονύμφων και θα αναζητήσουμε τρόπους συνοδείας των νεόνυμφων.
Απαντώντας στην προτροπή του Αγίου Πατέρα, από την ερχομένη Τρίτη και καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής θα γίνεται η απαγγελία του Ροδαρίου στο Θεομητορικό μας Προσκύνημα στο Βρυσί στις 5 το απόγευμα, να βοηθήσουμε όλη την Εκκλησία να αποφύγει τις παγίδες του πονηρού πνεύματος και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, να βαδίζει μαζί με τον Αναστημένο Χριστό προς την Εμμαούς, όπου εκεί μετά την αναγνώρισή του με τον τεμαχισμό του άρτου θα του επαναλαμβάνουμε ως τοπική Εκκλησία: ΜΕΙΝΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ. 

Τη στιγμή της προσφοράς τα τρία μέλη της νέας μοναχικής κοινότητάς μας μαζί με την αδελφή επαρχιακή έφεραν στην άγια Τράπεζα τα δώρα. Και είδαμε σ’ αυτόν τον τρόπο της προσφοράς το δώρο του Θεού (οι τρεις αδελφές) να φέρνουν στην Τράπεζα του Κυρίου τα δώρα των ανθρώπων ( το ψωμί και το κρασί) που θα μετουσιωθούν
σε Σώμα και Αίμα του Κυρίου. 

Κατά τη Θεία Κοινωνία οι παρούσες αδελφές του μοναχικού τάγματος των δούλων του Κυρίου μαζί με τους Πατέρες του Ενσαρκωμένου Θείου Λόγου έψαλαν πάρα πολύ ωραία και πολυφωνικά το Jesus dulcis memoria και Ave Maria, με τρόπο που εντυπωσίασαν τους πάντες. Μετά την μετακοινωνική δέηση ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π.
Νικόλαος και η Επαρχιακή Αδελφή Μαρία ενώπιον της Εκκλησίας υπέγραψαν το κοινό συμφωνητικό συνεργασίας του Μοναχικού Τάγματος των δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας και της Καθολικής με την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου- Μυκόνου. Η Εκκλησία δέχθηκε αυτή τη συνεργασία με ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα. Στη συνέχεια ευλογήθηκε ο ξύλινος Τίμιος Σταυρός που είναι του 15ου αιώνα και είναι αυτός που φέρνουν οι αδελφές στο στήθος τους και δόθηκε η ευλογία σε όλη την Εκκλησία με αυτόν το Σταυρό. 

Μετά την ολοκλήρωση της όλης ιεροτελεστίας προστέθηκε σε όλο το εκκλησίασμα παραδοσιακό κέρασμα στο προαύλιο του Καθεδρικού μας Ναού. 

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Ετήσιο Προσκήνυμα στην Παναγία του Καρμήλου, στην Πλάκα Κερατέας Αττικής

Επόμενο Άρθρο

Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον λαικιστικό εθνικισμό

You might be interested in …

Τήνος: Το ευχαριστώ μας

Την Τρίτη το απόγευμα τελέστηκε ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Χώρα της Τήνου. Εκεί είχε κληθεί η Εκκλησία να συμμετάσχει και να ευχαριστήσουμε όλοι μαζί τον Κύριο για όσα […]

Ουρσουλίνες 350 Χρόνια στην Ελλάδα – 300 Χρόνια στον νησί της Νάξου

Η παρουσία και το έργο των Αδελφών Ουρσουλινών στην Ελλάδα χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα. Στις 21 Μαρτίου 2022 γιορτάσαμε στην αίθουσα του «Ελληνικού Κόσμου» την ιστορική επέτειο των 350 χρόνων των Ουρσουλινών, […]

kalloni

Τήνος : Ετήσια πανήγυρη της Καθέδρας της Ποιμαντικής Ενότητας της Καλλονής

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε η ετήσια πανήγυρη της Καθέδρας της Ποιμαντικής  Ενότητας της  Καλλονής  προς τιμήν του Αγίου Ζαχαρία, προστάτη της Ενορίας Καλλονής. Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός από τον εφημέριο π. Αντώνιο Φόνσο και […]