20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τακτική Γενική Συνέλευση του Ανωτέρου Συμβουλίου των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων.

“Ιεραποστολη” Η ανασα της εκκλησιας

¨πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το ευαγγέλιο¨

(Μάρκος 16:15-16)

 

Πόλη του Βατικανού

Με τις ευχές τους Σεβ.του Αρχιεπισκόπου Piergiuseppe Vacchelli, Βοηθού Γραμματέα της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών και Προέδρου των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων, τη Δευτέρα, 9 Μαΐου άνοιξε τις εργασίες της η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ανωτέρου Συμβουλίου των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων. Στη συνάντηση παρευρίσκονται οι Εθνικοί Διευθυντές των ΠΙΕ ( Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων ) από όλες τις ηπείρους, με τους αντίστοιχους τέσσερεις Γενικούς Γραμματείς.



Το πρώτο μέρος της συνέλευσης του Ανωτέρου Συμβουλίου, τη Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μαΐου, εξετάστηκαν ποιμαντικά θέματα και αναλύθηκαν προτάσεις για την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων για το έργο του ευαγγελισμού, μέσα από εκθέσεις, εργασίες και συζητήσεις.

Το βράδυ της Τρίτης, όλοι οι διευθυντές τελέσαμε την Θεία ευχαριστία στην εκκλησία του Ποντιφικού Κολλεγίου του Αγίου Πέτρου, ίδρυμα το οποίο στεγάζει ιερείς και ιεροσπουδαστές από όλη τη γη, ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται από χώρες της ιεραποστολής. Προήδρευσε στην τέλεση της ευχαριστίας ο εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Ιβάν Ντίας, πρόεδρος της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών, ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους για το δύσκολο έργο που πραγματοποιούν από άκρη σε άκρη της γης, υπενθυμίζοντας πως η οργάνωση και η εξασφάλιση πόρων για το έργο των ιεραποστολών είναι η βασικότερη και σημαντικότερη μέριμνα των υπευθύνων. Ο ίδιος ανακοίνωσε την αποδοχή της παραίτησής του από το υπούργημά του, εκ μέρους του Αγίου Πατέρα, πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ´, έχοντας συμπληρώσει την προβλεπόμενη από το Κανονικό Δίκαιο ηλικία και την διαδοχή του από τον Σεβ.το Αρχιεπίσκοπο Φερνάντο Filoni, τιτουλάριο Αρχιεπίσκοπο του Volturno και μέχρι σήμερα Αναπληρωτή Γραμματέα του κράτους του Βατικανού για τις Γενικές Υποθέσεις. Ο Καρδινάλιος Ιβάν Dias, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω ηλικίας, υπηρέτησε τη Σύνοδο για τον Ευαγγελισμό των Λαών από τις 20 Μαΐου 2006 μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ο Γραμματέας του κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιος Tarcisio Bertone, διάβασε το διάταγμα του διορισμού του Αρχιεπισκόπου Fernando Filoni, καθώς και μια επιστολή ευγνωμοσύνης του Αγίου Πατέρα προς τον Καρδινάλιο Ιβάν Ντίας για τις υπηρεσίες του στο έργο της ιεραποστολής και την Αγία Έδρα.

 

Παρουσιάζοντας το νέο Πρόεδρο, ο Καρδινάλιος Bertone εξήγησε στους διευθυντές και το προσωπικό της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών, πως ο Σεβ.τος Αρχιεπίσκοπος Filoni έχει προετοιμαστεί για αυτό το έργο μέσα από την εμπειρία που απέκτησε υπηρετώντας την εκκλησία ως Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας σε διάφορα έθνη, αλλά και με τη θητεία του στη Γραμματεία του κράτους, και εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι μέσω του νέου υπουργήματός του, μπορεί να έχει την ικανοποίηση να δει την Εκκλησία να αυξάνεται μέσω του ιεραποστολικού έργου σε όλο τον κόσμο. Ευχόμενος η φώτιση του Παναγίου Πνεύματος να τον οδηγεί στο νέο του υψηλό και δύσκολο έργο, υπενθύμισε πως αποστολή του είναι η καθημερινή μέριμνα για το μεγάλο έργο της ιεραποστολής, για την εδραίωση της βασιλείας του Θεού στον Κόσμο και την διάδοση του Ευαγγελίου σε όλη την οικουμένη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Filoni ευχαρίστησε τον Άγιο Πατέρα πάπα Βενέδικτο για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του, καθώς και τον Καρδινάλιο Bertone με τον οποίο συνεργάστηκαν στη Γραμματεία του Κράτους και τον Καρδινάλιο Dias για την αγάπη με την οποία τον υποδέχθηκε. Ανέφερε στη συνέχεια, το βιβλικό κείμενο, χαρακτηριστικό της περιόδου του Πάσχα την οποία διανύουμε, με την εντολή του Ιησού στους Αποστόλους Του να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε κάθε λαό της γης. Υπενθύμισε επίσης τα λόγια του αγίου Πατέρα από την ομιλία του κατά την πρόσφατη ποιμαντική επίσκεψή του στη Βενετία, σχετικά με τη ρευστότητα των καταστάσεων στη σημερινή ανθρωπότητα, την έλλειψη σταθερότητας και το ευμετάβλητο σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων της εποχής μας, όπου η μόνη βεβαιότητα είναι και πρέπει να είναι ο Χριστός, τον οποίο καλούμαστε να κηρύξουμε σε όλη την οικουμένη.

Ο νέος Προκαθήμενος της σημαντικής, για το έργο και τις ευθύνες της σε όλη τη γη, Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών Αρχιεπίσκοπος Fernando Filoni γεννήθηκε στην Manduria, πόλη που ανήκει στην Επισκοπή της Ωριάς στην επαρχία του Τάραντα (Ιταλία) στις 15 Απριλίου 1946. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 3 Ιουλίου 1970 στην επισκοπή του Nardo. Υπηρέτησε την Αγία Έδρα στις Αποστολικές Νουντσιατούρες στη Σρι Λάνκα και το Ιράν, στη Βραζιλία και τις Φιλιππίνες. Στις 17 Ιανουαρίου 2001 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τιτουλάριος του Volturno και διορίστηκε Αποστολικός Νούντσιος στην Ιορδανία και το Ιράκ. Καθιερώθηκε με την επισκοπική χειροτονία από τον όσιο Ιωάννη Παύλο τον Β’ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 19 Μαρτίου 2001. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2006 διορίστηκε Αποστολικός Νούντσιος στις Φιλιππίνες. Στις 9 Ιουνίου 2007 ο πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄ τον διόρισε Αναπληρωτή Γραμματέα επί των Γενικών Υποθέσεων στη Γραμματεία του κράτους του Βατικανού.

Σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου, ξεκίνησε η διοικητική ενότητα των εργασιών με την έκθεση του Αρχιεπισκόπου Piergiuseppe Vacchelli, ο οποίος παρουσίασε όλα τα νέα μέλη του Συμβουλίου και έπειτα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που προβλέπει το καταστατικό, παρουσίασε το έργο των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων για το έτος 2010-2011 και αφού εξελέγησαν οι συντονιστές αναγνώσθηκαν τα Πρακτικά της Συνέλευσης του 2010.

Θα ακολουθήσουν οι επιμέρους εκθέσεις των Γενικών Γραμματέων των τεσσάρων Ποντιφικών Έργων, τις οποίες θα παρουσιάσουν οι αντίστοιχοι Γενικοί Γραμματείς και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του 2011 και οι αιτήσεις επιδότησης από όλες τις επισκοπές της γης για σχέδια που έχουν παραληφθεί από τις γραμματείες. Πρώτος, σύμφωνα με το καταστατικό, θα μιλήσει για ο Γενικός Γραμματέας του Έργου για την Διάδοση της Πίστης, π. Timothy Lehane, SVD, και το απόγευμα ο π. Jan Dumon, Γενικός Γραμματέας του Ποντιφικού Έργου του Αγίου Πέτρου Αποστόλου. Επίσης, το απόγευμα της 11ης Μαΐου είναι προγραμματισμένο να παρακολουθήσει την συνεδρίαση των Διευθυντών ο Καρδινάλιος Ivan Dias, απελθών Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών, μαζί με τον διάδοχό του Αρχιεπίσκοπο Fernando Filoni. Την Πέμπτη 12 Μαΐου, η Δις J. Baptistine Ralamboarison και ο π. Vito Del Prete, PIME, Γενικοί Γραμματείς του Ποντιφικού Έργου της Ιεραποστολής των Παιδιών και του Ποντιφικού Έργου της Ιεραποστολικής Ενώσεως αντίστοιχα, θα παρουσιάσουν την έκθεση των πεπραγμένων τους στην ολομέλεια. Η τελική έκθεση θα είναι του π. Silvano Rossi, υπευθύνου της οικονομικής Επιτροπής της Διοίκησης.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των εθνικών διευθυντών σε επίπεδο ηπείρων, ενώ το απόγευμα θα αφιερωθεί στην εξέταση και ανάλυση των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου. Η τελική ομιλία θα είναι αυτή του Προέδρου των ΠΙΕ, Αρχιεπισκόπου Piergiuseppe Vacchelli, ο οποίος και θα κλείσει τις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου για το 2011.

Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 11 το πρωί, ο Άγιος Πατέρας Βενέδικτος ο ΙΣΤ´, θα δεχθεί σε ιδιαίτερη ακρόαση, στην Αποστολική Οικία, στην Αίθουσα του Αγίου Κλήμη Πάπα, όλους τους Διευθυντές των ΠΙΕ και όλο το προσωπικό της Ιεράς Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών, στους οποίους θα απευθύνει χαιρετισμό και θα χορηγήσει την Αποστολική του ευλογία.

Από την Αιώνια Πόλη, έχοντας στη σκέψη μου και την προσευχή μου την εκκλησία μας στην Ελλάδα, τους Ποιμένες μας, τους αδελφούς στην ιεροσύνη, τους μοναχούς και τις μοναχές μας και όλους εκείνους που εργάζονται και στηρίζουν το μεγάλο έργο της Ιεραποστολής της Εκκλησίας, αισθανόμενοι με ευθύνη το σπουδαίο και μεγάλο αυτό καθήκον, στέλνω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου.

Με πολλή εν χριστώ αγάπη,

Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος : Εορτασμός του προστάτη της τοπικής Εκκλησίας Μεγαλομάρτυρα Αγ. Γεωργίου

Επόμενο Άρθρο

Διάλεξη-Συζήτηση, “Παγκοσμιοποίηση & Χριστιανισμός

You might be interested in …

Άδειο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το συμβολικό ξηρό  – και νεκρό  πράσινο Χριστουγεννιάτικο δέντρο – θα τοποθετηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο ειδικό περίπτερο της Caritas στην Πλατεία της Città Vecchia. Θα κρεμάσουν μπάλες και άλλα στολίδια, τα έσοδα των οποίων […]

Χηρεύουσα Αποστολική Έδρα: Συνέντευξη με τον κ. Δημήτριος Λεβαντή, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής «Δικαιοσύνη και Ειρήνη»

  Ενώ διανύουμε τις πρώτες ημέρες των προκαταρκτικών συνελεύσεων των καρδιναλίων στη Ρώμη που θα οδηγήσουν στο Κονκλάβιο και την εκλογή νέου Πάπα, τα σενάρια στον τύπο, ελληνικό και ξένο, συνεχίζουν σχετικά με τους «πραγματικούς» […]

Ο χριστιανισμός αναπτύσσεται παρά τους χειρότερους διωγμούς στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση

Μια νέα έκθεση από μια χριστιανική ομάδα υπεράσπισης αναφέρει ότι ο χριστιανισμός συνεχίζει να ευδοκιμεί και να αναπτύσσεται παρά τη βίαιη καταστολή και τις προσπάθειες κυβερνήσεων, ομάδων και ατόμων σε όλο τον κόσμο να καταπνίξουν […]