Ενοριακός Ιερός Καθολικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
-Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκαν στην Ενορία μας τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, με θέμα τα Εκκλησιαστικά Όργανα της Ελλάδος.
Αρκετοί συνενορίτες και φίλοι ένωσαν την προσευχή τους προς τον Κύριο, στη Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Εφημέριός μας π. Δημήτριος Παλαιολόγος, έχοντας κοντά του και τον Διάκονο π. Κωνσταντίνο Καπέλλο.

-Η φιλική συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων του Εκκλησιαστικού Οργάνου, με τον οργανίστα κ. Νικόλαο Βενιέρη και του Φωνητικού Συνόλου Manus Apertae με τον μαέστρο κ. Σέργιο Γιώτη, συνόδευσαν με τις φωνές τους και τον ήχο του παλαιού αλλά πλήρως συντηρημένου αερόφωνου αρμονίου της Ενορίας μας, τις προσευχές μας!
Τους ευχαριστούμε και πάλι θερμώς, καθώς κι όλους όσοι συμμετείχαν μαζί τους!

-Μας τίμησαν με την παρουσία τους η ιδιαιτέρα γραμματέας του Πρεσβευτή της Πολωνίας στην Ελλάδα κ. Ούρσουλα Χόπκο καθώς κι ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ” ΑΝΩ ” κ. Νηρέας Βεκρής.


-Τόσο ο κ. Νηρέας Βεκρής όσο κι ο Διάκονος π. Κωνσταντίνος Καπέλλος, αναφέρθηκαν στους σκοπούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ” ΑΝΩ ” κι ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τον κ. Βαμβακούση Δημήτριο για την επιμέλεια της φωτογράφισης κι όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή, καθώς και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Χάρη Βεκρή.
Ο κ. Νηρέας Βεκρής αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Διακόνου π. Κωνσταντίνου Καπέλλου ως Υπεύθυνου Συντήρησης του αρχαιότερου εν λειτουργία Εκκλησιαστικού Οργάνου στην Ελλάδα (Ι. Κ. Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Σύρου).
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη διάθεση η οποία υπάρχει, προκειμένου να πληροφορήσουμε αρμοδίους και να συνεργαστούμε μαζί τους, για τη συντήρηση-διάσωση των μετρημένων εκκλησιαστικών οργάνων που υπάρχουν, εντός κι εκτός Ιερών Ναών στην πατρίδα μας!
-Ο Διάκονος π. Κωνσταντίνος τόνισε ιδιαίτερα το σκοπό για την πρωτοβουλία της Ενορίας Καλλιθέας, ώστε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ” ΑΝΩ “, να παρουσιασθεί η εν λόγω έκθεση σε Ενορίες της Εκκλησιαστικής μας επαρχίας!
-Ευχήθηκε η προσπάθεια αυτή να ευαισθητοποιήσει και κυρίως να κινητοποιήσει όποια αρχή είναι υπεύθυνη, ώστε κάποια Εκκλησιαστικά Όργανα και αερόφωνα αρμόνια, που υπάρχουν και στέκουν “βουβά”, “ξεχασμένα” και “παραμελημένα” σε εξώστες Ιερών Ναών ή και σε άλλους χώρους, να αποκτήσουν το “σεβασμό” και να τους δοθεί η “αγάπη” που τους αρμόζει, προκειμένου να λάβουν πάλι “πνοή και ήχο”, κι όπως παλιά να συνοδεύουν τους ψαλμούς των πιστών προς το Θεό Πατέρα!
Η συντήρησή τους δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοσή τους, αλλά και με την εμφάνισή τους!
Εκκλησιαστικά όργανα κι αερόφωνα αρμόνια, τα οποία η κατάστασή τους δίνει την εντύπωση της αδύνατης επαναφοράς τους σε λειτουργική κατάσταση κι εμφάνιση, όταν συντηρηθούν σωστά, επανέρχονται πάρα πολύ κοντά στην αρχική τους μορφή κι απόδοση.
Έτσι έγινε και με το το αερόφωνο αρμόνιο που ηχεί και το ακούτε απόψε στον Ιερό μας Ναό!
Ακόμη και το έπιπλο που περιβάλλει τους αυλούς, που μπορεί να φαντάζει τώρα σαν ένα ταλαιπωρημένο ξύλινο “κουτί”, να μεταμορφωθεί σ” ένα υπέροχης όψης έπιπλο!
Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σ’ ένα Εκκλησιαστικό Όργανο, κειμήλιο της Εκκλησιαστικής μας επαρχίας!
Αρχαιότερο κατά μία, δύο ή και περισσότερες δεκαετίες, από το εν λειτουργία Εκκλησιαστικό Όργανο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Επισκοπής Σύρου.
Αυτό είναι το Εκκλησιαστικό Όργανο του Ιερού Καθολικού Ναού της Αγίας Βαρβάρας στο Λαύριο Αττικής, κατασκευασμένο πριν το έτος 1881 !!!
Όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο βιβλίο με τον τίτλο:
Ο ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ (1865-1965)
Έτος έκδοσης 1965, του Ευγενίου Δαλεζίου, στη σελίδα
αρ.106, 5η παράγραφος, το εν λόγω όργανο “…ηγοράσθει αντί τριών χιλιάδων φράγκων” III
Επίσης, όπως μας πληροφορεί ο κ. Ιωάννης Αδαμίδης, μέσω της διδακτορικής του διατριβής με τον τίτλο:
“Τα Εκκλησιαστικά Όργανα στην Ελλάδα”
“….το όργανο έχει κατασκευαστεί από τον οίκο W. PILCHER, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται στο υπερώο, πάνω από την είσοδο του ναού και ανήκει στα όργανα της Βικτωριανής εποχής, που κοσμούσαν τα σαλόνια πλουσίων οικογενειών.
Γι’ αυτό και το περίβλημά του είναι ένα ιδιαίτερα επιμελημένο έπιπλο με διακοσμητικά σχήματα και όμορφες απλίκες δεξιά και αριστερά για φωτισμό”!!!
Βάσει της εικόνας που έχουμε, μέχρι και σήμερα (Νοέμβριος του 2025) το όργανο φέρει το 97% των μεταλλικών αυλών του, ενώ κάποιοι, μικρού μεγέθους που απουσιάζουν, βρίσκονται αποθηκευμένοι, αναμένοντας υπομονετικά την ημέρα της επανατοποθέτησής τους.
Φέρει επίσης το 100% των ξύλινων αυλών του, και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών (λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής τους) ίσως μαρτυρούν ότι το όργανο έχει κατασκευασθεί αρκετά χρόνια πριν το έτος 1881 !!!
Έχει την ιδιαιτερότητα (μέσω μίας ειδικής κατασκευής) να αποκρύπτεται το πληκτρολόγιο (κλαβιέ) όταν δεν χρησιμοποιείται.
Τα δε πλήκτρα είναι επενδεδυμένα με ελεφαντόδοντο!
(θα πρέπει στα εκκλησιαστικά όργανα, καθώς και σε αερόφωνα αρμόνια της εποχής αυτής, όσο το δυνατόν, να προσπαθούμε να διατηρούμε την αρχική τους δομή και κατασκευή, αποφεύγοντας οποιαδήποτε παραποίησή τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικού τύπου υλικά π.χ αντικατάσταση πλήκτρων από κόκαλο σε πλαστικό ή διαφορετικού τύπου ξυλεία σε περίπτωση που χρίζει αντικατάσταση κάποιο τμήμα από τα όργανα).
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, αφορούν το συγκεκριμένο Εκκλησιαστικό Όργανο κι είχαν ληφθεί τον Ιούνιο του 2024 για τους σκοπούς της εκθέσεως από τον κ. Βαμβακούση Δημήτριο.
-Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση είναι μία πρωτοβουλία της Ενορίας Καλλιθέας, σε συνεργασία και με την ευγενική χορηγία του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ” ΑΝΩ “.



Η εν λόγω έκθεση έχει αφετηρία την Ενορία Καλλιθέας και από την 01/12/2025 έως και 14/12/2025 θα φιλοξενηθεί στην Ιερά Μονή Μαριανών Αδελφών, Αγίας Κυριακής 36 στο Π. Φάληρο.
-Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η έκθεση θα επιστρέψει στην Ενορία της Καλλιθέας και θα είναι επισκέψιμη εκεί μέχρι τις 04/01/2026, όπου στη συνέχεια …θα ξεκινήσει για μία μικρή διαδρομή από εκεί μέχρι τον Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Διονυσίου, ώστε να φιλοξενηθεί, από τις 13/01/2026 έως τις 26/01/2026!
….θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τις ημερομηνίες φιλοξενίας της έκθεσης από άλλες Ενορίες της Εκκλησιαστικής μας επαρχίας, οι οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Από την Ενορία




