17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Τα όπλα δημιουργούν δυσπιστία και αποσπούν πόρους»

«Η αποτροπή είναι μια ψευδαίσθηση». Διότι, «αντί να αποτρέπει τις συγκρούσεις, η διαθεσιμότητα των όπλων ενθαρρύνει τη χρήση τους και αυξάνει την παραγωγή τους. Τα όπλα δημιουργούν δυσπιστία και αποσπούν πόρους», ανέφερε στην ομιλία του στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό κατά την 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Gabriele Caccia, μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη, «οι αρνητικές συνέπειες της διάδοσης, της συσσώρευσης και της χρήσης των όπλων καθιστούν τον αφοπλισμό ηθικό καθήκον», προκειμένου «να περάσουμε από την ισορροπία του φόβου σε μια ισορροπία εμπιστοσύνης». Αντίθετα, «η απατηλή λογική της αποτροπής» συμβαίνει να «χρησιμοποιείται συχνά για να δικαιολογήσει το αδικαιολόγητο», δηλαδή «τη συνεχιζόμενη κατοχή πυρηνικών όπλων, η χρήση των οποίων θα είχε καταστροφικές ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές συνέπειες».

Τέλος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλα τα κράτη να υπογράψουν τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, προσθέτει ότι «κάθε παγκόσμιο πλαίσιο που ρυθμίζει την ανάπτυξη και τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών πρέπει να βασίζεται στην εγγενή αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος και στην αδελφοσύνη που μας συνδέει». Αυτό περιλαμβάνει επίσης την πρόταση της Αγίας Έδρας για τη δημιουργία «ενός διεθνούς οργανισμού για την τεχνητή νοημοσύνη», η οποία θα μπορούσε να έχει πολλές επιπτώσεις στη διαχείριση της πυρηνικής τεχνολογίας.

Στη δήλωσή του κατά την έναρξη των εργασιών της Ομάδας Εργασίας Ι για τα Πυρηνικά Όπλα, επίσης στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Σεβασμιότατος Caccia κατήγγειλε την «αποκρουστική, απαράδεκτη και ολοένα και πιο απειλητική ρητορική σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων». «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», σημείωσε, «η μέχρι σήμερα πρόοδος στον πυρηνικό αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων έχει σταματήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις ανατρέπεται».

Πρόκειται για μια πρόκληση που, σύμφωνα με τον μόνιμο παρατηρητή της Αγίας Έδρας, πρέπει να επιλυθεί με τα μοναδικά μέσα του διαλόγου που αποσκοπεί στην προσπάθεια καθολικής εφαρμογής των συνθηκών για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, στην επαναβεβαίωση της ανηθικότητας της χρήσης ή της κατοχής πυρηνικών όπλων, στην παροχή βοήθειας στα θύματα και στην ανάκτηση των περιβαλλόντων που έχουν πληγεί από τη χρήση και τις δοκιμές τους.

Η αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας ευελπιστεί ότι «οι έννοιες αυτές μπορούν να ενσωματωθούν στις συστάσεις για την επίτευξη του στόχου του πυρηνικού αφοπλισμού και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, μαζί με μέτρα για την πρόληψη της εκδήλωσης πυρηνικού πολέμου και τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου».

Προηγούμενο Άρθρο

Πραγματοποιήθηκε η «Ημερίδα για τη Βίβλο» στο Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδώνια

Επόμενο Άρθρο

Είναι ακόμα επίκαιρη η αγαθοεργία; Και λίγα λόγια για την «Κάριτας»

You might be interested in …

Η Φτώχεια και οι ανισότητες σε άνοδο ενώ οι άνθρωποι χρειάζονται δίκαιες λύσεις

Νέα έκθεση της Κάριτας Ευρώπης σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης αποκαλύπτει ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας και στερήσεων σε επτά χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση:  Κύπρος,  Ελλάδα,  Ιρλανδία,  Ιταλία,  Πορτογαλία,  Ρουμανία […]

Εκδοτικός οίκος κόμικς κάνει μια σπάνια κίνηση… αποχωρεί από τα κοινωνικά δίκτυα

Η εμπειρία τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπεισε την ομάδα της Voyage Comics & Publishing ότι η αποχώρηση από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα ήταν μακροπρόθεσμα η καλύτερη λύση. Αν δείτε, ακόμα και επιφανειακά, […]

Η ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (17.10.23)

Στην ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου την Τρίτη έγινε παρουσίαση των θεμάτων που συζητήθηκαν από τα μέλη της Συνόδου, όπως η διακονία των επισκόπων, ο ρόλος των γυναικών, πιθανές αναθεωρήσεις του Κανονικού Δικαίου και […]