20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τελέστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας

 
Η  1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας. Σ’ αυτήν συμμετέχουν όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες και με τον τρόπο αυτό η προσευχή αυτή αποκτά και μία οικουμενική διάσταση.
 
Χθες το απόγευμα στις 7 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου και δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετούς πιστούς να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την παγκόσμια ημέρα προσευχής.
 
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος  και συλλειτούργησε μαζί του ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Κώμης π. Μάρκος Βιδάλης.
Ο Σεβασμιότατος μίλησε στους πιστούς για την παγκόσμια αυτή ημέρα προσευχής και είπε μεταξύ άλλων:
 
Από το 2015, ο Πάπας καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας, την 1η Σεπτεμβρίου. Μια στιγμή για να σκεφτούμε το κοινό σπίτι, χάρη και στην «Δοξασμένος να ’Σαι»,  Εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε πριν από 5 χρόνια. Μελετά το πόσο κινδυνεύει η γη  και πόσο οι κοινωνικές ανισότητες έχουν αυξηθεί επίσης λόγω της αδιάκριτης εκμετάλλευσης πόρων που έχουν δημιουργήσει την φτώχεια σε πολλές γωνιές του κόσμου, δημιουργώντας δυσκολίες στην πρόσβαση ακόμη και στο νερό.
 
Αυτή η Ημέρα πέφτει σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού δεν φαίνεται να σταματά. Σε πολλές χώρες, το κλείσιμο στο σπίτι έχει δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς ξανά τη δύναμη της Δημιουργίας και ταυτόχρονα ο covid 19 έχει δείξει όλη την αδυναμία των σημερινών οικονομικών μοντέλων, που συχνά αδιαφορούν για τη φροντίδα του κοινού Σπιτιού μας που είναι η γη. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην τελευταία κατήχηση της γενικής ακρόασης της Τετάρτης της περασμένης εβδομάδας που αφιέρωσε στην πανδημία, επανέλαβε την ανάγκη να επανεξετάσουμε τον εαυτό μας ως «διαχειριστές των υλικών αγαθών της γης και, όχι ως ιδιοκτήτες»:
«Εάν φροντίζουμε τα αγαθά που μας δίνει ο Δημιουργός, αν μοιραζόμαστε αυτά που διαθέτουμε, ώστε να μην λείπει τίποτα από κανένα, τότε μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε ότι θα αποκτήσουμε έναν υγιέστερο και πιο δίκαιο κόσμο».
 
Η σημερινή ημέρα προσευχής για τη δημιουργία είναι και μια οικουμενική Ημέρα που γιορτάζουν και οι άλλες Εκκλησίες. Πράγματι στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει σε ένα σημερινό μήνυμά του, ότι «η απειλή» για το περιβάλλον δεν είναι κατανοητή σε όλη της την σημασία και όμως «αυτό που κινδυνεύει  δεν είναι πια η ποιότητα, αλλά η διατήρηση της ίδιας της ζωής στον πλανήτη μας». Παρακολουθούμε, προσθέτει, «την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας, την ρύπανση των υδρόβιων πόρων και της ατμόσφαιρας, την προοδευτική κατάρρευση της κλιματικής ισορροπίας» και άλλων υπερβολών.
 
Αυτή η ημέρα αναγνωρίζεται από την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και το Συμβούλιο των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης και δηλώνουν ότι: «Έφθασε  η ώρα να ξανασκεφτούμε πολλές πλευρές της ζωής μας. «Πολύ συχνά νομίζαμε ότι ήμασταν αφεντικά και καταστρέψαμε, μολύναμε εκείνη την αρμονία των υπάρξεων στα οποία έχουμε παρέμβει και έχουμε πληγώσει. Είναι αυτό για το οποίο  μιλά ο Πάπας Φραγκίσκος στην Εγκύκλιό του που έχει τίτλο: «Δοξασμένος να ’Σαι». Γράφει μεταξύ άλλων:
«Οι στεναγμοί της αδελφής γης, που ενώνονται με τους στεναγμούς των εγκαταλειμμένων του κόσμου, σε ένα θρήνο που απαιτεί από εμάς μια άλλη πορεία. Ποτέ δεν έχουμε κακοποιήσει και προσβάλει το κοινό μας σπίτι όπως κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Καλούμαστε αντίθετα, να γίνουμε τα εργαλεία στα χέρια του Θεού Πατέρα ώστε ο πλανήτης μας να είναι αυτός που Εκείνος ονειρεύτηκε όταν το δημιουργούσε, ώστε να ανταποκρίνεται στο σχέδιο για ειρήνη, ομορφιά και την ευτυχία όλων».
Προηγούμενο Άρθρο

Η διδασκαλία του Αγίου Αυγουστίνου για τον σύγχρονο άνθρωπο

Επόμενο Άρθρο

«Η Θεολογία της Ειρήνης Χθες και Σήμερα», του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη. Μέρος Α’

You might be interested in …

Τήνος: Παρουσίαση του βιβλίου “Για μια Εκκλησία φτωχή και για τους φτωχούς”

  Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΔΣ της Κάριτας Νάξου-Τήνου για την επιτυχή εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Για μια Εκκλησία φτωχή και των Φτωχών». Το Βιβλίο αυτό είναι καρπός της συνέντευξης που έδωσε ο Πάπας […]