7 Μαΐου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το «θαύμα της τρυφερότητας» που συνοδεύει όσους βρίσκονται σε αντιξοότητες

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στο νοσοκομείο για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, αλλά τις τελευταίες ημέρες είναι σταθερός. Κατά συνέπεια, το  Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας έχει μειώσει τη συχνότητα των ιατρικών ενημερώσεων, αλλά το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε μια «σταδιακή, ελαφρά βελτίωση». Παρ’ όλα αυτά, οι «γιατροί διατηρούν με σύνεση ότι η πρόγνωση εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική». Το πρωί της Κυριακής, η ενημέρωση ανέφερε ότι ο Πάπας είχε ξεκουραστεί καλά.

Αυτή την 9η Μαρτίου, όπως και τις προηγούμενες Κυριακές, το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της περισυλλογής του Πάπα για την μεσημεριανή προσευχή Άγγελος Κυρίου. Από τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο στις 14 Φεβρουαρίου, δεν έχει ακόμη ηγηθεί δημοσίως της προσευχής του Αγγέλου, ούτε καν από το μπαλκόνι του νοσοκομείου, όπως είχε κάνει παλαιότερα κατά τη διάρκεια άλλων νοσηλειών του.

Θαύμα τρυφερότητας

Στον κείμενο, ο Πάπας σημείωσε ότι έχουμε ξεκινήσει την Τεσσαρακοστή και κάλεσε τους πιστούς:

«Ας δεσμευτούμε να την καταστήσουμε περίοδο εξαγνισμού και πνευματικής ανανέωσης, μια πορεία ανάπτυξης στην πίστη, την ελπίδα και τη φιλανθρωπία».

Σημείωσε επίσης τις εκδηλώσεις για το Ιωβηλαίο αυτής της εβδομάδας προς τιμήν των εθελοντών. Όπως γράφει ο εθελοντισμός αποτελεί «σημάδι ελπίδας» σε έναν κόσμο υποδουλωμένο στη λογική των αγορών και του κέρδους. Ο εθελοντισμός «μαρτυρεί την πρωτοκαθεδρία της αφιλοκερδούς προσφοράς, της αλληλεγγύης και της υπηρεσίας προς εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την προσφορά των γιατρών και του ιατρικού προσωπικού, ευχαριστώντας όσους τον έχουν φροντίσει.

«Ενώ βρίσκομαι εδώ, σκέφτομαι τους πολλούς ανθρώπους που με διάφορους τρόπους βρίσκονται κοντά στους ασθενείς και που αποτελούν γι’ αυτούς ένα σημάδι της παρουσίας του Κυρίου. Το χρειαζόμαστε αυτό, το «θαύμα της τρυφερότητας» που συνοδεύει όσους βρίσκονται σε αντιξοότητες, φέρνοντας λίγο φως στη νύχτα του πόνου».

Ο Πάπας Φραγκίσκος τους ευχαρίστησε όλους για τις προσευχές τους σε αυτή την περίοδο της ασθένειας και διαβεβαίωσε: «Προσεύχομαι και για εσάς!».

Αιματοχυσία στην Συρία

Και τέλος -όπως κάνει σχεδόν πάντα- προέτρεψε σε προσευχές για την ειρήνη, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη Συρία. Αναφορές από τη χώρα αυτή λένε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε μάχες αυτή την εβδομάδα μεταξύ των δυνάμεων της νέας κυβέρνησης και των υπολειμμάτων του εκδιωχθέντος καθεστώτος.

Μαζί ας συνεχίσουμε να επικαλούμαστε το δώρο της ειρήνης, ιδίως στην ταλαιπωρημένη Ουκρανία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Μιανμάρ, το Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ειδικότερα, πληροφορήθηκα με ανησυχία για την επανάληψη της βίας σε ορισμένες περιοχές της Συρίας: Ελπίζω να σταματήσουν οριστικά, με πλήρη σεβασμό σε όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές συνιστώσες της κοινωνίας, ιδίως στους αμάχους.

Προηγούμενο Άρθρο

Ep 21. «Ο Κωστής Παλαμάς, ο C.S. Lewis και η εμπειρία που γίνεται επιθυμία».

Επόμενο Άρθρο

Ιωβηλαίο των Εθελοντών

You might be interested in …

Επιστολή της Συνόδου για την Συνοδικότητα προς τον Λαό του Θεού

«Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εν Πνεύματι συνομιλίας, μοιραστήκαμε ταπεινά τον πλούτο και τη φτώχεια των κοινοτήτων μας από κάθε ήπειρο, προσπαθώντας να διακρίνουμε τι θέλει να πει το Άγιο Πνεύμα στην Εκκλησία σήμερα». Η Ολομέλεια […]

Κολομβία: Σε αναζήτηση των λειψάνων του Καμίλο Τόρρες, επαναστάτη ιερέα, που σκοτώθηκε την 15-2-1966

Η καθολική εκκλησία   της Κολομβίας διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην προσπάθεια, εθνικής συμφιλίωσης, μετά από τον πολυετή ένοπλο εμφύλιο κυβέρνησης και ανταρτών της FARC, που τελείωσε το 2016. Πρόεδρος της «Επιτροπής Για την Διερεύνηση της Αλήθειας, […]

«Ας εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανάκαμψη που δεν αφήνει κανένα πίσω»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, η ετήσια συνεδρίαση των Προεδρείων της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) και του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEΕ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του αντίκτυπου της πανδημίας […]