21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταγγέλλει την επιδρομή σε καθολικό σχολείο στη Γάζα

Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδικάζει τη στοχοποίηση αμάχων στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά την ισραηλινή επιδρομή στο σχολείο της Αγίας Οικογένειας στην πόλη της Γάζας.

Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε έντονα την επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον του σχολείου της Αγίας Οικογένειας στην Πόλη της Γάζας το πρωί της Κυριακής, η οποία φέρεται να στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα.  

Τέσσερα θύματα αναφέρθηκαν

Η αεροπορική επιδρομή είχε ως στόχο δύο αίθουσες διδασκαλίας στο ισόγειο του σχολείου που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων οικογενειών Παλαιστινίων.  Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης της Χαμάς, ο Ihab al-Ghusain, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας της οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι το συγκρότημα χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετο μαχητών και στέγαζε “ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων της Χαμάς”. Η Tsahal δήλωσε ότι έλαβε μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι.

Επιδρομή σε σχολείο του ΟΗΕ στις 7 Ιουλίου

Η επιδρομή στο καθολικό σχολείο έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε σχολείο που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα και τραυματίζοντας 75 που βρήκαν καταφύγιο εκεί, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, μεταξύ των οποίων και δύο εργαζόμενοι της UNRWA. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για τις επανειλημμένες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το μακελειό της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι στον θύλακα έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές. Ωστόσο, το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και άλλους μαχητές ότι κρύβονται σε αυτούς τους χώρους.

Οι άμαχοι πρέπει να παραμείνουν εκτός του πεδίου της μάχης

Στην ανακοίνωσή του, το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε επίσης “με τον πιο έντονο τρόπο” τη στοχοποίηση αμάχων, “ή οποιεσδήποτε πολεμικές ενέργειες που δεν διασφαλίζουν ότι οι άμαχοι παραμένουν εκτός του πεδίου της μάχης”.

Αναφέρει ότι συνεχίζει να προσεύχεται και να ελπίζει “ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα θέσει άμεσο τέλος στο τρομακτικό λουτρό αίματος και την ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή”.

Προηγούμενα περιστατικά

Το συγκρότημα της Καθολικής Ενορίας της Αγίας Οικογένειας στην πόλη της Γάζας, όπου φιλοξενούνται περίπου 600 εκτοπισμένοι χριστιανοί, έχει δεχθεί και κατά το παρελθόν επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά της Χαμάς.  Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε δύο χριστιανές γυναίκες, μια μητέρα και την κόρη της, μέσα στο συγκρότημα.

Το περιστατικό ήρθε σχεδόν δύο μήνες μετά από αεροπορική επιδρομή σε κτίριο δίπλα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι που είχαν καταφύγει εκεί. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η Αγία Έδρα, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν επανειλημμένα ζητήσει την αποτελεσματική προστασία των αμάχων.

Σε ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη τον Μάιο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας εξέφρασε τη θλίψη της για το γεγονός ότι οι μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σχολεία, νοσοκομεία και χώροι λατρείας, έχουν γίνει “καταστροφικοί στόχοι, επηρεάζοντας σε δυσανάλογο βαθμό τις ζωές των αθώων και ανυπεράσπιστων”.

Ισραηλινά θύματα και όμηροι και ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών

Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης των Αγίων Τόπων απέρριψε το επιχείρημα του “δίκαιου πολέμου” που νομιμοποιεί την καταστροφή και τη δολοφονία αμάχων ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά την πρωτοφανή εισβολή, οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 251 ομήρους, 116 από τους οποίους παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 42 πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Ο πόλεμος αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 38.000 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με στοιχεία του εκεί υπουργείου Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

10η επέτειος Επισκοπικής Χειροτονίας του Επισκόπου, σεβασμιοτάτου π. Πέτρου Στεφάνου

Επόμενο Άρθρο

Δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο εργασίας της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου (Οκτώβριος 2024)

You might be interested in …

Mία από τις πιο μικρές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στην ΠΗΝ

Οι Εσθονοί προσκυνητές θέλουν να φέρουν τη χαρά και τη μαρτυρία τους στην ΠΗΝ της Λισαβόνας Μια μικρή ομάδα νέων από την Εσθονία ξεκινά το προσκύνημά της προς την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα της […]

Ο Πάπας καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να τερματίσουν τις διαιρέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τις επιλογές που θα γίνουν, ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του προς τους ηγέτες που μετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα. «Εργαζόμαστε για μια κουλτούρα ζωής […]

Τα νησιά του Σολομώντα και η κλιματική αλλαγή

Ήταν το 2016 όταν 5 ακατοίκητες περιοχές των Νησιών του Σολομώντα, στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, εξαφανίστηκαν εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας η οποία οφειλόταν στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Εδώ, μπορείτε να […]