5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό

            Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό. Όλοι όσοι είχαν την τύχη να βρίσκονται κάποια φορά στο νησί των Φαιάκων κατά τις μέρες του Πάσχα, εντυπωσιάστηκαν από τη ζωντάνια και την ασταμάτητη εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η κερκυραϊκή παράδοση, λαϊκή και θρησκευτική.

            Οι εκκλησίες, μικρές και μεγάλες, κεντρικές και απόκεντρες, μοναστήρια και ξωκλήσια, με την Κυριακή των Βαΐων, "των Βαγιώνε" όπως λέμε στην Κέρκυρα, μπαίνουν σε μιας ιδιαίτερη τελετουργική ατμόσφαιρα, όπου λαϊκή παράδοση και εκκλησιαστικό τυπικό αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας την υπέροχη πασχαλινή μοναδικότητα του νησιού.

Η Καθολική Εκκλησία, συμπορεύεται εδώ και αιώνες με την παράδοση αυτή. Ίσως θα ήταν ιστορικά σωστότερο να γράψουμε πως οι δυτικές παραδόσεις συνέβαλαν σημαντικά στην όλη διαμόρφωση των τελετουργιών και των παραδόσεων τις οποίες βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Ένας πλούτος που δένει την Ανατολή με τη Δύση, πολιτιστικά, κοινωνικά και θρησκευτικά, ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια των αγίων αυτών ημερών και δηλώνει αδιαμφισβήτητα πόσο κοντά είναι οι δύο θρησκευτικές παραδόσεις και οι δύο χριστιανικοί κόσμοι, της Καθολικής Δύσης και της Ορθόδοξης Ανατολής.     Σταυροδρόμι των πολιτισμών η Κέρκυρα, βαδίζει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο στα χνάρια μιας παράδοσης που μας συναρπάζει με την ιδιομορφία της.

            Στη Καθολική Μητρόπολη, το Ντόμο, την Παρασκευή πριν από των Βαγιώνε, ένα υπέροχο κοντσέρτο με θρησκευτικά πασχαλινά άσματα από Ανατολή και Δύση με τις γλυκές και αγγελικές φωνές της παιδικής χορωδίας Κέρκυρας, άνοιξε τις πασχαλινές γιορτές. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την όμορφη αυτή συναυλία και θαύμασε τις ικανότητες αυτών των μικρών παιδιών, τα οποία, με φροντίδα περισσή, είχαν ετοιμαστεί από την μαέστρο τους, για τη συναυλία αυτή.

            Το Σάββατο του Λαζάρου, με τις υπέροχες παιδικές χορωδίες που τραγουδούν τα κάλαντα, αποτελεί το επίσημο προεόρτιο της μεγαλοβδομάδας. Η παιδική Χορωδία έψαλε όπως κάθε χρόνο τα κάλαντα του Λαζάρου στους φορείς της πόλης και φυσικά και στον Αρχιεπίσκοπό μας νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Μπάντες και ομάδες παιδικών χορωδιών και μουσικών, τραγουδούσαν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας τα κάλαντα στους δρόμους της πόλης, η οποία είχε στολιστεί για να τιμήσει το πέρασμα του Αγίου Σπυρίδωνα που από παράδοση αιώνων λιτανεύεται την επομένη, Κυριακή των Βαΐων, κατά μήκος των ιστορικών Βενετσιάνικων οχυρωματικών τειχών της.

            Την Κυριακή των Βαΐων, στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό, ο οποίος ήταν στολισμένος με τα όμορφα πλεγμένα βάγια, τα οποία, όπως κάθε χρόνο, με αγάπη και φροντίδα φτιάχνουν οι νέοι μας, τελέστηκε η παραδοσιακή ευλογία των Βαΐων και η Λιτανεία, όπως προβλέπει το τυπικό της Ημέρας. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι πιστοί στην πλατεία του Ντόμου, παρέμειναν για να προσκυνήσουν το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο διέρχεται κατά τη Λιτανεία μπροστά από τον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, όπως το θέλει η παράδοση, ακολούθησε επίσημα την ιερά πομπή.

            Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων και πάλι στον κατάμεστο Μητροπολιτικό ναό, το Ντόμο, το ΔΗΠΕΘΕ της Κέρκυρας, με τη φροντίδα του διευθυντή Πέτρου Γάλλια, παρουσίασε το Άσμα των Ασμάτων σε μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη.

            Τη Μεγάλη Εβδομάδα, τελετές και εκδηλώσεις αλληλοσυμπλήρωναν την ομορφιά και τη βαθιά θρησκευτικότητα των ημερών.

            Τη Μεγάλη Δευτέρα, αμέσως μετά από την ακολουθία του Εσπερινού και τη Θεία Λειτουργία, Η Φιλαρμονική εταιρεία “Μάντζαρος”, όπως κάθε χρόνο, έδωσε την Μεγάλη Πασχαλινή της Συναυλία στο Ντόμο με πλήθος κόσμου που ευλαβικά και με ιδιαίτερα μεγάλο σεβασμό για την ιερότητα του χώρου, παρακολούθησαν τη μουσική πανδαισία, η οποία ήταν και αυτή εμπνευσμένη από το πνεύμα των ημερών.

            Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, αρκετοί πιστοί προσήλθαν στη βραδινή ακολουθία Μετανοίας για να εξομολογηθούν και να προετοιμαστούν για τις πασχαλινές πανηγύρεις.

            Τη Μεγάλη Τετάρτη το Βράδυ, στο Ντόμο, ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με όλους τους ιερείς και ιερομονάχους της τοπικής μας Εκκλησίας τελέσαμε τη Λειτουργία του Αγίου Μύρου, όπου ευλογήθηκαν τα Έλαια των Κατηχουμένων, των Ασθενών και το Άγιο Μύρο, το έλαιο του Χρίσματος και της Χειροτονίας, και συνάμα οι ιερείς ανανέωσαν τις υποσχέσεις της Χειροτονίας τους.

            Τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου πλήθος κόσμου συρρέει στο Ντόμο, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να θαυμάσει την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, όσο και στη Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου, μια ιδιαίτερα αγαπητή τελετή στην Κέρκυρα, όπου ο Αρχιεπίσκοπος σε ανάμνηση της πράξης του Κυρίου κατά το Μυστικό Δείπνο, πλένει τα πόδια 12 παιδιών. Φέτος τα παιδιά ήταν πολύ περισσότερα και βέβαια όλα συμμετείχαν στην τελετή. Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος χειροθέτησε επίσημα Ακολούθους τους Αντώνιο Δαρμανή και Ιωάννη Λέλλα, οι οποίοι από πολλά χρόνια υπηρετούν αδιάλειπτα την ενορία του Ντόμου ως Λειτουργοϋπηρέτες και συνεργάτες του εφημερίου και των ιερέων.

            Τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού με τη φροντίδα των Αδελφών της Θεϊκής Αγάπης στολίστηκε ο Επιτάφιος, το μεσημέρι στις 3 τελέστηκε ο τελευταίος Δρόμος του Σταυρού, παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών. Το απόγευμα στις 7 ξεκίνησε η ακολουθία των Παθών με τη Σταυροπροσκύνηση και τη Θεία κοινωνία των Προηγιασμένων. Ακολούθησε παρουσία χιλιάδων πιστών, Καθολικών και Ορθοδόξων και με τη συμμετοχή όλων των αρχών του νησιού, η περιφορά του Επιταφίου με τη συνοδεία αγημάτων των Νέων μας, των προσκόπων, του Ερυθρού Σταυρού, της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας “San Giacomo”, της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Καποδίστριας» και πολλών άλλων οργανώσεων και ομάδων που πάντα συνοδεύουν την περιφορά αυτή. ο Αρχιεπίσκοπος στη μεγάλη Πλατεία της Κέρκυρας, τη Σπιανάδα, στο γνωστό «Λιστόν» τέλεσε την Παράκληση με ιδιαίτερες δεήσεις για το λαό και τους άρχοντες, για την ενότητα των εκκλησιών και την ειρήνη στον κόσμο και ευλόγησε τους παρόντες με την περίτεχνη Βενετσιάνικη Λειψανοθήκη ευλογίας που περιέχει το Τίμιο Ξύλο.

 

            Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, η Αγρυπνία του Πάσχα αρχίζει στις 9, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος, οι Ιερείς και ο πιστός λαός, να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη μεγαλειώδη τελετή της Ανάστασης, στην Πλατεία της Σπιανάδας. Ιδιαίτερης σημασίας, ίσως μοναδική στην Ελλάδα, είναι η στιγμή κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών Κος Νεκτάριος, οδεύοντας με ιερή πομπή προς τον Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην συνοικία της Πόρτα Ρεμούντα, και φέροντας το Άγιο Φως, σταματά μπροστά στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό και πρώτα από όλους, ως ένδειξη αγάπης και αδελφοσύνης, το προσφέρει στον Αρχιεπίσκοπο και τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι διακόπτοντας για λίγο την τελετή βγαίνουν από το Ναό και αφού ασπαστούν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη και ανταλλάξουν τις καθιερωμένες ευχές, συνεχίζουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως.

 

            Αμέσως μετά από τη Θεία λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και ο γράφων το μικρό αυτό άρθρο, αφού παρακολουθήσαμε ένα μέρος της αγρυπνίας της αναστάσεως στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη ΚΚ Νεκταρίου και όλων των αρχών της πόλης και του Νησιού, συμπορευθήκαμε μαζί τους, ανάμεσα σε ένα πλήθος εικοσιπέντε χιλιάδων πιστών, οι οποίοι στα χέρια τους κρατούσαν τις αναμμένες λαμπάδες, στη μεγάλη πλατεία, όπου και έγινε η τελετή της Αναστάσεως.

            Την Κυριακή του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Λειτουργεί από παράδοση στην Ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στη συνοικία Κωτσέλα.

            Στο Ντόμο, όπου τέλεσα τη Θεία Λειτουργία του Πάσχα, μαζί με τον υπεφημέριο π. Ρόμπερτ, η Χορωδία μας, που όλες αυτές τις μέρες πλαισίωσε καλλίφωνα τις τελετές μας, έψαλε για μια κόμη φορά με ιδιαίτερη Πασχαλινή λαμπρότητα. Τα κόκκινα αυγά που παραδοσιακά ευλογούμε και προσφέρουμε στους πιστούς ανταλλάσσοντας ευχές, αλλά και τα στολισμένα καλάθια με τα τρόφιμα του Πάσχα, έδωσαν μια όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα στη μέρα αυτή.

            Σε όσους κουράστηκαν για να οργανώσουμε αυτές τις δύσκολες αλλά και τόσο όμορφες μέρες του Πάσχα, στους συνεργάτες μου, στο ενοριακό Συμβούλιο, στις αδελφές της Θεϊκής Αγάπης, στους νέους μας, στα παπαδάκια μας, στα παιδιά μας, στη χορωδία μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα και από τον Αρχιεπίσκοπό μας, και μια ευχή μέσα από την καρδιά μου, ώστε ο Αναστημένος Χριστός να τους χαρίζει πάντα πολλή πίστη και πολλή δύναμη για να προσφέρουν γενναιόδωρα και με αγάπη στη χριστιανική τους οικογένεια.

Π. Μάριος Ρήγος

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Τον Σταυρό σου προσκυνούμεν Δέσποτα – Από την Τελετή στην Ξινάρα Τήνου

Επόμενο Άρθρο

«Εβδομάδα Ευσπλαχνίας» για τις οικογένειες

You might be interested in …

Τα κάλαντα του Λαζάρου στον Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας π. Γεώργιο

Μία παλιά παράδοση που συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναβίωσε ξανά και φέτος, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, στην Κέρκυρα. Πρόκειται για τα κάλαντα του Λαζάρου, του φίλου του Χριστού, μίας μορφής που ενέπνεε […]

100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας

Η Καθολική Εκκλησία της Πρέβεζας και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης – 21 Οκτωβρίου 2012 Η παρουσία της καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο χάνεται στα μέσα της βενετοκρατίας στον Ιόνιο χώρο, όταν κοινότητες […]