19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδικάζει τη δολοφονία επτά εργαζομένων του WCK στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών συντάσσεται με την έντονη καταδίκη της δολοφονίας των επτά εργαζομένων της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας, οι οποίοι μετέφεραν τρόφιμα στη Γάζα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) συμμετέχει στη διεθνή κατακραυγή για την πρόσφατη δολοφονία επτά ατόμων που εργάζονταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Οι επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων πολίτες της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας, ένας Παλαιστίνιος και ένας Αμερικανο-Καναδός, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας, όταν η αυτοκινητοπομπή τους που μετέφερε τρόφιμα που είχε άμεση ανάγκη ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε πυρά.

Ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό

Η WCK, η οποία ιδρύθηκε από τον διάσημο σεφ Χοσέ Άντρες, δήλωσε ότι το προσωπικό της ταξίδευε με δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα που έφεραν το λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης και ένα άλλο όχημα, και είχε συντονίσει τις κινήσεις τους με τον ισραηλινό στρατό.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι η δολοφονία ήταν λάθος και ο ισραηλινός στρατός υποσχέθηκε πλήρη έρευνα για το περιστατικό.

Το χτύπημα ώθησε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις να αναστείλουν τις παραδόσεις τροφίμων στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας και ενίσχυσε περαιτέρω τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση της τραγικής ανθρωπιστικής κατάστασης στον πολιορκημένο θύλακα. 

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχοι σε συγκρούσεις

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών Αιδεσιμότατος Jerry Pillay, καταδίκασε τη δολοφονία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχοι σε συγκρούσεις, δήλωσε ο Pillay. “Τέτοιες επιθέσεις που αφαιρούν τη ζωή αθώων ανθρώπων είναι απολύτως απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε κανένα επίπεδο”, είπε. “Καλούμε όλες τις εκκλησίες-μέλη του ΠΣΕ να υψώσουν μαζί τη φωνή τους στην προσευχή για δικαιοσύνη, ειρήνη και συμφιλίωση στη Γάζα”.

Ο Αιδεσιμότατος Pillay ολοκλήρωσε τη δήλωσή του προτρέποντας για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 25ης Μαρτίου για τη Γάζα, που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων: “Αυτές οι παράλογες δολοφονίες αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν”, είπε.

Περίπου 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το τελευταίο περιστατικό απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος για βοήθεια από την Κύπρο, ώστε να ανακουφιστούν οι απελπιστικές συνθήκες στη Γάζα.

Η ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακα έχει βαθύνει μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση τεκμηριωμένης έκθεσης από την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας, γνωστή ως IPC, που δείχνει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βιώνει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια και ότι η πείνα έχει ήδη ξεκινήσει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας Φραγκίσκος: Ο διαθρησκειακός διάλογος προάγει την ειρήνη και τον σεβασμό της διαφορετικότητας

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανανεώνει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

You might be interested in …

Η Μεγάλη Εβδομάδα: Μερικές ιστορικο-πνευματικές λεπτομέρειες

Είναι τόσο πλούσια η βιβλιογραφία για τη Μεγάλη Εβδομάδα ώστε θα ήταν περιττό να ασχοληθούμε περαιτέρω. Ωστόσο, μερικές λεπτομέρειες, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό τέτοιες μέρες, μπορεί να είναι χρήσιμες. ΜΙΑ ΠΡΩΙΜΗ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ» Η […]

ccee_logo1

CCEE : Συνάντηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης

12η Συνάντηση των Προέδρων των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Στρασβούργο. 5-8 Μαρτίου 2012 Συνάντηση με εκπρόσωπους του Συμβουλίου της Ευρώπης Οι πρόεδροι εννέα Συνόδων Ιεραρχίας (Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μολδαβίας, […]