9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το 2023 οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών την τελευταία δεκαετία

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει χαρακτηρίσει το 2023 ως την πιο πολύνεκρη χρονιά της δεκαετίας για τους μετανάστες, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 8.565 ζωές που χάθηκαν σε αναζήτηση μιας νέας αρχής, υπογραμμίζοντας τα επικίνδυνα ταξίδια που κάνουν πολλοί για να ξεφύγουν από την κρίσιμη έλλειψη ασφαλών, νόμιμων επιλογών μετανάστευσης.

Ο αριθμός των νεκρών του 2023 αποτελεί μια τραγική αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με το 2022, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση ώστε να αποτραπούν περισσότερες απώλειες ζωών, ανέφερε ο ΔΟΜ σε δελτίο Τύπου της 6ης Μαρτίου. Ο περσινός συνολικός αριθμός ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί το 2016, όταν καταγράφηκαν 8.084 θάνατοι μεταναστών.

Η έκθεση του ΔΟΜ υπογραμμίζει ακόμη τη συνεχιζόμενη έλλειψη ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο να διακινδυνεύουν επικίνδυνες συνθήκες με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Πρόκληση η συλλογή δεδομένων

Η Μεσόγειος Θάλασσα εξακολουθεί να είναι η πιο θανάσιμη μεταναστευτική οδός, που μόνο πέρυσι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 3.129 ανθρώπους. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε πνιγμό, ενώ τα ατυχήματα και η βία ευθύνονται για το 9% και το 7% των θανάτων, αντίστοιχα. Το πρόγραμμα Missing Migrants του ΔΟΜ, που ξεκίνησε το 2014, χρησιμεύει ως βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης που τεκμηριώνει τους θανάτους και τις εξαφανίσεις μεταναστών.

Από την έναρξή του, το έργο έχει καταγράψει πάνω από 63.000 περιπτώσεις παγκοσμίως, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Οι μετανάστες συχνά καταφεύγουν σε εξαιρετικά δύσκολες και απομονωμένες διαδρομές για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις αρχές, δυσχεραίνοντας έτσι τις προσπάθειες για τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων.

«Καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος Αγνοούμενοι Μετανάστες (Missing Migrants), θυμόμαστε πρώτα όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν. Κάθε μία από αυτές αποτελεί μια φοβερή ανθρώπινη τραγωδία που έχει αντίκτυπο στις οικογένειες και τις κοινότητες για πολλά χρόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Ugochi Daniels. «Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί που συγκεντρώθηκαν από το Missing Migrants Project είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου για μεγαλύτερη δράση που μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή μετανάστευση για όλους, έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.»

Πηγή: La Croix

Προηγούμενο Άρθρο

Καναδάς: επιλογή ευθανασίας και για τους ψυχικά ασθενείς

Επόμενο Άρθρο

Καρινάλιος Παρολίν: Για τον Πάπα, η διαπραγμάτευση δεν είναι παράδοση, αλλά προϋπόθεση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη

You might be interested in …

COMECE & CEC : Έκκληση για γενική κατάπαυση του πυρός

Οι Πρόεδροι της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich τΙ και αιδεσιμότατος Christian Krieger, απέστειλαν επιστολή προς τους Προέδρους της Ρωσίας και της […]

Ο Πάπας επέλεξε 21 νέους καρδιναλίους

Ο Πάπας επέλεξε 21 νέους καρδιναλίους Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τη σύγκληση της 8ης Σύναξης των Καρδιναλίων (κονσιστόριο) της Αρχιεροσύνης του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, και την επιλογή 21 νέων καρδιναλίων, προσθέτοντας […]

Οι «Ανθρωπιστικοί Διάδρομοί» και στη Λέσβο!

Παρουσιάζοντας στο παρελθόν το πρόγραμμα των “Ανθρωπιστικών Διαδρόμων” μέσω των οποίων οι χριστιανικές εκκλησίες της Ιταλίας, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της χώρας, μεταφέρουν με ασφάλεια αναγνωρισμένους πρόσφυγες από ζώνες σε κίνδυνο στην Ιταλία, […]