6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χίος – Μυτιλήνη: Πλούσιο σε εμπειρία ποιμαντικό ταξίδι

Την Πέμπτη το βράδυ 13 Φεβρουαρίου 2014 ο Αρχιεπίσκοπός μας, συνοδευόμενος από τον εφημέριο Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς, αναχώρησε από τον Πειραιά για ποιμαντική επίσκεψη στα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης.

Το απόγευμα της Παρασκευής στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Καθολικής Επισκοπής Χίου, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώπιον τμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ζήτησε από τη μεγάλη σύναξη των ενοριτών και ευλαβών του Αγίου Βαλεντίνου να ενωθούν νοερά με την πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, όπου ο πάπας Φραγκίσκος συναντιόταν την ίδια εκείνη ώρα με τριάντα περίπου χιλιάδες αρραβωνιασμένους νέους.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από την παρούσα Εκκλησία να προσευχηθεί στον Άγιο Βαλεντίνο και να του ζητήσει να ικετεύει τον Κύριο, ώστε όλες οι νέες και οι νέοι που είναι ερωτευμένοι να φθάσουν από τον έρωτά τους, που εν γένει είναι προσωρινός και πρόσκαιρος, στην αγάπη, που είναι παντοτινή και αιώνια. Η αγάπη των ανθρώπων πρέπει να είναι πραγματική εικόνα της αγάπης του Θεού. «Ο Θεός είναι αγάπη» και αυτή την αγάπη μάς δίνει τη δυνατότητα να την βιώνουμε κι εμείς, εφόσον είμαστε πλασμένοι «κατ’ εικόνα του Θεού» και προοριζόμαστε στην «καθ’ ομοίωσιν».

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα της Χίου «Πολίτης», η οποία καλύφτηκε και τηλεοπτικά. 

Στην συνέντευξη αυτή παρουσίασε το σκοπό του ποιμαντικού αυτού ταξιδιού του μέσα στο χειμώνα για να συναντηθεί με την μικρή Εκκλησία της Χίου και της Μυτιλήνης.

Κηρύττουμε, είπε, προσκλητήριο αγάπης προς όλους και ζητάμε να κωφεύσουν στις παραπλανητικές σειρήνες του μίσους και του φανατισμού που δεν ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε σε όλους ένα λιτό και συμβολικό κέρασμα και δόθηκε η δυνατότητα στον Ποιμένα να συναντήσει το νοητό ποίμνιό του.

Ακολούθησε σύντομη συνεδρίαση του Ενοριακού Συμβούλου και εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στη συνέχεια των προσπαθειών του συμβουλίου και ιδιαίτερα του κατηχητικού έργου που συνεχίζεται να εξασφαλίζεται κάθε Κυριακή με τη βοήθεια ενός μέλους του Ενοριακού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με μεμονωμένα άτομα και το πρωί στις πέντε αναχώρησε με τον εφημέριο της Χίου π. Πέτρο και τον εφημέριο Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδο για το νησί της Μυτιλήνης.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το πρωί του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον υπεύθυνο της ομάδας συντηρητών της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που γίνονται με ευθύνη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το έργο της αποκατάστασης της ψευδοροφής και του φθαρμένου διακόσμου του Ναού έχει φθάσει στο 99%. Μόνο όσοι δουν το αποτέλεσμα μπορούν να αντιληφθούν την ομορφιά του.

Ακόμη, συνεχίζονται άλλες εργασίες εντός και εκτός του Ναού με την ευθύνη πια της Καθολικής Επισκοπής Χίου, στην οποία ανήκει και η Εκκλησία της Μυτιλήνης. Προβλέπεται όλες οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του έτους 2014.

Το βράδυ του Σαββάτου τελέσθηκε στον Ενοριακό ναό της Μυτιλήνης Αρχιερατικός Εσπερινός της Κυριακής με την παρουσία ενός ικανοποιητικού αριθμού ενοριτών.

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε και μίλησε σε τρεις δημοσιογράφους της Δημόσιας Τηλεόρασης και ιδιωτικών τηλεοράσεων του νησιού. Ήταν και πάλι μια ευκαιρία για να δηλώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη των εργασιών που γίνονται και θα γίνουν στο ναό και το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας για την επιστροφή τμήματος των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στον Ενοριακό μας ναό στη Μυτιλήνη, όπου φυλάχθηκαν για πολλά χρόνια.

 

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό της Μυτιλήνης και μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Πέτρος και π. Ριχάρδος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε συνάντηση με όλους τους παρόντες ενορίτες και φίλους και δόθηκαν πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδια που υπάρχουν για τα εγκαίνια του Ναού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διάσωσης του πλούσιου διακόσμου στο εσωτερικό του Ναού και της εσωτερικής και εξωτερικής ανακαίνισής του.

Τις μεσημβρινές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιο Γιακαλή στην έδρα της Περιφερείας.

Η συνάντηση έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα και έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τα σχέδια της καθολικής Εκκλησίας στη Μυτιλήνη και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο κύριος Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία αυτή.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι δύο ιερείς που συνόδεψαν τον Αρχιεπίσκοπο και στο νησί της Λέσβου. Ήταν επίσης παρών ο κ. Δημήτριος Πρωτούλης, Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Βορείου Αιγαίου και ο κύριος Ευστράτιος Βουγιούκας, Υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Μετά την επίσκεψη στον κύριο Περιφερειάρχη ο Αρχιεπίσκοπος και οι δύο ιερείς συνεργάστηκαν με τον κύριο Δημήτριο Πρωτούλη και τον κύριο Ευστράτιο Βουγιούκα. Η συνάντηση είχε σκοπό να προετοιμαστεί το έδαφος για τα εγκαίνια του ναού μετά την ολοκλήρωση των σημαντικών εργασιών και την επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη.

Το όλο κλίμα ήταν πολύ φιλικό και απέδωσε καρπούς, οι οποίοι θα φανούν κατά την συνεργασία για τα δύο αυτά σημαντικά γεγονότα του νησιού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον υπεύθυνο πολιτικό Μηχανικό κ. Συμεών Αργυρόπουλο με τον οποίο έχει εγκαινιαστεί μια μακροχρόνια όμορφη συνεργασία για τα έργα που κατά καιρούς γίνονται στο Ναό της Μυτιλήνης.

Αργά το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος και οι δύο ιερείς που τον συνόδεψαν στη Μυτιλήνη αναχώρησαν, ο μεν π. Πέτρος Σοκολόοφσκυ για τη Χίο ο δε π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς και ο Αρχιεπίσκοπος για Πειραιά και από εκεί για το νησί της Τήνου.

 

ΚΑΝ

Προηγούμενο Άρθρο

Ομιλία Καρδιναλίου Turkson στο L.S.E.

Επόμενο Άρθρο

Η Κάριτας Ελλάς και η Καθολική Εκκλησία στηρίζουν το Ληξούρι

You might be interested in …

Ωσαννά στον υιό Δαβίδ

  Στην έξοδο από την έρημο της Τεσσαρακοστής, όπου ακολουθήσαμε τον Διδάσκαλο για 40 ημέρες επιζητώντας να μεταστρέψουμε την καρδιά μας, βλέπουμε τον Ιησού, μετά τη Βηθανία, να κατεβαίνει στα Ιεροσόλυμα από το όρος των […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμβούργου στην Ενορία Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, στις 17:30, στον Ενοριακό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Αμβούργου, Σεβ/τατος Stefan Heße. Ο Σεβασμιότατος είχε επισκεφτεί προηγουμένος το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, όπου […]