7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπίσκόπου Νάξου-Τήνου

 

Καλά Χριστούγεννα!

Αυτή την ευχή μου δεν την κάνω από συνήθεια ή από υποχρέωση. Επιθυμώ να είναι μια ευχή που θα μας προδιαθέσει σε μία δέσμευση και μία συνέπεια. Αυτό που ευχόμαστε με τα χείλη ή την πέννα, ας ριζωθεί και ας σταθεροποιηθεί μέσα στην καρδιά μας.

Καλά Χριστούγεννα του Χριστού, τα μοναδικά Χριστούγεννα, τα μόνα Χριστούγεννα που πρέπει να περιμένουμε.

Χριστούγεννα, πράγματι, είναι ένα Βρέφος που ζητά τόπο στη ζωή μας.

Χριστούγεννα είναι ο ίδιος ο Θεός, που στήνει τη σκηνή του ανάμεσά μας, εκεί όπου βρισκόμαστε, στις καταστάσεις που ο καθένας βιώνει, έτσι όπως είναι, έρχεται μέσα στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Αν στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από τη σπηλιά της Βηθλεέμ, όπου συναντάμε το Βρέφος-Ιησούς που κείται στη φάτνη τυλιγμένο στα σπάργανα, θα μείνει μόνο το περιτύλιγμα των Χριστουγέννων που συχνά ούτε εμείς πια το ανεχόμαστε. Η κατάσταση της ψυχής και οι συνθήκες της ζωής μας δε συγκινούνται πια από τη λάμψη των εξωτερικών πολύχρωμων φώτων στους δρόμους και τις πλατείες όσο φανταχτερά κι αν είναι.

Γι’ αυτό σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου Καλά εν Χριστώ Χριστούγεννα! Έχουμε ανάγκη να ανακαλύψουμε τον Κύριο που έρχεται. Είναι Εκείνος που εισέρχεται στη δική μας πραγματικότητα, στη ζωή των ανδρών και γυναικών με τις όποιες αμφιβολίες και προβληματισμούς. Εκείνος που ξέρει να γίνεται ο πλησίον μας, για να μας φανερώσει μία αληθινή και γνήσια ανθρωπιά. Έρχεται να μας βοηθήσει να στρέψουμε το βλέμμα μας έξω από τον ορίζοντα αυτής της γης και να μας υπενθυμίζει, ότι είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα του Θεού, είμαστε για το Θεό, είμαστε του Θεού. Είμαστε πολύτιμοι στα μάτια Του, γι’ αυτό και αξίζουμε περισσότερο από κάθε θησαυρό!

Καλά Χριστούγεννα μέσα στη Χαρά του Ιησού. Καλά Χριστούγεννα για να ανακαλύψομε μαζί του την οδό που οδηγεί στην πληρότητα της ταυτότητάς μας, ως πρόσωπα λυτρωμένα.

Αυτή την ώρα, ως επίσκοπος, βλέπω πριν από όλα γύρω μου τόσα πρόσωπα εγκαταλειμμένα, τόσα άτομα ανυπεράσπιστα, εύθραυστα και φοβισμένα απ’ την ίδια τη ζωή: σε σας πριν απ’ όλους αναγγέλλω τα Χριστούγεννα και σας βεβαιώνω ότι ο Θεός δεν κουράζεται να θέλει το καλό μας, να μας προστατεύει, να μας αγαπά, να μένει μαζί μας. Όλο το κήρυγμα του Ιησού απευθύνεται στους φτωχούς, στους ανήμπορους, στους απογοητευμένους, στους κουρασμένους και τους εγκαταλειμμένους από τον πλησίον τους. Ψάχνουν μαζί με τον Διογένη να βρουν έναν άνθρωπο. Όμως ο Θεάνθρωπος ψάχνει τους ίδιους.

Εκείνος μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, μας παρηγορεί, μας λυτρώνει. Εκείνος μας κρατά από το χέρι και μας οδηγεί στην καθ’ ομοίωση.

Αυτά τα Χριστούγεννα: έρχεται ο Κύριος όχι επειδή όλα πάνε καλά, αλλά μόνο επειδή μας αγαπά, έτσι όπως είμαστε, όπου είμαστε, στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Ας τον υποδεχτούμε, ας του ετοιμάσουμε έναν τόπο στην καρδιά μας, ας του προσφέρουμε όλη την καρδιά μας να την μάθει να αγαπά και να εύχεται σε όλο τον κόσμο:

Καλά Χριστούγεννα!

+Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Καθ. Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας – Ζακύνθου, Κεφαλληνίας

Επόμενο Άρθρο

Μερικές σκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου κατά την προσευχή του Angelus

You might be interested in …

Κατασκήνωση στη Νάξο

  Από την Πέμπτη 19 Ιουλίου μέχρι την Πέμπτη 26 του ιδίου μήνα λειτούργησε στο Κάστρο της Νάξου κατασκήνωση για κορίτσια,  με την ευθύνη της αδελφής Θηρεσίας  Φόνσου, η οποία συνεχίζει για τριάντα χρόνια αυτή […]

Τελέστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας

  Η  1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας. Σ’ αυτήν συμμετέχουν όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες και με τον τρόπο αυτό η προσευχή αυτή αποκτά και μία οικουμενική διάσταση. […]

naxos_1112

Ποιμαντική επίσκεψη στην Νάξο

Στα πλαίσια της μηνιαίας επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου στο νησί της Νάξου αναχώρησε μέσω Σύρου την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου. Στη Νάξο είχε τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον εφημέριο για διάφορα ποιμαντικά και άλλα […]