20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστούγεννα των Ιρακινών Καθολικών Χαλδαίων

Οι αδελφοί μας Καθολικοί Μετανάστες και Πρόσφυγες από το Ιράκ που ακολουθούν το αρχαίο αραμαϊκό λειτουργικό τυπικό των Χαλδαίων, εόρτασαν κι εφέτος τα Χριστούγεννα στον Καθεδρικό Ναό της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, στην οποία υπάγονται εκκλησιαστικά εδώ στην Ελλάδα. Λειτούργησε ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος, συλλειτουργούντος του ιρακινού ιερέα, π. Rayan Atto, και με τη συμπαράσταση των υποδιακόνων, οι οποίοι στη Χαλδαϊκή παράδοση έχουν ενεργό ρόλο στις λειτουργικές ιεροτελεστίες, αλλά συμβάλλουν και στην κατηχητική μόρφωση των παιδιών.

Στο Μήνυμά του ο Σεβασμιότατος Δημήτριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δραματικές συνθήκες των συμπατριωτών τους στο μαρτυρικό Ιράκ, όπου οι χριστιανοί διώκονται από φανατικές ομάδες ισλαμιστών, αλλά και των ίδιων εδώ στη χώρα μας Μεταναστών και Προσφύγων, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αναγκάζονται να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Για την Πρωτοχρονιά και την εορτή των Φώτων ήρθε ο ιρακινός ιερέας π. Imad Gargees, o οποίος και τέλεσε το μυστήριο του βαπτίσματος σε μικρά παιδιά. Και οι δύο αυτοί ιρακινοί ιερείς μετέφεραν το πατρικό μήνυμα πατρικής αγάπης και φροντίδας του Πατριάρχου των απανταχού Καθολικών Χαλδαίων, Μακαριοτάτου Louis Raphael I Sako, και συνέβαλαν στην εμψύχωση των πιστών και στην εμπέδωση των δεσμών τους με την Μητέρα Χαλδαϊκή Εκκλησία.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι παρατηρείται συνεχώς μείωση του αριθμού των Ιρακινών Καθολικών Χαλδαίων στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς, μετά από χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερη τύχη, μόλις αποκτήσουν τα αναγκαία έγγραφα, μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κλπ., όπου συναντούν τους εκεί ήδη εγκατεστημένους συγγενείς τους. Ένας όμως σημαντικός αριθμός οικογενειών παραμένουν στη χώρα μας, έχοντας αποκτήσει μόνιμη παραμονή και άδεια εργασίας και τα παιδιά τους φοιτούν πλέον στα ελληνικά σχολεία.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Η Πανήγυρη των Χριστουγέννων

You might be interested in …

Δεκαπέντε χρόνια η Ελληνόρρυθμη Καθολική Ουκρανική Κοινότητα στην Ελλάδα (1997-2013)

  Εφέτος τον Μάιο συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια (15) παρουσίας και ποιμαντικής δράσης στην Αθήνα της Κοινότητας των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ουκρανών πιστών, της Κοινότητας των Ουκρανών Βασιλειανών Μοναχών και του Ουκρανικού Σχολείου. Η Ελληνική Καθολική Εξαρχία […]

ex_xaldaioi_pasqua_4

ΠΑΣΧΑ στην Καθολική ενορία της “Παναγίας του Ελέους” των Ιρακινών Χαλδαίων στην Αθήνα

Ο εορτασμός του Πάσχα στην Καθολική Ιρακινή ενορία της «Παναγίας του Ελέους» των Χαλδαίων συγκέντρωσε κι εφέτος πλήθος πιστών. Στις τελετές προέστη ο Σεβασμιότατος Δημήτριος, πλαισιωμένος από τον Χαλδαίο ιερέα και τους υποδιακόνους. Η ενορία […]