20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Όταν η ισοπολιτεία αποδεικνύεται στην πράξη…

Μερικές φορές θεωρούμε ότι η ελληνική πολιτεία δεν αντιμετωπίζει την καθολική εκκλησία και τους εκπροσώπους της με τον αρμόζοντα τρόπο.

Ένας χαρακτηριστικός τομέας είναι η ταλαιπωρία των αλλοδαπών καθολικών μοναζουσών, που εξακολουθούν να λαμβάνουν ετήσια άδεια παραμονής στη χώρα μας, που συχνά εκδίδεται με καθυστέρηση και ήδη «ληγμένη», με αποτέλεσμα δυσβάστακτα έξοδα και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό, πλην της χώρας προέλευσης.

Σε καλύτερη θέση είναι οι ιερωμένοι, που λαμβάνουν 2 ή 3 χρόνια άδεια παραμονής, επίσης με καθυστέρηση και αδυναμία ταξιδιών ως την έκδοσή της.

Πρόσφατα ο, Σύριος στην καταγωγή, π. Ιωσήφ Μπαζούζου, Έξαρχος της Αρμενικής Καθολικής Εξαρχίας στην Ελλάδα, έπεσε θύμα κλοπής προσωπικών εγγράφων, ανάμεσα στα οποία το πρωτότυπο της άδειας παραμονής του. Ο π, Ιωσήφ ταξιδεύει συχνά, η αναμονή επανέκδοσης της κάρτας διαμονής, που έληγε σε λίγο καιρό και θα έπρεπε να την ανανεώσει, προμήνυε αδυναμία ταξιδιών για μήνες! Ουσιαστικά ήταν εκτός τμήματος των ποιμαντικών του καθηκόντων!

Με τη σκέψη ότι ένας ορθόδοξος Ιεράρχης θα τύγχανε δίκαιης εξυπηρέτησης σε ανάλογη περίπτωση, υποβλήθηκε αίτημα προς το γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κου Δ. Καιρίδη για ταχύτερη επανέκδοση της κλαπείσας κάρτας.  Προς ευχάριστη έκπληξη, το γραφείο του Υπουργού απάντησε αυθημερόν, παραπέμποντας στον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο.

Ο έμπειρος σε θέματα Διοίκησης, πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου, εξαρχής έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον. Τα έγγραφα διεκπεραιώθηκαν σε λίγες μέρες!

Στη συνέχεια, βέβαια, η έκδοση της νέας κάρτας «κόλλησε» στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όταν όμως εκδόθηκε φρόντισε για την ενεργοποίησή της και την άμεση παράδοσή της στον Ιεράρχη. Αποδεικνύοντας, προσωπικά ο ίδιος, ότι σέβεται τον καθολικό Ιεράρχη και την πραγματική ανάγκη του να εκτελέσει τα καθήκοντά του χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Την Τετάρτη 27-12-2023 ο Ειδικός Γραμματέας επισκέφθηκε τον Ιεράρχη στην έδρα του, στο Νέο Κόσμο, για να γνωρίσει από κοντά το έργο της Αρμενικής Καθολικής Εξαρχίας. Επιβεβαίωσε τη διαθεσιμότητά του να τον εξυπηρετήσει για τη γρήγορη, ανανέωση πλέον, της άδειας παραμονής που λήγει σύντομα και να τον βοηθήσει στη συλλογή εγγράφων για λήψη ελληνικής υπηκοότητας (η γιαγιά του π. Ιωσήφ ήταν Ελληνίδα από τη Σάμο).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Προηγούμενο Άρθρο

Μια φορά Χριστούγεννα, για πάντα Χριστούγεννα

Επόμενο Άρθρο

«Δέξου αυτό το Νέο Έτος», Ποίημα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’

You might be interested in …