Στο Ciampino της Ρώμης πραγματοποιήθηκε το 11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας από 19 έως 22 Ιουνίου 2019. Ο σκοπός αυτής της μετα- συνοδικής συνάντησης ήταν να γίνει ένα μοίρασμα ανάμεσα στους νέους αν και κατά πόσο έχουν αρχίζει να εφαρμόζονται οι προτάσεις της Συνόδου των Επισκόπων για την Νεολαία που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 2018. Πιο συγκεκριμένα οι νέοι που συμμετείχαν στο φόρουμ καλέστηκαν να εκφράσουν κατά πόσο το πνεύμα της Αποστολικής Παραίνεσης του Πάπα Φραγκίσκου «Cristus Vivit» (Ο Χριστός ζει), εμπνέει το πνεύμα της ποιμαντικής νεολαίας ανά τον κόσμο.
Το Φόρουμ διοργάνωσε το Ποντιφικό Συμβούλιο για τους λαϊκούς, την οικογένεια και τη ζωή με θέμα «Νέοι σε δράση μέσα σε μια συνοδική Εκκλησία». Συμμετείχαν 246 αντιπρόσωποι, ηλικίας 18 – 29 ετών, που εκπροσώπησαν 109 χώρες και 37 κοινότητες, κινήματα και εκκλησιαστικές ενώσεις. Την Καθολική Νεολαία της Ελλάδος εκπροσώπησαν επάξια ο Βερνάδος Βίλλας από την Εκκλησιαστική Επαρχία Τήνου και η Λούρδη Ξανθάκη από την Εκκλησιαστική Επαρχία Σύρου.
Ακολουθούν οι μαρτυρίες των δυο νέων μας από την συμμετοχή τους στο Φόρουμ.
Η Λούρδη Ξανθάκη στην μαρτυρία της μας μεταφέρει το γενικότερο κλίμα που υπήρχε μεταξύ των νέων κατά την διάρκεια του Φόρουμ.
Μόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από το “11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας”. Τι θα μπορούσα να πω για αυτό το γεγονός και την εμπειρία που βίωσα;
Λοιπόν μέσα από τα δικά μου μάτια ως παρούσα σε αυτό το γεγονός θα έλεγα πως ήταν μια συνάντηση Καθολικών νέων οι οποίοι εκπροσωπώντας τη χώρα τους ή κάποιο χριστιανικό κίνημα γνωριστήκαμε, μιλήσαμε για τη σχέση Εκκλησίας-Νέων καθώς και προσευχηθήκαμε στο Θεό προκειμένου να συνεχίσει να ευλογεί τα μονοπάτια κάθε νέου που πορεύεται στον κόσμο.
Άγνωστοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές συνήθειες και διαφορετικές νοοτροπίες έχοντας ως μοναδικό κοινό την πίστη στον Ιησού Χριστό συμβιώσαμε για τρεις ημέρες σαν αδέλφια όλοι μαζί στον ίδιο χώρο ως μια Εκκλησία και συζητήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Εκκλησίας και Νεολαίας καθώς επίσης προτείναμε και τρόπους επίλυσης μερικών από αυτά.
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι καθένας μας είχε και από μια διαφορετική πρόταση πάνω σε αυτό το θέμα εμψυχώνοντας τους γύρω μας αλλά και τους εαυτούς μας ότι το μονοπάτι που έχουμε επιλέξει άρχισε να φωτίζεται, ή πιο σωστά εμείς αρχίσαμε να βλέπουμε πιο καθαρά το φως που υπήρχε ήδη.
Την τελευταία ημέρα Σάββατο 22 Ιουνίου επισκεφθήκαμε τον Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος με μεγάλη χαρά, στοργή και εγκαρδιότητα μίλησε σε καθέναν από εμάς ξεχωριστά χαρίζοντάς μας τη δύναμη να επιστρέψουμε στις χώρες μας με το κουράγιο και τον ενθουσιασμό να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τα αδέλφια μας.
Είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία την οποία είχα την τιμή να ζήσω και η οποία αφενός με έκανε να νιώσω ένα βήμα πιο κοντά στον Κύριο και αφετέρου να επιθυμώ να φέρω κοντά Του και τους γύρω μου.
Ο Βερνάρδος Βίλλας στην μαρτυρία του μας μεταφέρει τα σημαντικά σημεία των όσων μίλησαν κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ:
Το πρωί της 18ης Ιουνίου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την Ιταλία. Δύο νέοι κληθήκαμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα και συνεπώς την Καθολική Νεολαία της χώρας μας στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπεύθυνου οργάνου του Βατικανού, τον Οργανισμό για τους Λαϊκούς, την οικογένεια και τη νεολαία.
Το κυρίως θέμα του συνεδρίου ήταν: “Οι νέοι σε δράση μέσα σε μια συνοδική Εκκλησία”. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της Συνόδου των Επισκόπων, που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο.
Επί πέντε μέρες συζητήσαμε για τα προβλήματα της Εκκλησίας, τις σχέσεις της με τη νεολαία και τους τρόπους που μπορεί να προσεγγίσει τη νεολαία με άμεσο τρόπο. Οι συζητήσεις μας οργανώθηκαν σε ομάδες εκπροσώπων, καθώς και σε διαλέξεις καρδιναλίων, επισκόπων, ιερών καθώς και λαϊκών, οι οποίες υπήρξαν τροφή για σκέψη και προβληματισμό.
Στις συζητήσεις μας, κυριάρχησε η επίδραση του «Christus Vivit», (η νέα Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου), στην τοπική μας Εκκλησία και δη στην νεολαία. Η παραίνεση «Christus Vivit» ουσιαστικά πραγματεύεται τα αποτελέσματα της Συνόδου των Επισκόπων. Πρόκειται για ένα κείμενο πραγματικά οδηγό ζωής, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί και στην ελληνική γλώσσα σε λίγο καιρό.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας ειπώθηκαν πραγματικά ενδιαφέρουσες απόψεις για τη σχέση της Εκκλησίας με τη νεολαία. Συγκεκριμένα, ο π. João υπογράμμισε: “Οι νέοι δεν μπορούν να μελετηθούν μέσω ενός “μικροσκοπίου”. Πρέπει να μάθουμε να τους ακούμε, να είμαστε κοντά τους, συνοδοιπόροι, ώστε να είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε στις πραγματικές τους ανάγκες”. Ένας από τους τρόπους για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ Εκκλησίας και νεολαίας είναι η χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύων από τους φορείς της Εκκλησίας, ώστε να γίνει πιο προσιτή και ανοιχτή προς τους νέους. Όπως προέτρεψε και ο καρδινάλιος Kevin Farell σε μια από τις διαλέξεις του: “Η πραγματοποίηση μιας ιδέας είναι πιο σημαντική απ’ την ιδέα, δηλαδή να πραγματοποιηθούν όσα λέγονται”.
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επίσης θέτει τροχοπέδη στην επικοινωνία των νέων με την Εκκλησία και ανησυχεί τους νέους είναι η αδιαφορία μερίδας κληρικών και επισκόπων για τη νεολαία και τις δράσεις της. Αυτό είναι πραγματικά αντιφατικό με τον λόγο του Πάπα Φραγκίσκου: ” Οι νέοι είστε το τώρα του Θεού, το τώρα της Εκκλησίας. Όχι απλώς το μέλλον, αλλά το τώρα. Η Εκκλησία σας έχει ανάγκη για να ολοκληρωθεί η ίδια. Ως Εκκλησία είστε το σώμα του Αναστημένου Χριστού”. Ενώ, ο καρδινάλιος Baldisseri, βάσει του λόγου αυτού, υποστήριξε: “Πρέπει να βλέπουμε σφαιρικά τα πράγματα, ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση στα τοπικά θέματα”. Σε συνάρτηση με το γεγονός αυτό, μια από τις πιο χαρακτηριστικές απόψεις που κυριάρχησαν στις συζητήσεις μας, την εξέφρασε ο κ. Robert Cheaib, δόκτωρ και καθηγητής θεολογίας: “Το κύριο συστατικό του χριστιανισμού είναι η αγάπη. Αλλά όχι μόνο η αγάπη που δίνεις, αλλά κυρίως η αγάπη που δέχεσαι. Η πρώτη αλήθεια στο Χριστιανισμό είναι ότι ο Θεός με αγαπάει. Ο Θεός δε θέλει τίποτα από εμένα, αλλά θέλει κάτι για εμένα”. Στο κλίμα αυτό, οι συμμετέχοντες ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι θέλουμε μια εκκλησία- κατοικία για εκείνους που είναι συνεχώς σε δράση, φωτεινή και ανοιχτή σε όλους ανεξαιρέτως, που συγκεντρώνει την οικογένεια στους κόλπους της και που είναι σήμα του Θεού, ο οποίος ζει μέσα μας.
Την τελευταία μέρα της Συνόδου, Σάββατο 22 Ιουνίου αναχωρήσαμε όλοι οι συμμετέχοντες για το Βατικανό, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και έπειτα κατευθυνθήκαμε προς το Αποστολικό Παλάτι, όπου και μας υποδέχθηκε ο Άγιος Πατέρας. Στο λόγο του, ο Πάπας χαρακτηριστικά μας απηύθυνε κάποιες από τις σκέψεις του: “Εσείς, οι νέοι, είστε οι αρχηγοί πρωταγωνιστές της Εκκλησίας. Η λέξη πρωταγωνιστής δεν είναι απλώς για να πω κάτι θετικό για εσάς. Είτε είστε πρωταγωνιστές είτε όχι. Είτε προπορεύεστε ενός τρένου είτε είστε στο τέλος, ένα αυτοκίνητο που ρυμουλκείται από άλλους. Πρωταγωνιστές. Εσείς είστε η νεολαία, η νεολαία εν δράσει, εντός μια συνοδικής Εκκλησίας, και αυτό είναι που πρέπει να θυμάστε”.
Στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας, μας προέτρεψε να είμαστε ενωμένοι, δυνατοί, καθώς:” Έχετε ανάγκη ο ένας τον άλλο, ειδικά εάν θέλετε να είστε ένα μήνυμα ενότητας σε έναν κόσμο που σταδιακά κατακλύζεται από διχασμό. Σκεφτείτε το λιγάκι. Ο κόσμος μας διχάζεται ολοένα και περισσότερο, οι διχασμοί προκαλούν πολέμους και συγκρούσεις. Πρέπει να είστε ένα μήνυμα ενότητας. Αξίζει να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι. Μόνο εάν ταξιδέψουμε μαζί, συνοδοιπόροι, θα είμαστε πράγματι δυνατοί. Με το Χριστό, τον Άρτο της Ζωής που μας δίνει κουράγιο και δύναμη για το ταξίδι. Ας φέρουμε το φως Του για να φωτίσουμε το σκοτάδι αυτής της κοινωνίας”.
Η μοναδική αυτή εμπειρία έκλεισε με τον χαιρετισμό του Πάπα σε καθέναν νέο, ξεχωριστά, κλείνοντας προσωρινά έναν κύκλο εργασιών. Το ταξίδι μας κάπου εδώ τελειώνει, γεμάτο από μοναδικές εμπειρίες! Όμως η σύνοδος αυτή δεν έγινε για να λήξει, συνεχίζει καθημερινά με τις δράσεις της νεολαίας και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.
Προσωπικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ιεραρχία μας που μας εμπιστεύθηκε να εκπροσωπήσουμε την Καθολική Νεολαία της Ελλάδας και μας έδωσε την ευκαιρία να συμβάλλουμε στην ανανέωση των σχέσεων της Εκκλησίας με τη νεολαία.
Η Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων ευχαριστεί τον Βερνάρδο Βίλα και την Λούρδη Ξανθάκη για την συμμετοχή τους και την επάξια εκπροσώπηση της Καθολικής Νεολαίας της Ελλάδος στο 11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας, και ευχή μας είναι όλοι μαζί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε το πνεύμα της συνοδοιπορίας που απορρέει από όλη αυτή την προσπάθεια της Εκκλησία να πρωταγωνιστήσει η νεολαία στη ζωή της να αρχίζει να ποτίζει και το πνεύμα της ποιμαντικής της νεολαίας στην Ελλάδα.