21 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μήνυμα του Σεβ. Επισκόπου π. Πέτρου για την Τεσσαρακοστή 2015

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Για τον καθένα από εμάς, αλλά και για όλους μαζί ως Εκκλησία, άρχισε η περίοδος της Τεσσαρακοστής. Είναι μια περίοδος εύνοιας και χάρης από το Θεό, όπου ο χριστιανός καλείται να ανανεώσει και να ξαναζωντανέψει την πίστη του μέσα από την περισυλλογή και την προσευχή και να προετοιμαστεί για τον εορτασμό του Πάσχα. Ο πάπας Φραγκίσκος, στο φετινό του μήνυμα, το οποίο και σας καλώ να μελετήσετε, καλεί τον καθένας μας να αντισταθεί στο φαινόμενο της ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ που κυριαρχεί στις μέρες μας, της αδιαφορίας προς το Θεό και τον πλησίον. Λέει ο Πάπας ότι η αδιαφορία χαρακτηρίζει όλο και πιο πολύ τη σημερινή μας κοινωνία, και γράφει χαρακτηριστικά: «Συμπεριφερόμενοι εγωιστικά ξεχνάμε τους άλλους, είμαστε αδιάφοροι για τα προβλήματά τους, τα βάσανά τους και τις αδικίες που υφίστανται …είναι τότε που η καρδιά μας καταλαμβάνεται από αδιαφορία. Σήμερα, αυτή η εγωιστική στάση αδιαφορίας, έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, σε βαθμό που να μπορούμε να μιλάμε για μια παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας». Και για να μην πέσουμε σε αυτόν τον πειρασμό, για να μην κλειστούμε στον εαυτό μας, είναι απαραίτητο να ζήσουμε αυτή την περίοδο της πνευματικής ανανέωσης, με θέληση και προσπάθεια να απαλλαγούμε από αυτό το κακό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο εμείς, ως Χριστιανοί, πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Θα  μπορούσαμε να πούμε ότι:
1) η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος που μας δίνεται για να θυμηθούμε ότι ο Θεός δεν αδιαφορεί ποτέ για μας και ότι μας αναζητά, μας θέλει κοντά του για να μας φροντίζει! «Ο Θεός δεν  ζητά από εμάς κάτι που δεν μας έδωσε πρώτα ο ίδιος. “Εμείς αγαπάμε το Θεό, γιατί εκείνος πρώτος μάς αγάπησε”( A’ Ιω. 4:19). Δεν αδιαφορεί για εμάς. Καθένας από εμάς κατέχει μια θέση στην καρδιά Του. Μας γνωρίζει με το όνομά μας, νοιάζεται για εμάς και μας αναζητά κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από Αυτόν».

2) η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος που μας δίνεται για να φροντίσουμε τη σχέση μας με το Θεό! Συνειδητοποιώντας την αγάπη του Θεού για μας, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτή με υπευθυνότητα και συνέπεια, ώστε με τη ζωή μας να μαρτυρούμε το Χριστό.

3) η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος που μας δίνεται για να θυμηθούμε ότι ο Θεός μάς  ζητά να μην αδιαφορούμε για τον πλησίον μας! Όποιος έχει νοιώσει την αγάπη του Θεού, δεν μπορεί, παρά να αγαπά. Αυτή είναι η αποστολή του Χριστιανού, και δεν είναι μια αποστολή δευτερεύουσας σημασίας, αλλά το κέντρο της ζωής του καθένα μας.  Πολλές φορές,  δυστυχώς,  πέφτουμε στην αδιαφορία για τον αδελφό μας που πονά και υποφέρει. Η Τεσσαρακοστή είναι μια ενδεδειγμένη περίοδος, για να δείξουμε το ενδιαφέρον και την αδελφική αγάπη μας στον άλλο, με μια  πράξη, ακόμα και μικρή, αλλά συγκεκριμένη, που προσφέρει ανακούφιση και χαρά.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ας σπάσουμε τις αλυσίδες της αδιαφορίας που κυριαρχεί στην κοινωνία μας, με μικρές πράξεις αγάπης προς όλους. Ας αγαπάμε χριστιανικά το συνάνθρωπό μας γιατί ο Θεός πρώτος μας αγάπησε, ας δείξουμε ενδιαφέρον για τον πόνο του άλλου,  όπως και ο Χριστός έδειξε για μας. Είθε «η Εκκλησία, ιδιαίτερα οι ενορίες και οι κοινότητές μας, να γίνουν νησιά ευσπλαχνίας στο μέσον μιας θάλασσας αδιαφορίας!»

Καλή Τεσσαρακοστή

Ο Επίσκοπός σας

+ Πέτρος

Σύρος 22.02.2015

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε το Σάββατο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε ιδιωτική ακρόαση

Επόμενο Άρθρο

Επιτροπή Δικαιοσύνη & Ειρήνη Ευρώπης: Κόντρα στον εθνικισμό του αποκλεισμού

You might be interested in …

Η εξόδιος Ακολουθία του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Η εξόδιος Ακολουθία του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη, πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 στις 3 το απόγευμα όπως μεταδόθηκε ΖΩΝΤΑΝΑ διαδικτυακά  στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=0XViPRP7Z34

Σύρος: Επέτειος των 400 ετών από το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου Σύρας Ιωάννη Ανδρέα Κάργα

Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 η Καθολική Επισκοπή Σύρου και η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος οργάνωσαν την 1η εκδήλωση για την επέτειο των 400 ετών από το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου Σύρας Ιωάννη […]

logostoutheou

Σύρος : Σεμινάριο Επιμόρφωσης των Αναγνωστών του Λόγου του Θεού

Σε πρόσφατη συγκέντρωση του ιερού Κλήρου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, αποφασίστηκε η οργάνωση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης των Αναγνωστών του Λόγου του Θεού κατά τις ιεροτελεστίες που γίνονται στις ενορίες τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στους […]