Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου,
για την 22α Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών (11-02-14)
Πίστη και αγάπη: «Και εμείς οφείλουμε να δίνουμε τη ζωή μας για τους άλλους.» ( 1 Ιωάν. 3,16)
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
1. Η 22η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών εφέτος, έχει ως θέμα: Πίστη και Αγάπη: «Και εμείς οφείλουμε να δίνουμε τη ζωή μας για τους αδελφούς μας.» (1 Ιωάν.3,16). Απευθύνομαι, ιδιαιτέρως, στους αρρώστους και σε όλους αυτούς που τους φροντίζουν και τους συμπαραστέκονται. Η Εκκλησία αναγνωρίζει σε σας αγαπητοί μου ασθενείς μια ιδιαίτερη παρουσία του πάσχοντος Ιησού. Πράγματι δίπλα στον δικό σας πόνο ή μάλλον μέσα στον δικό σας πόνο, υπάρχει ο πόνος του Ιησού που σηκώνει το βάρος μαζί σας και του δίνει νόημα. Ο Ιησούς, όταν ανέβηκε στο Σταυρό συνέτριψε τη μοναξιά του πόνου και φώτισε τα σκότη του. Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά στο μυστήριο της αγάπης του Θεού για μας, από την οποία αντλούμε κουράγιο και ελπίδα. Ελπίδα, γιατί στο σχέδιο αγάπης του Θεού, η νύχτα του πόνου φωτίζεται από το πασχαλινό φως. Κουράγιο, γιατί ενωμένοι μαζί Του μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες της ζωής.
2. Ο Υιός του Θεού, όταν έγινε άνθρωπος δεν αναίρεσε την αρρώστια και τον πόνο από την ανθρώπινη εμπειρία. Έζησε τον πόνο και τον μετέβαλε, του έδωσε μια καινούργια διάσταση. Η αρρώστια και ο πόνος δεν έχουν πια την τελευταία λέξη αλλά τώρα αποκτούν την πληρότητα μιας νέας ζωής. Ο Χριστός τους έδωσε μια καινούργια διάσταση, γιατί ενωμένοι μαζί Του μπορούμε τις αρνητικές καταστάσεις να τις μετατρέψουμε σε θετικές. Ο Ιησούς είναι η ζωή, με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να Τον ακολουθήσουμε. Όπως ο Πατέρας έδωσε τον Υιό του από αγάπη έτσι και ο Υιός δίνεται με την ίδια αγάπη. Το ίδιο και εμείς μπορούμε να αγαπούμε τους άλλους, όπως μας αγάπησε ο Θεός, δίνοντας τη ζωή μας για τους αδελφούς μας. Η πίστη στον Καλό Θεό, μετατρέπεται σε καλοσύνη, η Πίστη στον Εσταυρωμένο Χριστό, γίνεται δύναμη ώστε να αγαπάμε αληθινά ακόμα και τους εχθρούς. Η απόδειξη της αυθεντικής πίστης στον Ιησού Χριστό, γίνεται δόσιμο του εαυτού σου, προσφορά αγάπης προς τον πλησίον, προς αυτόν που υποφέρει, προς αυτόν που ζει στο περιθώριο αλλά ακόμη (και μάλιστα ιδιαιτέρως) προς αυτόν που δεν το αξίζει.
3. Με τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος καλούμαστε να γίνουμε σύμμορφοι του Χριστού, Καλού Σαμαρείτη, για όλους αυτούς που υποφέρουν.
«Σε Αυτόν γνωρίσαμε την αγάπη, Αυτός έδωσε τη ζωή Του για μας. και εμείς οφείλουμε να δίνουμε τη ζωή μας για τους αδελφούς μας» (1Ιωάν.3,16). Όταν μέσα στις αντιξοότητες του κόσμου πλησιάζουμε με στοργή αυτούς που χρειάζονται φροντίδα, τότε τους χαρίζουμε την ελπίδα και το χαμόγελο του Θεού.
Όταν η γενναιόδωρη προσφορά προς τους άλλους γίνεται τρόπος ζωής, δίνουμε θέση στην καρδιά του Χριστού και αισθανόμαστε καλύτερα, γιατί συμβάλλουμε κι εμείς στην έλευση της Βασιλείας του Θεού.
4. Για να καλλιεργήσουμε την αγάπη και το σεβασμό, έχουμε ένα χριστιανικό μοντέλο, το οποίο μπορούμε με σιγουριά να ατενίζουμε, είναι η Μητέρα του Ιησού και δική μας μητέρα. Κοντά της θα μάθουμε να σκύβουμε προς τους άλλους στοργικά και με περίσσια λεπτότητα αγάπης. Η Μαρία είναι προσεχτική στη φωνή του Θεού και στις ανάγκες των ανθρώπων. Χάρη στη Θεία Ευσπλαχνία που φέρνει μέσα της, ξεχνά τον εαυτό της και φεύγει γρήγορα από την Γαλιλαία προς την Ιουδαία, για να συναντήσει και να βοηθήσει την εξαδέλφη της Ελισάβετ. Η Μαρία κάνει έκκληση στον Ιησού, όταν αντιλαμβάνεται ότι το κρασί της γιορτής τελείωσε στο γάμο της Κανά της Γαλιλαίας. Φυλάει στην καρδιά, κατά την πορεία της ζωής της τα λόγια του γέροντα Συμεών, ότι ένα ξίφος θα διαπεράσει την καρδιά της. Με δύναμη ψυχής στέκεται όρθια στα πόδια του Σταυρωμένου της Υιού. Γνωρίζει πολύ καλά πώς να διατρέξει το δρόμο του πόνου, γι αυτό είναι η μητέρα όλων των αρρώστων και όλων αυτών που υποφέρουν. Ας προστρέχουμε σε εκείνη με εμπιστοσύνη, με ευλάβεια, σίγουροι ότι θα μας βοηθήσει και δε θα μας εγκαταλείψει. Είναι η Μητέρα του Εσταυρωμένου που αναστήθηκε. Μένει κοντά στους δικούς μας σταυρούς, μας συνοδεύει στην πορεία προς την Ανάσταση και την πληρότητα της νέας ζωής.
5. Ο Άγιος Ιωάννης, μαθητής του Ιησού που με την Παναγία βρισκόταν στα πόδια του Σταυρού, μας οδηγεί στην πηγή της πίστης και της αγάπης, στην καρδιά του Θεού που «είναι αγάπη» (Ιωά.4, 8. 16) και μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να αγαπάμε το Θεό, αν δεν αγαπάμε τους αδελφούς μας. Εκείνος που είναι στα πόδια του Σταυρού με τη Μαρία, μαθαίνει να αγαπά, όπως ο Ιησούς. Ο Σταυρός «είναι η βεβαιότητα της πιστής αγάπης του Θεού για μας. Η αγάπη Του είναι τόσο μεγάλη που εισχωρεί στην αμαρτία μας και την συγχωρεί, εισχωρεί στον πόνο μας και μας δίνει τη δύναμη να τον υπομένουμε, και στον θάνατο για να τον νικήσουμε και να σωθούμε. Ο Σταυρός του Χριστού μάς καλεί επίσης να εγκαταλειφθούμε στην Αγάπη Του και μας διδάσκει να εκτιμάμε τον άλλο με ευσπλαχνία και αγάπη, κυρίως αυτόν που υποφέρει και χρειάζεται βοήθεια». (Δρόμος του Σταυρού με τους νέους στο Ρίο ντε Τζανέιρο, 26 Ιουλίου 2013)
Εμπιστεύομαι αυτή την 22η Παγκόσμια Ημέρα των αρρώστων στη μεσιτεία της Παναγίας, για να βοηθήσει τους αρρώστους να βιώνουν τον πόνο τους σε κοινωνία με τον Ιησού Χριστό, και να στηρίζει επίσης όλους αυτούς που τους φροντίζουν και τους συμπαραστέκονται.
Σε όλους εσάς, αρρώστους, προσωπικό υγείας, εθελοντές και εθελόντριες, δίνω από καρδιάς την αποστολική ευλογία.
Βατικανό 6 Δεκεμβρίου 2013
Πάπας Φραγκίσκος