19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος : Χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος

     *Με το Χρίσμα οι χριστιανοί, δηλαδή οι χρισμένοι, συμμετέχουν περισσότερο στην αποστολή του Ιησού Χριστού και στην πληρότητα του Αγίου Πνεύματος, από την οποία ο Χριστός είναι πλήρης, έτσι ώστε όλη τους η ζωή να εκπέμπει «την καλή ευωδιά του Χριστού »* (Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας – αριθ. 1294).                                                   

                                             

     Κατά την παρούσα περίοδο, Ιούνιος 2012, στην Εκκλησιαστική μας Επαρχία της Σύρου, χορηγήθηκε από τον Σεβασμιότατο Επίσκοπό μας π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη το ιερό Μυστήριο του Χρίσματος στα παιδιά της ηλικίας της τρίτης τάξης του Δημοτικού, εννιά περίπου ετών. Από τους εφημερίους και τους κατηχητές προηγήθηκε μια ειδική προετοιμασία των παιδιών, ώστε να τα κατευθύνει προς μια στενότερη ένωση με το Χριστό και προς μια πιο ζωντανή οικειότητα με το Άγιο Πνεύμα, τη δράση Του, τα καλέσματά Του. Συνάμα, για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι με την επάλειψη του ιερού Μυστηρίου του Χρίσματος, ο χρισμένος λαβαίνει τη σφραγίδα της Δωρεάς του Αγίου Πνεύματος. Πριν από τη χορήγηση του Χρίσματος οι εφημέριοι και οι κατηχητές πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους γονείς και αναδόχους των παιδιών, για να τους μιλήσουν γύρω από την αξία και τη σημασία που έχει για τα παιδιά το Μυστήριο του Χρίσματος που θα ελάμβαναν και για να συζητήσουν γύρω από τα οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα της τέλεσης της Ιεροτελεστίας στο ναό. Έτσι, με τις επαφές αυτές, παιδιά, γονείς και ανάδοχοι, έφτασαν σε υψηλό βαθμό συνειδητοποίησης ότι το Μυστήριο είναι Μεγάλο και ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι εξαιρετική για τους ίδιους, όπως και για όλους μας, διότι κατ’ αυτήν προέχει μια πολύ μεγάλη ημέρα: η Ημέρα της Πεντηκοστής όπου το πνεύμα της θεϊκής υποσχέσεως μεταδόθηκε στους μαθητές, «που ήταν συναθροισμένοι στον ίδιο χώρο και το περίμεναν όλοι με μια καρδιά προσκαρτερώντας στην προσευχή».

       Περιορισμένος και εφέτος ο αριθμός των παιδιών που είχαν την ηλικία για να τους χορηγηθεί το Μυστήριο του Χρίσματος. Τεράστιο και το δημογραφικό πρόβλημα, μέσα σε όλα τα άλλα, που αντιμετωπίζει η Πατρίδας μας. Παιδιά δύο ή και περισσοτέρων ενοριών συγκεντρώθηκαν στο ναό της μίας από αυτές, όπου εκεί, με παρόντες τους εφημερίους τους και τους κατηχητές τους, τους γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι ανάδοχοί τους, κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, τα οδήγησαν στον Επίσκοπο, ο οποίος τους χορήγησε το ιερό μυστήριο του Χρίσματος, με την επάλειψη του αγίου μύρου στο μέτωπό τους, επιθέτοντας το χέρι του, λέγοντας : *Λάβε τη σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος – Η ειρήνη μαζί σου*.

     «Αυτή η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος σημειώνει ότι ανήκουμε ολοκληρωτικά στον Χριστό, ότι βρισκόμαστε για πάντα στην υπηρεσία Του, αλλά σημαίνει και την υπόσχεση της θεϊκής προστασίας, κατά τη μεγάλη εσχατολογική δοκιμασία » (Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας – αριθ. 1296 ).  

       Κατάνυξη και συγκίνηση επικράτησε στους ναούς κατά την ιεροτελεστία της χορήγησης του Μυστηρίου του Χρίσματος. Ο κάθε ναός ήταν πλημμυρισμένος από πιστούς, μεταξύ των οποίων βεβαίως γονείς, αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες των παιδιών και άλλοι συγγενείς τους. Τα παιδιά ήταν ντυμένα ομοιόμορφα με λευκό στιχάριο, με τον εσταυρωμένο στο στήθος τους, κρατώντας τις λαμπάδες τους. Με την όλη τους συμπεριφορά και σοβαρότητα, έδειξαν ότι κατανοούν πόσο μεγάλη και πόσο αξιόλογη είναι γι’ αυτά η χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος. Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ανανέωσαν τις υποσχέσεις του Βαπτίσματος, ομολόγησαν την πίστη τους στο Θεό, απήγγειλαν τις δεήσεις των πιστών και σε μια ακόμη ξεχωριστή στιγμή, προσήλθαν με ευλάβεια και έλαβαν τη Θεία Ευχαριστία. Τα άσματα, κύριο στοιχείο και αυτό που συμβάλλει στην ανάταση της ψυχής του εκκλησιάσματος, προσέδωσαν έμφαση στην Ιεροτελεστία. Τα κηρύγματα του Σεβασμιοτάτου κατά τη χορήγηση του Μυστηρίου στον κάθε ναό, τα οποία είχαν αποδέκτες και τα παιδιά, είχαν ως βάση τους τη μέγιστη σημασία του Ιερού Μυστηρίου του Χρίσματος και το τι σημαίνει γι’ αυτούς που λαβαίνουν αυτή την, γεμάτη χάρες και πλούτο, δωρεά του Παναγίου Πνεύματος. Στο τέλος, από την κάθε Ενορία, δόθηκαν στα παιδιά ενθύμια του Μυστηρίου του Χρίσματος που έλαβαν και από τους γονείς προσφέρθηκαν διάφορα κεράσματα. Τέτοιες ιδιαίτερες στιγμές για τα παιδιά, τους αναδόχους τους, τους γονείς και τους άλλους συγγενείς τους, δεν θα μπορούσαν να μην απαθανατιστούν με βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφίες των «πρωταγωνιστών» και με την ανταλλαγή πληθώρας ευχών.    

«Το αποτέλεσμα του ιερού μυστηρίου του Χρίσματος

είναι η πλήρης επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος,

όπως έγινε άλλοτε με τους Αποστόλους

την ημέρα της Πεντηκοστής.

Από το γεγονός αυτό βγαίνει το συμπέρασμα

ότι το Χρίσμα προσφέρει αύξηση και εμβάθυνση

στη χάρη του Βαπτίσματος.

– μας ριζώνει βαθύτερα στη θεϊκή υιοθεσία,

η οποία μας κάνει να λέμε «Αββά, Πατέρα» (Ρωμ. 8,15)

– μας ενώνει πιο σταθερά με τον Χριστό

– αυξάνει μέσα μας τα δώρα του Αγίου Πνεύματος

– κάνει τελειότερο το σύνδεσμό μας με την Εκκλησία

– μας χορηγεί μια ιδιαίτερη δύναμη του Αγίου Πνεύματος

για να διαδίδουμε και να υπερασπίζουμε την πίστη,

με λόγια και έργα, σαν αληθινοί μάρτυρες του Χριστού,

για να ομολογούμε γενναία το όνομα του Χριστού

κα ποτέ να μην ντρεπόμαστε για το σταυρό».

(Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας – αριθ. 1302 & 1303)

    

Σύρος 11 Ιουνίου 2012

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα : Εορτή της Αγίας Δωρεάς

Επόμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη : ” Έλα Πνεύμα Άγιο”

You might be interested in …

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας Κρήτης

Του Σεβασμιοτάτου π. Πέτρου, Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Κρήτης   Χριστούγεννα 2019   «Αν ο σπόρος του σιταριού που θα πέσει στο πέσει στο χώμα δεν πεθάνει, αυτός μένει μόνος του. Αλλά, αν πεθάνει, τότε […]

syr_agiadwrea_3

Σύρος : Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου

Με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών από διάφορες περιοχές της Σύρου, των Ιερέων μας, Ιερομονάχων και Μοναχών των τριών Μοναχικών Κοινοτήτων του νησιού μας -Πατέρων Καπουκίνων, Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, Αδελφών του Ελέους-, μελών Αδελφοτήτων, Σωματείων, […]

Τηλεοπτικές και διαδικτυακές μεταδόσεις της Μ. Εβδομάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  Προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα των τοπικών εκκλησιών μας   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μας,           Ο Κύριος τις ημέρες αυτές υπενθυμίζει σε όλους μας: «Όπου βρίσκονται συναγμένοι δύο ή τρεις στο όνομά μου, […]