28 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, Αζερμπαϊτζάν, 11-24/11/2024  Η παρέμβαση των Καθολικών Οργανώσεων της ELSiA

Η COP29, η 29η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή διεξήχθη, φέτος, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και ήδη ολοκληρώθηκε.

Οι μικρές χώρες και οργανώσεις όπως η GreenPeace χαρακτήρισαν παρωδία τα αποτελέσματά της: απόντων των ΗΠΑ και των περισσοτέρων Ευρωπαίων ηγετών, οι υποσχέσεις για παροχή 300 δις δολαρίων, ως το 2035, προς τις χώρες που ταλαιπωρούνται, λόγω των παρεμβάσεων της βιομηχανίας των πλουσίων κρατών στο περιβάλλον, δεν ακούγονται ως αρκετές. Πολύ δε περισσότερο γιατί οι μικρές χώρες έχουν ανάγκη επιχορηγήσεων και όχι χρημάτων με τη μορφή δανείων… 

Στο Μπακού βρέθηκαν και οι καθολικές οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Laudato Si (ELSiA), που εργάζονται από κοινού για να υλοποιήσουν την ομώνυμη παπική εγκύκλιο, προωθώντας την οικολογική δικαιοσύνη, την κοινωνική διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας και τη συντονισμένη δέσμευση. Στην ELSiA συμμετέχουν 7 οργανώσεις : η Κάριτας Ευρώπης, η COMECE, η CIDSE, η JESC, η Don Bosco International, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» και το περιβαλλοντικό κίνημα Laudato Si, οι οποίες, εκτός της παρουσίας τους στη Σύνοδο, προσπαθώντας να πιέσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ζήτησαν, τις παραμονές της Διάσκεψης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν.

Η επιστολή έχει ως εξής :

Αγαπητή Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

Αγαπητή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην COP29, Ευρωβουλεύτρια Lidia Pereira

Ενεργώντας από κοινού για την προστασία της δημιουργίας και πιστεύοντας στην παγκόσμια δικαιοσύνη, σας γράφουμε με μια αίσθηση επείγοντος αλλά και ελπίδας. Εμπνεόμαστε από την παπική εγκύκλιο Laudato Si ως μέλη της ομώνυμης   ευρωπαϊκής συμμαχίας, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή. Είναι σημαντικό όλοι μαζί να ενεργήσουμε επειγόντως, για να προστατεύσουμε την κοινή μας οικία, και, ταυτόχρονα, τις ζωές όλων μας, γιατί η ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη είναι αλληλένδετες. Υπό το πρίσμα των ηθικών αρχών και της πίστης μας που προωθούν το κοινό καλό σε όλους, προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή΄Ένωση να αναλάβει ηγετικό ρόλο, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με αποφασιστικές και δίκαιες ενέργειες.

Αυτό θα αποδειχθεί με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η επίτευξη αυτού του σκοπού δεν είναι μόνο επιστημονική αλλά και ηθική επιταγή, κρίσιμη για το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.

Μαζί με άλλους λαϊκούς και θρησκευτικούς Οργανισμούς καλούμε την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να διατηρήσουν το στόχο της ουδετερότητας άνθρακα ως το 2050 το αργότερο. Επίσης να καταβάλλουν απαραίτητες προσπάθειες   να το επιτύχουν νωρίτερα, αν είναι δυνατό, προκειμένου να προωθήσουν την παγκόσμια δικαιοσύνη και τη φροντίδα για τη δημιουργία. Αυτό θα καταστεί δυνατό με την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, τη μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και την ελαχιστοποίηση της χρήσης του πετρελαίου.

Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι ο Πάπας έχει ζητήσει «μια υποχρεωτική, αποτελεσματική και εύκολα ελεγχόμενη εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων».

Με αυτή την προοπτική σας καλούμε να συμφωνήσετε ένα, γρήγορο και κοινωνικά δίκαιο, τέλος όλων των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.

Μια τέτοια ενέργεια,  σύμφωνη με τις αρχές της κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας, για το κοινό καλό και τη διαχείριση, θα υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της συλλογικής μας δέσμευσης.

Είναι επίσης σημαντικό να παρασχεθεί επείγουσα οικονομική υποστήριξη για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις απώλειες στον Παγκόσμιο Νότο. Όπως υπογραμμίσθηκε στην περσινή ομιλία, στην COP28, του Αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας, καρδιναλίου Πέτρου Παρολίν, η διεθνής υποστήριξη είναι απαραίτητη, για να διασφαλισθεί ότι οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες θα αντισταθμίσουν, δίκαια, τη ζημιά που πλήττει, δυσανάλογα, τις φτωχότερες χώρες, ώστε να συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινής μας οικίας.

Αυτές μας τις ανησυχίες θα μεταφέρουμε στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, όπου προσβλέπουμε η Ε.Ε. να παίξει ηγετικό ρόλο. Ας απαντήσουμε μαζί «στην κραυγή της γης και στην κραυγή των φτωχών» και ας δράσουμε με το θάρρος και την πεποίθηση που απαιτείται, για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να εξασφαλίσουμε ένα βώσιμο και δίκαιο μέλλον, για όλους μας και για τις επόμενες γενιές. »

            Φωτογραφία και λογότυπο από την ιστοσελίδα της ELSiA

            Απόδοση της επιστολής, από τα αγγλικά, του υπογράφοντα

                                            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ                                                      

Προηγούμενο Άρθρο

Οι επίσκοποι της ΕΕ «ανησυχούν» για τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τις «ουσίες ανθρώπινης προέλευσης»

Επόμενο Άρθρο

«Επιμόρφωση Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών»

You might be interested in …

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, Παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ   Ακόμα και ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ από την Αργεντινή και τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα λάβουν μέρος, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 στην παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα. Να ενωθούμε […]

Νέο Προεδρείο της COMECE

Ο σεβασμιότατος Mariano Crociata (Ιταλία) είναι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE). Εξελέγη την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 από τους αντιπροσώπους επισκόπους των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της […]

Συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον Πρόεδρό της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015, στις 17:50 στην Επισκοπή στην Ερμούπολη, συναντήθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντέιβιντ Πίαρς με τον Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Σεβ/τατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη. Ο Πρέσβης πραγματοποίησε μονοήμερη […]