6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας: Εορτή του Χριστού Βασιλέα

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ

 

† ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΙΤΕΡΗΣ

Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας

Πρόεδρος Συνοδικής Επιτροπής για την Ποιμαντική

της Νεολαίας και των Κλήσεων

 

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Αρ. Πρωτ. 105/2012

Φ. 512

Κέρκυρα 9 Νοεμβρίου 2012

 

Αγαπητοί Νέοι και Νέες,

 

Την τελευταία Κυριακή του λειτουργικού έτους, στις 25 Νοεμβρίου 2012, πανηγυρίζουμε το Χριστό, Βασιλέα του Σύμπαντος και Προστάτη της Καθολικής Νεολαίας της Ελλάδας. Από 100 περίπου χρόνια, οι Καθολικοί Νέοι της Ελλάδας γιορτάζουν την ημέρα αυτή, με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο παλμό, τον προστάτη τους Βασιλέα Χριστό, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι  η ζωή τους είναι ριζωμένη και θεμελιωμένη πάνω σ’ Αυτόν.

Μέσα στην πίστη της Εκκλησίας, και στη συνέχεια όλων αυτών των Νέων που σας προηγήθηκαν, και  που σήμερα μπορεί να είναι οι ίδιοι οι γονείς σας και οι λοιποί συγγενείς, δίνετε το δικό σας προσωπικό παρών στην ακολουθία του Χριστού, διαμορφωμένο με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη σύγχρονη  πολύπλοκη πραγματικότητα που ζείτε, έχοντας όμως βέβαιη την ελπίδα μέσα στις καρδιές σας πως ο Χριστός, και για εσάς, αποτελεί «την οδό, την αλήθεια και τη ζωή» (βλ. Ιω. 14,6) σε κάθε σας επιλογή.

Σ’ αυτό το έτος αφιερωμένο στην πίστη, πρέπει ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει ότι ο Χριστός, ο Βασιλιάς μας, αποτελεί την απόλυτη αποκάλυψη της αγάπης του Θεού για εμάς. «Επειδή, ο Θεός με τέτοιον τρόπο αγάπησε τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή». (Ιω. 3,16).

Αυτό τον Βασιλιά να πιστεύετε και να αγαπάτε. Αυτού του Βασιλιά είστε μαθητές. Αυτό το Βασιλιά εμπιστεύεστε και υπηρετείτε. Σ’ Αυτό το Βασιλιά είναι δοσμένη η ζωή σας.

Τα τελευταία χρόνια κάναμε μαζί την εμπειρία της χαράς να ζήσουμε μέσα στην οικειότητά Του, προγραμματίζοντας και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που καλλιέργησαν την πίστη μας, την εμβάθυναν καθιστώντας την πιο προσωπική, την εξέφρασαν δημόσια με σκοπό να τη μαρτυρήσουμε στην καθημερινότητα της ζωής μας. Ζήσαμε τις Πανελλήνιες Συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Σύρο, συμμετείχαμε στην Π.Η.Ν. στη Μαδρίτη και στη Συνάντηση γνωριμίας με Νέους στην Κύπρο, προετοιμαστήκαμε και προετοιμαζόμαστε από κοινού για τα θέματα των δυο τελευταίων Παγκοσμίων Ημερών Νεολαίας που στοχεύουν να μας παρουσιάσουν το Χριστό ως μόνο Σωτήρα του Ανθρώπου και του Κόσμου. Στις διάφορες Εκκλησιαστικές μας Επαρχίες προετοιμάζουμε με επιμέλεια τη φετινή γιορτή του Χριστού Βασιλιά. Όλες αυτές οι προσπάθειες δηλώνουν ότι και για μας ο Χριστός αποτελεί το πολυτιμότερο Πρόσωπο της ζωής μας, το Πρόσωπο που απόλυτα εμπιστευόμαστε, Εκείνον που κρατά στα χέρια Του το μέλλον μας.

Στον επίλογο της μελέτης που σας έστειλα για να προετοιμαστούμε όλοι μαζί στο θέμα της 28ης Π.Η.Ν. στο Ρίο, σας γράφω: «Σ’ έναν κόσμο που σταδιακά αποχριστιανοποιείται, οι βαπτισμένοι καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως χριστιανοί, και να έχουν τη δύναμη και την παρρησία που προέρχεται από το Πνεύμα της Αλήθειας, για να μαρτυρήσουν σ’ αυτό τον κόσμο την πίστη τους και την αγάπη τους στο Χριστό… Σ’ αυτή την κοινωνία χρειάζεται, οι βαπτισμένοι να αναδειχθούν σημερινοί μάρτυρες του Ευαγγελίου και να διαλαλήσουν, με μια πίστη γεμάτη χαρά και αγαλλίαση, τον ενθουσιασμό τους για την πληρότητα της ζωής που μας φέρνει ο Χριστός, και την πραγματική  ελευθερία που μας δωρίζει το Πνεύμα».

Aγαπητοί Νέοι και Νέες,

Με τον χαιρετισμό αυτό, σας προτρέπω να γιορτάσετε μέσα στη χαρά τον Προστάτη σας Χριστό, Βασιλιά του Σύμπαντος, ανανεώνοντας την πίστη σας σ’ Αυτόν, και θέτοντας τον εαυτό σας στη διάθεση του Ευαγγελίου Του, είτε στους χώρους της δουλειάς σας είτε στο χώρο των σπουδών σας, ακόμα και στον προβληματικό χώρο της ανεργίας. Η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη για τον Τριαδικό Θεό μας να φωλιάζουν πάντα στην καρδιά σας.

Η προσευχή μου για την πρόοδό σας στην αναζήτηση του Θεού θα σας συνοδεύει πάντοτε και η ευλογία του Θεού να είναι πάντοτε μαζί σας.

†  Ιωάννης Σπιτέρης   

 Αρχιεπίσκοπος

Προηγούμενο Άρθρο

Συμπόσιο Βιοηθικά Διλήμματα 2012

Επόμενο Άρθρο

Σύρος : Πανήγυρη της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας

You might be interested in …

dikaio

– Πολύπλευρη δράση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης για ένα φόρο τραπεζικών συναλλαγων

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Πολύπλευρη δράση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης για ένα φόρο τραπεζικών συναλλαγών Υιοθετείστε ένα διεθνή φόρο τραπεζικών συναλλαγών ! Η Ευρώπη πρέπει να […]

Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη: Παρουσίαση της Συντονισμένης Δράσης 2016

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας ΕλλάδοςΣυνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη  Αυξανόμενη Οικονομική Ανισότητα & Φορολόγηση Μία Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Πρόκληση   Παρουσίαση της Συντονισμένης Δράσης 2016, από την “Justice & Peace ” Europe Ευρώπη Βρυξέλλες, 10 […]