20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Γρατιανουπόλεως κ. Δημήτριος στην Αιθιοπία και την Αίγυπτο

 

Προσκεκλημένος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Αιθιοπίας, ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Γρατιανουπόλεως κ. Δημήτριος έλαβε μέρος στην έκτακτη συνδιάσκεψη που έγινε στην Αντίς Αμπέμπα στις 1-4 Φεβρουαρίου 2013 με θέμα την ποιμαντική ανασυγκρότηση της Καθολικής Εκκλησίας Αιθιοπίας και Ερυθραίας. Η Σύνοδος αυτή συγκροτείται από τους επισκόπους της Καθολικής Ανατολικής Εκκλησίας Αλεξανδρινο-αιθιοπικής Παράδοσης, με τέσσερεις επισκόπους στην Αιθιοπία και τέσσερεις στην Ερυθραία, και από τους επισκόπους της Λατινικής Εκκλησίας με τα επτά Αποστολικά Βικαριάτα. Δυστυχώς λόγω της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα στα κράτη Αιθιοπίας και Ερυθραίας οι επίσκοποι της Ερυθραίας δεν μπόρεσαν να μετάσχουν στη συνάντηση αυτή. Από κανονική άποψη η Ανατολική Καθολική Εκκλησία Αιθιοπίας και Ερυθραίας αποτελεί Μητροπολιτική Εκκλησία ιδίου δικαίου (Ecclesia Metropolitana sui iuris), της οποίας προΐσταται ο Μητροπολίτης της Αντίς Αμπέμπα.

 

Η προσοχή της συνδιάσκεψης εστιάστηκε στα εξής επί μέρους θέματα: 1) στη λειτουργική ανανέωση της Ανατολικής Αιθιοπικής Εκκλησίας με την πρόσφατη έγκριση από την Αγία Έδρα και έκδοση του Βιβλίου της Θείας Λειτουργίας, 2) στην οργάνωση και λειτουργία των διοικητικών θεσμών της Εκκλησίας αυτής, ιδιαίτερα της τοπικής Συνόδου, 3) στην ανάγκη της έκδοσης του ειδικού τοπικού δικαίου (ius particulare), και 4) στις σχέσεις με τα Λατινικά Αποστολικά Βικαριάτα. Ο επίσκοπος Δημήτριος ανέπτυξε την οργάνωση και λειτουργία μιας Μητροπoλιτικής Εκκλησίας σύμφωνα με τον Κώδικα Κανονικού Δικαίου των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών (CCEO).

Ο Σεβασμιότατος κατά την παραμονή του στην Αιθιοπική πρωτεύουσα επισκέφθηκε τον Έλληνα Ορθόδοξο Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρον, και συνάντησε τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαον Πρωτονοτάριο, επισκέφθηκε επίσης και τα εκεί Ελληνικά Σχολεία, και διαπίστωσε την άνθηση του ιεραποστολικού έργου του Ελληνο-ορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αιθιοπία.

Μετά την Αιθιοπία ο Σεβασμιότατος Δημήτριος μετέβη στην Αίγυπτο, προσκεκλημένος της Καθολικής Εκκλησίας των Κοπτών. Στο Κάιρο επισκέφθηκε τον νέον Πατριάρχη των Καθολικών Κοπτών Μακαριότατο Ibrahim Isaak SIDRAK, τον νέον Πατριάρχη και Πάπα των Ορθοδόξων Κοπτών TAWARDOS, τον Ελληνόρρυθμο Καθολικό πατριαρχικό Βικάριο Σεβασμιότατο Γεώργιο ΒΑCAR και τον Λατινόρρυθμο επίσκοπο Σεβασμιότατο ADEL ZAKI, όπως και τον πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλο Λάζαρη.

Σε συνέντευξή του στην Καθολική Αιγυπτιακή εφημερίδα του Καΐρου Le Messager, ο Σεβασμιότατος Δημήτριος, ερωτηθείς για την παραίτηση του Πάπα Βενεδίκτου 16ου , δήλωσε ότι αποτελεί πράξη βαθύτατης ποιμαντικής ευθύνης και μέριμνας για το καλό της Εκκλησίας, εφόσον αισθάνθηκε ότι οι δυνάμεις του δεν είναι πλέον κατάλληλες για να ασκήσει με τρόπο επαρκή τη διακονία του.  

Προηγούμενο Άρθρο

Ομιλία του αστροφυσικού κ. Δημήτρη Νανόπουλου στη Σχολή των Ουρσουλινών

Επόμενο Άρθρο

Ένας έλληνας Αβάς σε αβαείο της Β. Ιταλίας

You might be interested in …

1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Χαιρετισμός του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου Δημητρίου           Στις 15 Νοεμβρίου 2011, έγινε στην Αθήνα η  1η Ημερίδα Επαγγελματικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ με γενικό θέμα «Το […]

ΤΕΣΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2021 …με προσευχή και προσοχή…

Ελληνική Καθολική Εξαρχία ΤΕΣΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  2021 …με προσευχή και προσοχή…               Πριν από λίγες μέρες, ένας από τους πιστούς της Εξαρχίας μου είπε: «Ετοιμαζόμαστε και πάλι για να αρχίσουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή. Αλλά εδώ και […]

Το Νοσοκομείο χώρος ευαγγελισμού: ανθρωπιστική και πνευματική αποστολή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΚΑΘΟΛΙΚΗ  ΕΞΑΡΧΙΑ   ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» ΣΤΗΝ  27η   ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ   «Το Νοσοκομείο χώρος ευαγγελισμού: ανθρωπιστική και πνευματική αποστολή »   Αυτό ήταν το θέμα της ΧΧVΙΙ Διεθνούς Συνελεύσεως του Ποντιφικού […]