20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε

Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της COMECE Καρδινάλιος Reinhard Marx με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία ανοιχτά της Λαμπεντούζα, όπου πάνω από 280 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Υπό το φως αυτής της τραγωδίας, ο Καρδινάλιος Marx κάλεσε τους Ευρωπαίους να δράσουν:

«Η ΕΕ δεν είναι μια αφηρημένη έννοια διεθνούς οργανισμού. Πρόκειται για μια ένωση λαών, γυναικών και ανδρών, οι οποίοι πιστεύουν σε ένα σύνολο αρχών, ανάμεσα στις οποίες είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ΕΕ είναι ακόμα μια Ένωση 28 κρατών μελών που έχουν δεσμευθεί στην αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά και προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η τραγωδία του ναυαγίου στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα αναμφίβολα άγγιξε τις καρδιές των Ευρωπαίων. Είναι ευθύνη όλων των Ευρωπαίων πολιτών να ζητήσουν μια ισχυρή πολιτική και μια συντονισμένη δράση, έτσι ώστε μια τέτοια τραγωδία να μην συμβεί ποτέ ξανά. Για χρόνια, παρακολουθούμε μια πολιτική η οποία εμποδίζει αναγκεμένους ανθρώπους να φτάσουν στις ακτές μας. Αυτό δεν είναι το είδος της Ευρώπης που θέλουμε.

Το να ζητήσουν άσυλο αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να  σεβαστούμε. Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αξίζουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά. Ένας επιβαρυντικός παράγοντας σε αυτή την κρίση είναι η σαφής έλλειψη αλληλεγγύης. Επείγουσα προτεραιότητα του Συμβουλίου της ΕΕ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων πρέπει να είναι μια συμφωνία για σημαντική ποσόστωση επανεγκατάστασης για κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνουν ισχυρή έκκληση προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών και αιτούντων ασύλου για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους .

Μπορούμε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον, αν  αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα την κρίση εκτός Ευρώπης που δημιουργεί τη μετανάστευση. Πρέπει να βοηθήσουμε τις λιγότερο αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Μετά από αυτή την τραγωδία οι Ευρωπαίοι πρέπει να καθορίσουν πιο φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους χιλιετίας (ΑΣΧ) για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η απόλυτη απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η Παγκόσμια Δικαιοσύνη». 

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτή Αγίου Διονυσίου

Επόμενο Άρθρο

Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης

You might be interested in …

Εβδομάδα για την οικογενειακή ζωή: αφιέρωμα στο διαδίκτυο

Ισπανία – «Διαδίκτυο, ένα νέο μέλος στο σπίτι»: αυτό είναι το θέμα της ΧΙΙ εβδομάδας για την οικογενειακή ζωή που διοργανώσε η Αντιπροσωπεία για την Ποιμαντική της Οικογένειας της μητρόπολης Ourense, της Ισπανίας. Πραγματοποιήθηκε από τις […]

COMECE: Συζήτηση για την εργασία και την ανάπτυξη και σύνοδος της ολομέλειας στις Βρυξέλλες

 Βρυξέλλες – Να συμβάλει στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προς την Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2015   είναι ο στόχος της συζήτησης «Αξιοπρεπής Εργασία – Ο δρόμος προς την αξιοπρέπεια για όλους», […]

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αδελφούς μας

Αγία Δωρεά στη Ρώμη αλληλεγγύη με τους διωκόμενους αδελφούς μας Ο πάπας Φραγκίσκος προΐστατο στην Θεία Λειτουργία στο προαύλιο του καθεδρικού ναού της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού την Πέμπτη το βράδυ 4 Ιουνίου. […]