20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η “ Στρογγυλή Τράπεζα ” με θέμα: Η Χαρά του Ευαγγελίου

Η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδας ( ΚΙΚΕΔΕ ), πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή της τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014. Εβδομήντα περίπου άτομα παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση.  Ανάμεσα τους ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών Νικόλαος Φώσκολος.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ( κατά σειρά εισήγησης)

— ο Σ/ότατος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΛΑΧΑΣ, Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών, καθηγητής Κανονικού Δικαίου και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη ”

— η δημοσιογράφος ΒΑΛΙΑ ΚΑ'Ι'ΜΑΚΗ, Υπεύθυνη Εκδοσης της “ LE MONDE DIPLOMATIQUE ” στην Ελλάδα και διδάσκουσα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και

— η δικηγόρος ΜΑΡΙΑ ΣΙΚ, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Οικουμενικού Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών

Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος στη Δημόσια Τηλεόραση, ανταποκριτής του ΡΙΚ και πολιτικός επιστήμονας ΑΛΦΟΝΣΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΙΚΕΔΕ δρ. Στέφανος Προβελλέγιος.

Ο Συντονιστής ανέφερε ότι αφορμή του θέματος της εκδήλωσης ήταν η απήχηση που είχε στη διεθνή κοινή γνώμη το πρόσφατο ντοκουμέντο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ζητά επίμονα από τη διεθνή κοινότητα να τοποθετήσει τον ΑΝΘΡΩΠΟ πάνω από τα ΚΕΡΔΗ και να καταπολεμηθεί η ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Ο πρώτος ομιλητής έκανε αναλυτική παρουσίαση της παπικής Αποστολικής Παραίνεσης, η οποία εκτείνεται σε πλήθος θεμάτων, από την εσωτερική αναδιοργάνωση της καθολικής Εκκλησίας και τη θέση του λαϊκού στοιχείου, ιδιαίτερα της γυναίκας, στους εκκλησιαστικούς θεσμούς, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, χωρίς ηθικούς φραγμούς, που δημιουργούν συνθήκες ανεργίας και φτωχοποίησης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Η δεύτερη ομιλήτρια αναφέρθηκε στην προσπάθεια της γαλλικής οικο-νομικής επιθεώρησης Le Monde Diplomatique να προβάλλει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του πλανήτη, την ηθική αξία που έχουν κείμενα όπως του Πάπα για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και την κοινωνική δράση της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία, με σημαντικές προσωπικότητες στον αγώνα υπέρ των αδυνάτων, όπως του αείμνηστου Abbe Pierre.

Η τρίτη ομιλήτρια αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το παπικό κείμενο στην εσωτερική αναδιοργάνωση της καθολικής εκκλησίας, ώστε να καταπολεμηθεί ο στείρος κληρικαλισμός και να αναδειχθεί το λαϊκό στοιχείο στους διάφορους τομείς δράσης της εκκλησίας. Παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση που αφορούν και την ελληνική πραγματικότητα, ενώ εξήρε τη συνεργασία των χριστιανικών εκκλησιών σε φορείς όπως η Βιβλική Εταιρεία και το Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών.

Στις εισηγήσεις αλλά και στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε τονίσθηκε ότι η παρουσία του νέου Ποντίφικα και η απήχηση του προσώπου αλλά και των απόψεών του στην κοινή γνώμη είναι ευκαιρία για εποικοδομητικές εσωτερικές αλλαγές στην Εκκλησία αλλά και για ανάδειξη ενός ανθρωποκεντρικού στοιχείου στον τρόπο λειτουργίας των διεθνών αγορών.

   

Στο τέλος της εκδήλωσης η ΚΙΚΕΔΕ βράβευσε δύο μέλη της για την πολυετή προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία και στην καθολική Εκκλησία : τον κο Ιάκωβο (Ζακ) Βίδο, εκπαιδευτικό με γόνιμο συγγραφικό και διδακτικό έργο, στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας αλλά και στην προβολή του τηνιακού πολιτισμού και τον κο Αντώνιο Φώσκολο, οικονομολόγο, με τραπεζική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συμβολή στο έργο καθολικών θεσμών όπως η ΚΑΡΙΤΑΣ.

Δημήτρης Λεβαντής

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ένας χρόνος πριν! 13 Μαρτίου 2013

Επόμενο Άρθρο

Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας

You might be interested in …

Αθήνα: Νεκρώσιμη Ακολουθία αδελφής Jovite Βουτσίνου

  Την Τρίτη  28 Ιανουαρίου 2020  απεβίωσε  η  Αδελφή Jovite Βουτσίνου του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε μέσα σε κλίμα μεγάλης οδύνης για την απώλειά της, στον Ιερό […]

Αθήνα: Εορτή της Αγίας Δωρεάς “Ο άρτος της ζωής…τροφή για τον άνθρωπο”

« Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου, μένει σ’ εμένα, κι εγώ σ’ αυτόν, λέει ο Κύριος» Η ποιμαντική επιτροπή της Αθήνας σε συνεργασία με το ποιμαντικό συμβούλιο της ενορίας του […]

Αφιέρωμα στον Άγιο Ιωσήφ για τους καθολικούς μαθητές/-τριες των Ελληνογαλλικών Σχολείων

Το έτος από 8 Δεκεμβρίου 2020 έως 8 Δεκεμβρίου 2021 ήταν αφιερωμένο από τον Πάπα Φραγκίσκο στη μελέτη της προσωπικότητας του Αγίου Ιωσήφ.  Μέσα από τελετές, ομιλίες και, κυρίως, μέσα από την Αποστολική του Επιστολή […]