19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάθος ενότητας. Προσκυνηματική επίσκεψη του Ιωάννη-Παύλου Β’ στην Αθήνα το 2001

Πάθος ενότητας. Προσκυνηματική επίσκεψη του Ιωάννη-Παύλου Β’ στην Αθήνα το 2001

π. Ι. Ασημάκης

Το βιβλίο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα γύρω από την επίσκεψη του μακαριστού Επισκόπου Ρώμης Ιωάννη-Παύλου Β’ το 2001, στα πλαίσια του ιωβηλαϊκού του προσκυνήματος στα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Εκθέτονται τα όσα διαμείφθησαν, γράφτηκαν και καταγράφηκαν από τον Ιούνιο του 1999 έως το Δεκέμβριο του 2001, μέσα από ποικίλες πηγές που αναφέρονται στο θέμα.

Για την πληρέστερη προσέγγιση του ιστορικού γεγονότος της επίσκεψης του Πάπα στην Αθήνα, παρουσιάζονται τα λιγότερο γνωστά στην Ελλάδα κείμενα για το Μεγάλο Ιωβηλαίο του Έτους 2000 το οποίο είναι ο πραγματικός ορίζοντας ένταξης αυτού του ταξιδιού.

Για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου έγινε έρευνα αρχειακού χαρακτήρα σε πολλές δεκάδες έγγραφα, εκθέσεις, εισηγήσεις και μελέτες, στα 600 περίπου άρθρα και ρεπορτάζ των εντύπων, στις δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές πριν και μετά την επίσκεψη. Για την ανασύνθεση του κλίματος των γεγονότων εκείνης της περιόδου θεωρήθηκε ότι συνεργεί και η παράθεση φωτογραφιών, σκίτσων και σχεδίων από δημοσιεύματα της εποχής.

Σε παράρτημα δημοσιεύονται 34 έγγραφα και 200 περίπου φωτογραφίες.

Το βιβλίο προλογίζει ο καρδ. Stanislaw Dziwisz, Αρχιεπίσκοπος

Κρακοβίας, ιδιαίτερος Γραμματέας του Ιωάννη-Παύλου Β’ για 35 χρόνια.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Θεσσαλονίκη:

– Εκδόσεις Αποστ. Βικαριάτου

Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη

Τηλ.-Fax 2310-835780

E-mail: ioas17@otenet.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού

Επόμενο Άρθρο

Ο Χριστός Φιλόσοφος Frederic Lenoir

You might be interested in …

Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην Κέρκυρα

Από τον πρόλογο Οι αναδρομές και τα επετειακά αφιερώματα δεν αποφεύγουν τις περισσότερες φορές να κατηγορηθούν για εξιδανικεύσεις, πολύ περισσότερο δε, όταν μαρτυρίες, ημερολόγια και νοσταλγικές αναδρομές, ή εκφράσεις συμπάθειας, χρησιμοποιούνται στη βάση της συγγραφής […]