5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η παρουσία της Εκκλησίας στο διαδίκτυο:

 

Η παρουσία της Εκκλησίας στο διαδίκτυο:

να υφάνει και να εκπαιδεύσει στις σχέσεις στην ψηφιακή εποχή

Συνάντηση των Επισκόπων, υπευθύνων για τις κοινωνικές επικοινωνίες των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης

Αθήνα, Ελλάδα, 3 με 5 Νοεμβρίου 2014

Η Εκκλησία είναι παρούσα στο διαδίκτυο, γιατί καλείται να συνοδεύει και να είναι κοντά σε κάθε άτομο. Δεν πρόκειται για μια επικοινωνιακή στρατηγική, αλλά μια απάντηση στην ιεραποστολική κλήση της. Φυσικά, το διαδίκτυο δεν στερείται αμφισημίας και ουτοπισμού, και οι προκλήσεις είναι απαιτητικές. Παρά το γεγονός αυτό, η Εκκλησία δεν παύει να θέλει να κηρύττει την καλή αγγελία του Ιησού όπου ζουν οι άνθρωποι.

Περίπου σαράντα επίσκοποι και ειδικοί στην κοινωνική επικοινωνία από τις Συνόδους των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης συναντήθηκαν στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση των Σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού Ροσσολάτου, Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών και του Σεβασμιοτάτου Δημήτριου Σαλάχα, Αποστολικού Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος, για να προβληματιστούν σχετικά με το θέμα της επικοινωνίας, όπως η συνάντηση, μεταξύ αυθεντικότητας και ρεαλισμού.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) για τις Κοινωνικές Επικοινωνίες, υπό την προεδρία του σεβασμιοτάτου José Ignacio Munilla Aguirre, επισκόπου του Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και Προέδρου της Επιτροπής του CCEE, καθώς και από ο π. Michel Remery, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του CCEE.

Στην ελληνική πρωτεύουσα τους συμμετέχοντες βοήθησαν στους προβληματισμούς τους ο σεβασμιότατος Claudio Celli, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τις Κοινωνικές Επικοινωνίες, ο π. Antonio Spadaro SJ, διευθυντής του περιοδικού «La Civiltà Cattolica», ο καθηγητής Αρτούρο Merayo Perez, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια (Ισπανία), και ο π. Roderick Vonhögen, ιδρυτής του δικτύου παραγωγής Star Quest και της Trideo web TV (Ολλανδία). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν παρεμβάσεις από τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα, σεβασμιότατο Edward Joseph Adams, και από τον κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, Διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως προέκυψε σαφώς από τις εκθέσεις, μαρτυρίες και συζητήσεις, το διαδίκτυο έχει επιφέρει μια ανθρωπολογική αλλαγή που αντικατοπτρίζεται στην κοινωνική και πνευματική ζωή των χρηστών του, και η οποία καλεί για μια νέα προσέγγιση στο διαδίκτυο εκ μέρους της Εκκλησίας. Η εκπαίδευση για την ορθή χρήση της τεχνολογίας και την ισορροπία στην παρουσία της Εκκλησίας σε αυτόν τον ψηφιακό τομέα είναι δύο θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η προσοχή των συμμετεχόντων.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο -ειδικά για τους νέους αλλά όχι μόνο– του να ζουν μόνο την ψηφιακή εμπειρία, ως μοναδική, απορροφώντας τους, σημαίνει για την Εκκλησία μια μεγαλύτερη δέσμευση για την εκπαίδευσή τους για να δουν την ψηφιακή ζωή ως μια ευκαιρία για πραγματικές σχέσεις.

Υπ΄ αυτήν την έννοια η Εκκλησία καλείται να ερμηνεύσει εκ νέου τη ζωή των ανθρώπων σε μια διπλή διάσταση: φυσική και ψηφιακή. Αυτό θα συμβεί μόνο στο βαθμό που το Διαδίκτυο θεωρείται ως «περιοχή ζωής» και όχι απλώς ως ένα εργαλείο.

Επιπλέον, η παρουσία της Εκκλησίας στο διαδίκτυο δεν μπορεί να επιμείνει μόνο στο περιεχόμενο, ξεχνώντας τη σχεσιακή του διάσταση (επαφή με τους χρήστες). Και αντίστροφα, θα ήταν επιζήμιος ο περιορισμός του διαδικτύου σε ένα σχεσιακό σύστημα, ξεχνώντας το περιεχόμενο της αγγελίας. Με αυτή την έννοια ο πάπας Φραγκίσκος είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της ισορροπίας που απαιτεί σήμερα η επικοινωνία. Γνωρίζει πώς να ξεπεράσει αυτό το δίπολο, χάρη στη φυσική σχεσιακή ικανότητά του, που αποσκοπεί στο να αφορά κάθε άνθρωπο, και καταφέρνει να κερδίσει όχι μόνο τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά και το μυαλό τους, παρουσιάζοντας με σαφή, συνοπτικό και συνεκτικό τρόπο το μήνυμα της σωτηρίας, που είναι το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία καλείται σήμερα σε μια ισορροπία, της ενοποίησης του περιεχομένου και του περιέκτη, τη μέθεξη της επικοινωνίας με το περιεχόμενο που επικοινωνεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν πολλές εμπειρίες που αποκάλυψαν την επιτυχημένη ένωση αυτών των δύο διαστάσεων. Στην πραγματικότητα η Εκκλησία σήμερα διέρχεται στιγμών σύνθεσης και ενσωμάτωσης πολλών εν εξελίξει εμπειριών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μαρτυρία από τον π. Roderick Vonhögen, ο οποίος μέσα από τα blogs και το podcast για τρέχοντα θέματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από τον Χάρι Πότερ έως το έπος του Star Wars, έχει καταφέρει να φέρει την καλή αγγελία του Ιησού σε πολλές φορές φαινομενικά «εχθρικά» περιβάλλοντα. Επί του παρόντος, ο ολλανδός ιερέας συμμετέχει στην υλοποίηση ενός νέου έργου της τηλεόρασης Trideo με στόχο την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου μέσα από σύντομα βίντεο.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την παρουσίαση των εργασιών του Γραφείου Τύπου της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στον τομέα της κοινωνικής επικοινωνίας, που έκανε ο διευθυντής του, κ. Σεβαστιανός Ρούσσος. Ακόμα κι αν είναι μια μειοψηφία, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά σε αριθμό τα τελευταία χρόνια με την άφιξη πολυάριθμων μεταναστών. Αυτό οδήγησε επίσης σε διάφορες αλλαγές στις πληροφορίες που προσφέρονται, στη βάση των οποίων βρίσκεται η ιδέα να γίνουν οι τοπικές κοινότητες συν-υπεύθυνες και να συμμετέχουν στην επικοινωνία της Εκκλησίας, χάρη και στη χρήση των νέων μέσων κοινωνικής επικοινωνίας. Από το ημερήσιο δελτίο στην πολυ-γλωσσική πύλη (www.cathecclesia.gr), αυτή η υπεύθυνη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων καθιστά την επικοινωνία αυτής της μικρής Εκκλησίας ζωντανή και πάνω απ' όλα δυναμική, δημιουργώντας σχέσεις και κοινοτικότητα.

Μετά από επίσκεψη στον Άρειο Πάγο της Αθήνας, όπου υπενθύμισαν την περισσότερο από ποτέ επίκαιρη Κοινή Δήλωση του Αγίου Ιωάννη Παύλου του Β΄ και  του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης (2001), οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην Κόρινθο (Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου). Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο σεβασμιότατος Δημήτριος Σαλάχας έκανε μια εμβάθυνση πάνω στην ομιλία του Αγίου Παύλου, από τον Άρειο Πάγο στην Κόρινθο, αποδεικνύοντας πως η επικοινωνία του Αποστόλου, ένα επικοινωνιακό μοντέλο για την Εκκλησία σήμερα, που πρέπει να μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε με μια ανανεωμένη αίσθηση την ενότητα της ανθρώπινης οικογένειας που οδηγεί προς την αλληλεγγύη και προς μια σοβαρή δέσμευση για μια πιο ουσιαστική ζωή.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Νέα διοίκηση στην ΚΑΡΙΤΑΣ Νάξου – Τήνου

You might be interested in …

Η γιορτή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου στη Λισαβόνα

Χιλιάδες νέοι προσκυνητές από όλο τον κόσμο, μαζί με ιερείς και επισκόπους, υποδέχθηκαν με χαρά την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στο κεντρικό πάρκο της Λισαβόνας Εδουάρδος 7ος. Η γιορτή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου ήταν η […]

Η Αγία Σοφία τόπος ειρήνης και διαλόγου

  Η ιστορία της Βασιλικής της Αγίας Σοφίας, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί, μετά σε μουσείο, και έπειτα πάλι σε τζαμί, διαπερνά τους αιώνες για να μιλήσει στην ανθρωπότητα για την ανάγκη να βρεθεί […]

Ο Πάπας καταδικάζει την αιματοχυσία στην Μπουρκίνα Φάσο και καλεί για ειρήνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τη θλίψη του για τους νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησία και τζαμί στη Μπουρκίνα Φάσο και καλεί σε σεβασμό των χώρων λατρείας και στην προώθηση των αξιών της ειρήνης. […]