20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δραστηριότητες της Κάριτας Σύρου

Μέσα στο γιορτινό πνεύμα των ημερών του πρώτου μήνα του έτους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Κάριτας Σύρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου, στον οικισμό της Αζολίμνου. Πριν από τη Συνέλευση, στις 4.30 μ.μ. στον Ναό αυτόν τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Επίσκοπό μας π. Πέτρο Στεφάνου, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της Κάριτας Σύρου, δεδομένου ότι η Κάριτας είναι Φορέας της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο για την Ποιμαντική της Φιλανθρωπίας,  της   Αγαθοεργίας και της Κοινωνικής Συμπαράστασης και τελεί υπό την εποπτεία του Επισκόπου της Εκκλησίας αυτής. Συλλειτούργησαν οι Πανοσ/τατοι πατέρες Αντώνιος Βουτσίνος, Γενικός Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής και Πρόεδρος της Κάριτας Σύρου, Νικόλαος Ρούσσος, Εφημέριος των Ενοριών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σεβαστιανού Άνω Σύρου, και Στέφανος Αρμακόλας, Ηγούμενος της Μονής των πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο. Παραυρέθηκαν τα μέλη της Κάριτας Σύρου και των Κάριτας των Ενοριών, Εθελοντές της Κάριτας που εργάζονται ανιδιοτελώς στις διάφορες Ομάδες αγαθοεργίας και κοινωνικής συμπαράστασης και άλλοι πιστοί.

   Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος π. Πέτρος μίλησε για την κλήση του κάθε μαθητή του Χριστού, όπως του Σαμουήλ από τον Κύριο (Α ανάγνωσμα) και των πρώτων Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό: Ανδρέα, Πέτρου, Ιάκωβου και Ιωάννη (Ανάγνωσμα Αγίου Ευαγγελίου). Ο Ευαγγελιστής διηγείται το κάλεσμα των πρώτων μαθητών, με το οποίο ο Ιησούς τούς  καλεί να τον ακολουθήσουν. «Ακολουθείστε με και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Και αμέσως οι μαθητές αυτοί, ανταποκρινόμενοι πρόθυμα και γενναιόδωρα στο κάλεσμα του Ιησού, άφησαν τα δίκτυα, το πλοιάριο, τους μισθωτούς και τον  πατέρα τους και τον ακολούθησαν». Ψαράδες ήταν, αλλά τώρα θα είναι ψαράδες διαφορετικοί.  Ο μαθητής του Χριστού δεν φοβάται τα κύματα και θαρραλέα τα αντιμετωπίζει, ακόμα και όταν αυτά είναι ορμητικά. Δεν χάνει την ελπίδα του ότι θα σώσει έναν αδελφό,  ακόμα και αν αυτός βρίσκεται  ανθρωπίνως  σε απελπισμένες καταστάσεις.   

  Ακολούθησε στην αίθουσα του Ναού η Γενική Συνέλευση των μελών της Κάριτας Σύρου. Στην αρχή ο Πρόεδρός της Πανοσ. π. Αντώνιος Βουτσίνος, χαιρέτησε τους Σεβασμιοτάτους Επισκόπους Πατέρες Πέτρο Στεφάνου, Καθολικό Επίσκοπο Σύρου, και Φραγκίσκο Παπαμανώλη, Καθολικό Επίσκοπο τέως Σύρου, τον Πανοσ. π. Κωνσταντίνο Κοντό, Εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β΄, την κα Ιωάννα Κιοσσέ, Εκπρόσωπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τους Εκπροσώπους: των τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών, Θεσμών της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας, Φορέων Αγάπης και Αλληλεγγύης της Σύρου με τους οποίους συνεργάζεται η Κάριτας, τα Μέλη της Κάριτας Σύρου και των Κάριτας των Ενοριών, τους Εθελοντές τους και τους άλλους παρευρισκόμενους. Ευχήθηκε σε όλους τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για το 2015, με υγεία και δύναμη και καλύτερες ημέρες.

    Ο Πρόεδρος, εκθέτοντας τα πεπραγμένα του Σωματείου της Κάριτας Σύρου κατά το έτος 2014, είπε μεταξύ των άλλων : «Είναι πλούσια και μεγάλη η δράση της Κάριτας στους τομείς στους οποίους διακονούν τα μέλη της και οι δεκάδες εθελοντές της, μέσα από την ανιδιοτελή εργασία των οποίων αναδεικνύεται μια εξαίρετη και απαράμιλλη διακονία Αγάπης και Προσφοράς προς τους αναξιοπαθούντες Αδελφούς μας. Οι δραστηριότητες των μελών και των εθελοντών της Κάριτας Σύρου και των Κάριτας των Ενοριών σε έργα Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής συμπαράστασης, επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας σε ανήμπορα ή μοναχικά άτομα, στη διαλογή και ταξινόμηση ρουχισμού που διατίθεται σε αρκετούς αναγκεμένους, στην προετοιμασία και οργάνωση του Παζαριού που είναι μια σημαντική δραστηριότητα, όπου από τα έσοδά του βοηθούνται, ιδίως χρηματικά,  άπορα άτομα και Κοινωφελή Ιδρύματα, στη συλλογή κηπαίων που στέλνονται σε Ιδρύματα και στο Προσφυγικό Έργο των Κάριτας της Αθήνας, Έργο το οποίο πολλοί Συριανοί ενισχύουν και με το δικό τους οβολό.

 

    Οι κύριες δραστηριότητες της Κάριτας ασκούνται με την οικονομική και υλική στήριξης πολλών συνανθρώπων μας -μοναχικών ατόμων και οικογενειών-, που βιώνουν έντονα τη φτώχεια και ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η βοήθεια αυτή παρέχεται: με την αγορά φαρμάκων, την κάλυψη δαπανών ιατρικών εξετάσεων και επισκέψεων, την πληρωμή λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και κυρίως την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα. Όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσαμε να τα πραγματοποιήσουμε εάν δεν είχαμε την οικονομική στήριξη, αφενός της Κάριτας Ελλάς, με τα Προγράμματά της *ΕΛΠΙΣ 1 και 2* των ετών 2013 και 2014, αντίστοιχα, στα οποία συμμετείχε και η Κάριτας Σύρου και αφετέρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος *ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ*, για το οποίο θα αναφερθούμε  ειδικότερα  παρακάτω. Και τα δυο Προγράμματα  *ΕΛΠΙΣ*  χρηματοδοτήθηκαν από Κάριτας της Ευρώπης και  υλοποιήθηκαν από την Κάριτας Ελλάς. Πρόκειται για μια σημαντική μηνιαία παροχή βοήθειας, σε ατομικά πακέτα τροφίμων, στα πλέον αναγκεμένα άτομα ή οικογένειες των ανά την Ελλάδα Εκκλησιαστικών μας Επαρχιών. Διανέμαμε κάθε μήνα,  στην  αρχή 15 πακέτα, αξίας το καθένα 30 ευρώ, και μετά 50 πακέτα αξίας το καθένα 40 ευρώ. Το πρόγραμμα ΕΛΠΙΣ 2 τελειώνει τώρα τον Ιανουάριο 2015. Ελπίζουμε πως αυτή η τόσο σημαντική οικονομική στήριξη προς την Κάριτας Ελλάς θα συνεχιστεί από Κάριτας της Ευρώπης και έτσι θα υπάρξει ένα νέο Πρόγραμμα ΕΛΠΙΣ, για να συνεχιστεί από την Κάριτας Σύρου η παροχή  τροφίμων σε άπορους Αδελφούς μας.   

   Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, και το Κληροδότημα «Δημητρίου και Λιλίκας Μωραίτη-Σύρου» που στέκεται πολύτιμος αρωγός στα προβλήματα υγείας και στις οικονομικές ανάγκες πολλών αναξιοπαθούντων εδώ στο νησί μας. Το Κληροδότημα, ύστερα από την υποβολή σε αυτό, μέσω της Κάριτας, σχετικών  αιτημάτων επιλέγει τους αναγκεμένους και ανάλογα χρηματοδοτεί την Κάριτας Σύρου. Με τη σειρά της η Κάριτας αποδίδει στους αναγκεμένους τα αντίστοιχα ποσά που έχει εγκρίνει το Κληροδότημα για τον καθένα από τους αναγκεμένους τους οποίους, το ίδιο το Κληροδότημα, έχει επιλέξει.     

       Η Κάριτας Σύρου, εδώ και χρόνια, έχει αναπτύξει συνεργασία με Φορείς Αγάπης και Αλληλεγγύης του νησιού, η οποία έγκειται, κυρίως, σε επισκέψεις, κατά τις Ημέρες των Χριστουγέννων, στους ηλικιωμένους του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδας» και των δυο Γηροκομείων, του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Ιωάννου, καθώς και στη Στέγη Κοινωνικής Υποστήριξης ανηλίκων και εφήβων. Σε πολύ συχνά διαστήματα του  έτους παραχωρούμε δωρεάν τη χρήση του Ξενώνα της Κάριτας στο κτίριο της Καθολικής Επισκοπής στην Ερμούπολη, για τη φιλοξενία οικείων των ασθενών που έρχονται από τα γύρω νησιά για περίθαλψη στο Νοσοκομείο της Σύρου.    

     Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτάς μας συνεδριάζει πολύ τακτικά και  ασχολείται, κυρίως, με την εξεύρεση τρόπων και μέσων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση του Φιλανθρωπικού και Κοινωνικού έργου της Κάριτας.             

     Οι στόχοι της Κάριτας για το 2015 δεν θα διαφέρουν από αυτούς του περασμένου έτους, αφού στο κέντρο του οποιουδήποτε έργου και όλων των δραστηριοτήτων της Κάριτας, είναι ο κάθε ΑΝΘΡΩΠΟΣ, είναι ο κάθε ΑΦΕΛΦΟΣ ΜΑΣ, ο οποίος βιώνει τη φτώχεια και το σύγχρονο αποκλεισμό. Μπορεί να αλλάζουν οι τρόποι και τα μέσα, αλλά  παραμένουν ίδιες, στη βάση και το σκοπό τους, οι κάθε είδους αγαθοεργείς και κοινωνικής αλληλεγγύης πράξεις και υπηρεσίες της Κάριτας».

   Η  Ταμίας κ. Γεωργία Βουτσίνου  παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της Κάριτας Σύρου και των Κάριτας  των  Ενοριών για το έτος 2014, από τους οποίους και εφέτος προκύπτει, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, ότι  το 95 % των εσόδων διατέθηκε από την Κάριτας σε χρηματικά και υλικά βοηθήματα, σε άτομα, οικογένειες και σε Ιδρύματα, που έχουν ανάγκη οικονομικής και υλικής στήριξης. Μετά η Ταμίας παρουσίασε τον οικονομικό προϋπολογισμό της Κάριτας Σύρου έτους 2015, ο οποίος συντάχτηκε με βάση τα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία του έτους 2014. Η Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής  κ. Μαγδαληνή Πρίντεζη ανάγνωσε την Έκθεση της Επιτροπής αυτής για την οικονομική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το έτος 2014. Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάνθηκε ότι καλώς έχει γίνει η διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου «Κάριτας Σύρου» από τα αρμόδια Όργανά του, κατά τη χρονική περίοδο από 1-1-2014 έως και 31-12-2014 και ότι καμιά απολύτως παρατήρηση δεν έχει να κάνει πάνω στη διαχείριση αυτή. Η Γενική Συνέλευση των μελών της Κάριτας Σύρου ενέκρινε παμψηφεί τον Απολογισμό, τον Προϋπολογισμό και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.     

     

       Ακολούθησε από την Κάριτας Σύρου η απονομή Επαίνου στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου για το “Θεάρεστο Πολύτιμο Ανθρωπιστικό και Κοινωνικό Έργο του Ιδρύματος, προς ανακούφιση αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας“. Παρουσία της Εκπροσώπου του Ιδρύματος κας Ιωάννας Κιοσσέ, o Πρόεδρος π. Αντώνιος Βουτσίνος αναφέρθηκε στη μεγάλη  σημασία και σπουδαιότητα της παροχής στην Κάριτας Σύρου οικονομικής  βοήθειας  από το Ίδρυμα αυτό, λέγοντας, μεταξύ άλλων : «Το τόσον αξιόλογο και πολύτιμο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό Φορείς του νησιού μας. Στους Φορείς αυτούς έχει  συμπεριλάβει και την Κάριτας Σύρου, στην οποία κατά τα έτη 2013 και το 2014 διέθεσε δωρεά το ποσό των 50.000 ευρώ, δηλαδή 25.000 για το κάθε έτος. Μια σημαντικότατη οικονομική βοήθεια, από την οποία ανακουφίζονται  αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας, είτε για αγορά φαρμάκων τους, είτε για την πληρωμή λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων, είτε για πληρωμή ενοικίων και για άλλες ανάγκες τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας Σύρου, με ομόφωνη απόφασή του, θέλησε, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και εκπλήρωσης καθήκοντος προς το Ίδρυμα *ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ*, να εκφράσει σε αυτό τις ολόθερμες ευχαριστίες της Κάριτας Σύρου και μέσω αυτής και όλων των ευεργετουμένων από το Ίδρυμα και δημοσίως να αναγνωρίσει την πολυσήμαντη αγαθοεργή και κοινωνική του προσφορά προς την Κάριτας Σύρου και το κοινωνικό σύνολο. Χάρη σε αυτή τη σπουδαία γενναιοδωρία του ευεργετούνται πολλοί συνάνθρωποί μας και  ελαφρύνεται ο βαθύς  πόνος  που  τους  προκαλούν η φτώχεια, οι στερήσεις, οι  ασθένειες και τα κάθε είδους προβλήματα, οικονομικά και οικογενειακά  που δημιουργούνται καθημερινά και για τα οποία απαιτείται άμεση αντιμετώπιση και επίλυση».

       Ο Σεβασμιότατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου πατέρας Πέτρος Στεφάνου επέδωσε την Πλακέτα του Επαίνου στην Εκπρόσωπο του Ιδρύματος κα Ιωάννα Κιοσσέ και εν μέσω ηχηρών παρατεταμένων χειροκροτημάτων των παρευρισκομένων, της εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες της Εκκλησίας προς το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, για την πολύτιμη, εξαίρετη και     Θεάρεστη προσφορά του στους απόρους Αδελφούς μας. Ο Επίσκοπος διάβασε το κείμενο της πλακέτας, το οποίο έχει ως εξής : 

 

Η ΚΑΡΙΤΑΣ ΣΥΡΟΥ  

ΜΕ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ 

Α Π Ο Ν Ε Μ Ε Ι

 Ε Π Α Ι Ν Ο

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

« ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ » 

ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 

του Θεάρεστου Πολύτιμου Ανθρωπιστικού

και Κοινωνικού του Έργου,

για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων

Συνανθρώπων μας 

 

« Ό,τι κάνατε

 σε έναν από τους άσημους αδελφούς μου, 

σε μένα το κάνατε » (Μτ 25,40)

 

Σύρος 18 Ιανουαρίου 2015    

       Η κα Ιωάννα Κιοσσέ, παραλαμβάνοντας από τον Σεβασμιότατο την Πλακέτα, εξέφρασε, εκ μέρους του Ιδρύματος *ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ*, τις ευχαριστίες της προς την Κάριτας Σύρου για αυτή την τιμητική διάκριση προς το Ίδρυμα. Ευχαρίστησε την Κάριτας για την επιτυχή συνεργασία της μαζί της και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σπουδαίο έργο που επιτελεί.  Ηχηρά και πάλι χειροκροτήματα αντήχησαν στην αίθουσα.              

    Σειρά είχε η κοπή της Αηβασιλιάτικης πίτας. Ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος πατέρας Πέτρος Στεφάνου, κόβοντας την πίτα και δίνοντας τις δικές του ευχές, ζήτησε να ευχηθούμε Καλή Χρονιά στον πλησίον, τον αδελφό, τον γείτονα.  Με  λίγη  κατανόηση, αγάπη και συγνώμη, είπε ο Σεβασμιότατος, θα  γινόμαστε καλύτεροι με το συνάνθρωπό μας. Με όλα αυτά που ακούστηκαν για τη δράση της Κάριτας,  βλέπουμε  το  μεγάλο  έργο  της Εκκλησίας, μέσω της Κάριτας, λαβαίνοντας ασφαλώς υπόψη μας και το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει ατομικά ο καθένας. Κόβοντας την πίτα και ο Καθολικός Επίσκοπος τέως Σύρου, Σεβασμιότατος πατέρας Φραγκίσκος Παπαμανώλης, έδωσε τις ευχές του και αναφέρθηκε στο έργο που προσφέρουν οι δεκάδες εθελοντές της Κάριτας, οι οποίοι με την προσωπική τους εργασία παρέχουν μεγάλες υπηρεσίες στους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας. Η Κάριτας, είπε ο Σεβασμιότατος Φραγκίσκος, δεν είναι μόνο οικονομική διαχείριση, είναι και ηθική συμπαράσταση και στήριξη για όσους υποφέρουν.                

   Χαιρετισμό απηύθυναν και οι παρευρισκόμενοι: Πανοσ. πατέρας Κωνσταντίνος Κοντός, Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β΄, η κα Ιωάννα Κιοσσέ, Εκπρόσωπος του Ιδρύματος *ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ*, ο κ. Γεώργιος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Εκπρόσωποι των συνεργαζομένων με την Κάριτας Φορέων Αγάπης  και Άλληλεγγύης: του Ομίλου INNER WHELL, του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Ενορίας Κοιμήσεως Ερμουπόλεως και του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κυκλάδων. Όλοι τους απηύθυναν τις ευχές τους για Ειρηνικό και Ευτυχισμένο το νέο έτος 2015, Υγεία και Αισιοδοξία για το αύριο. Συγχάρηκαν και ευχαρίστησαν την Κάριτας για το σημαντικότατο Αγαθοεργές και Κοινωνικό Έργο που επιτελεί στη Σύρο. Χαρακτηριστική ήταν η ευχή της Προέδρου του Συλλόγου των Καρκινοπαθών: «Να ευχόμαστε να είναι γραμμένα στο Σύλλογό μας όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα».

     Κληρώθηκε ο λαχνός για το δώρο του τυχερού της πίτας, στο κομμάτι  του οποίου βρέθηκε το φλουρί, και ο Γραμματέας της Κάριτας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, τα Μ.Μ.Ε. και τον Τύπο, όλους όσοι πρόσφεραν δωρεάν διάφορα είδη, τους υπεύθυνους του Ναού γα την παραχώρηση της αίθουσας και όλα εκείνα τα άτομα που προετοίμασαν τις σημερινές εκδηλώσεις.

    Προσφέρθηκαν από την Κάριτας Σύρου γλυκίσματα, εδέσματα ποτά και αναψυκτικά.   

 

Σύρος, 27 Ιανουαρίου 2015

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

Προηγούμενο Άρθρο

Οι μάρτυρες του σήμερα, ο Οικουμενισμός του αίματος

Επόμενο Άρθρο

Επίσκεψη του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθηνών στην ελληνογαλλική σχολή «Jeanne D’ Arch»

You might be interested in …

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης

Πασχαλινό Μήνυμα του Σεβασμιότατου Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης   ΠΑΣΧΑ 2017 Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές, Χριστός Ανέστη!  Αλληλούια!           Αυτή είναι η συνταρακτική είδηση που σήμερα φθάνει σε εμάς. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ. Μια είδηση που […]

Σύρος: ‘’Βρες το δικό σου μονοπάτι‘’

          Η Ημέρα Προσευχής για τις Ιερατικές και Μοναχικές κλήσεις εορτάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013 στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Σύρου, και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. Αγίου Φραγκίσκου, στην Αζόλιμνο. Υπό την αιγίδα […]