Ο Άγιος Πατέρας ανάγγειλε ένα έκτακτο Ιωβηλαίο, ένα άγιο έτος της ευσπλαχνίας. Έτσι το ανήγγειλε:
«Αποφάσισα να αναγγείλω ένα έκτακτο Ιωβηλαίο που θα έχει ως επίκεντρο την ευσπλαχνία του Θεού. Θα είναι ένα Άγιο Έτος της Ευσπλαχνίας. Επιθυμούμε να το ζήσουμε κάτω από το φως του λόγου του Θεού. «Να είστε εύσπλαχνοι όπως ο Πατέρας» . Αυτό το έτος θα αρχίσει κατά την προσεχή εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου του έτους 2016, Κυριακή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, Βασιλέα του σύμπαντος και ζωντανή έκφραση της ευσπλαχνίας του Πατέρα.
Ο Άγιος Πατέρας βλέπει στο έκτακτο αυτό Ιωβηλαίο μια «Εκκλησία να μπορέσει να κάνει πιο φανερή την αποστολή της, που δεν είναι άλλη από το να δίνει μαρτυρία της ευσπλαχνίας»
“Αναθέτω, λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, την οργάνωση του Ιωβηλαίου στο Ποντιφικό Συμβούλιο για την προώθηση του νέου Ευαγγελισμού, για να μπορέσει να εμψυχώσει την πορεία της Εκκλησίας και να φέρει σε όλους το Ευαγγέλιο της ευσπλαχνίας. Είμαι πεπεισμένος ότι όλη η Εκκλησία θα μπορέσει να βρει σ’ αυτό το Ιωβηλαίο τη χαρά να ανακαλύψει και να καταστήσει γόνιμη την ευσπλαχνία του Θεού, με την οποία όλοι καλούμαστε να δώσουμε ελπίδα σε κάθε άνδρα και γυναίκα της εποχής μας”.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε την ομιλία του στη Θ. Λειτουργία που τέλεσε για τη δεύτερη επέτειο της αποστολικής του διακονίας στο θέμα της ευσπλαχνίας: Είπε μεταξύ άλλων: «όπως υπενθυμίζει ο Απόστολος Παύλος: «Ο Θεός δεν παύει να δείχνει τον πλούτο της ευσπλαχνίας του μέσα στους αιώνες. Το Ευαγγέλιο μάς ανοίγει μία πορεία ελπίδας και παρηγοριάς».
Από το περιστατικό της αμαρτωλής γυναίκας που πλένει τα πόδια του Ιησού και τα σκουπίζει με τα μαλλιά της, τα φιλάει και τα αρωματίζει με το πολύτιμο μύρο, ενώ ο Συμεών, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που κάλεσε το Διδάσκαλο κατακρίνει τη γυναίκα ως αμαρτωλή, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει δύο λέξεις που επανέρχονται συχνά: αγάπη και κρίση.
«Υπάρχει η αγάπη της αμαρτωλής που ταπεινώνεται ενώπιον του Κυρίου, αλλά ακόμη περισσότερο υπάρχει η ευσπλαχνική αγάπη του Ιησού γι’ αυτήν, που την ελκύει να τον πλησιάσει. Και ο Ιησούς με το να την δεχθεί αποδεικνύει την αγάπη του Θεού γι’ αυτήν! Ο Θεός “της συγχωρεί πολλά, διότι εκείνη αγάπησε πολύ”. Ο πρωταγωνιστής αυτής της συνάντησης είναι η ίδια η αγάπη, η ευσπλαχνία που πάει πιο πέρα από τη δικαιοσύνη.
Η υπενθύμιση του Ιησού ωθεί τον κάθε ένα από μας, να μη σταθεί στην επιφάνεια των πραγμάτων. Καλούμαστε να δούμε πιο πέρα από αυτά και να στοχεύσουμε στην καρδιά, για να δούμε για πόση γενναιοδωρία είναι ικανός ο κάθε ένας. Κανένας αποκλείεται από την ευσπλαχνία του Θεού, όλοι γνωρίζουν το δρόμο για να την δεχτούν και η Εκκλησία είναι το σπίτι που δέχεται όλους και κανένα αποκλείει. Οι πόρτες της είναι πάντα διάπλατα ανοικτές, ώστε όσοι αγγίζονται από τη χάρη, να μπορούν να βρουν τη σιγουριά της συγνώμης.
Αυτή τη ζεστή φιλοξενία που θα βρει την συμβολική της εικόνα στο τυπικ ό της έναρξης του έκτατου Ιωβηλαίου που σήμερα αναγγέλλω και το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 8 του προσεχούς Δεκεμβρίου».
+Ν