Διαθρησκειακό Συνέδριο στην Αθήνα
Προσκεκλημένος και ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος
Την περασμένη Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Διαθρησκειακό Συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων χριστιανικών Εκκλησιών και μουσουλμανικών Θρησκειών, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Διεθνούς Κέντρου «Βασιλιάς Αμπντάλα» για τον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο. Το Διεθνές αυτό Κέντρο ιδρύθηκε στη Βιέννη το 2011 με πρωτοβουλία της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αγίας Έδρας, υπό την ιδιότητα του παρατηρητή.
Στο Συνέδριο συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος ήταν και συνδιοργανωτής μαζί με το Διεθνές Κέντρο «Βασιλιάς Αμπντάλα».
Μεταξύ των μουσουλμάνων παρέστησαν ο μεγάλος Μουφτής του Λιβάνου και ο Μουφτής της Ιορδανίας, και μεταξύ των χριστιανών ο Πατριάρχης των Ελληνορρύθμων Καθολικών Αντιοχείας Γρηγόριος Γ΄, ο Πατριάρχης Αράμ Α΄ των Αρμενίων Ορθοδόξων Κιλικίας, και εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής και της Αγίας Έδρας (από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο). Προσεκλήθη ως παρατηρητής και ο Σεβασμιότατος Δημήτριος, Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών. Κατά το πέρας δε των εργασιών του Συνεδρίου κλήθηκαν και ενημερώθηκαν οι πρεσβευτές των διαφόρων χωρών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιότατος Αποστολικός Νούντσιος Edward Joseph Adams.
Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Ενωμένοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ενάντια στη βία στο όνομα της Θρησκείας», και η προώθηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, μέσα από έναν αλληλοσεβασμό προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των χριστιανών που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση από την Μέση Ανατολή.
Οι Σύνεδροι αποφάσισαν τη συνεχή εμβάθυνση του διαλόγου για αλληλοκατανόηση Χριστιανοσύνης και Ισλάμ. Τονίστηκε έντονα ότι τόσον ο Χριστιανισμός όσον και το Ισλάμ κηρύττουν την αγάπη και αποκηρύσσουν κατηγορηματικά τη βία στο όνομα της Θρησκείας, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να απορρίψουμε το Ισλάμ συνολικά, αλλά εκείνα τα ακραία στοιχεία του «Ισλαμικού Κράτους» που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τους χριστιανούς αλλά και για τους ίδιους τους μουσουλμάνους. Τονίστηκε επίσης ότι οι χριστιανοί δεν είναι φιλοξενούμενοι στην Μέση Ανατολή, αλλά προϋπήρχαν των μουσουλμάνων.