Βρυξέλλες, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015
Ας δώσουμε τέλος στην παγκόσμια πείνα
Μόνο στην Ευρώπη, πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν από οικονομικής πλευράς σε ένα αξιοπρεπές γεύμα καθημερινά. Αυτό προκύπτει από τη φτώχεια, την έλλειψη απασχόλησης, τη μη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία ή εξαιτίας προσωπικών/οικογενειακών κρίσεων.
Κάθε 16 Οκτ γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων. Η Κάριτας Ευρώπης, μαζί με εθνικούς και διεθνείς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις κι όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με τα 800 εκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να πεινούν στον κόσμο κάθε μέρα.
Είναι καιρός να οργανώσουμε την τελευταία παγκόσμια εβδομάδα δράσης της εκστρατείας με θέμα «Μια ανθρώπινη οικογένεια, τροφή για όλους». Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, πιέσαμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει την τροφή ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Φέτος, η δυναμική θα πρέπει να είναι ακόμα πιο μεγάλη. Πριν από λιγότερο δύο εβδομάδες, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα να υπογράψουν τους καινούργιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτοί οι 17 στόχοι μπορούν να εφαρμοστούν από όλες τις χώρες ανά τον κόσμο, ανάλογα με την αρχή της κοινής και συλλογικής ευθύνης.
Ο 2οςστόχος προσβλέπει στο να δοθεί ένα τέλος στην πείνα στον κόσμο, επιτυγχάνοντας την εξασφάλιση τροφής,την βελτίωση της διατροφής, και προωθώντας βιώσιμες καλλιέργειες. Πρόκειται για έναν ανανεωμένο στόχο ενός από τους εν μέρει μόνο επιτευχθέντες Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που καθορίστηκαν πριν από 15 χρόνια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, αλλά χρειάζεται μια ισχυρότερη και πιο φιλόδοξη δέσμευση τώρα!
Η Ευρώπη είναι παγκοσμίως ο πρώτος δωρητής όσον αφορά στην επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια και η επισιτιστική ασφάλεια είναι μια από τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής στο εν εξελίξει δημοσιονομικό πλαίσιο. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετά σαφές. Ως εκ τούτου, η CaritasEuropa καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους τομείς να βελτιώσουν τη συνοχή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών. Η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η διακυβέρνηση της γης είναι μόνο μερικά ζητήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα επίτευξης του δικαιώματος στη διατροφή για όλους, με βιώσιμο τρόπο. Με αυτή την έννοια, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής θα πρέπει να αφορά τον καθένα από εμάς κι όλους μας.
Ωστόσο, όταν σκεφτόμαστε τις δυσλειτουργίες του συστήματος διατροφής στην Ευρώπη, από τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό είναι τα απόβλητα τροφίμων, η απώλεια τροφίμων και η έλλειψη τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται καθημερινά. Η Κάριτας Ευρώπης θεωρεί αυτό ως ένα βαθύ πλήγμα για την αξιοπρέπεια κι ένα σημάδι ασέβειας για όλους τους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με έλλειψη τροφής. "Αλληλεγγύη" κι "Αξιοπρέπεια" είναι δύο βασικοί πυλώνες για την Ευρώπη•αδυναμία συμμόρφωσης με αυτούς τους πυλώνες θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της εντολής της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, καλούμε μια επανεξέταση για δικαιότερα και πιο βιώσιμα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης.
Το δίκτυο της Caritas παρέχει υποστήριξη σε όλους όσοι έχουν ανάγκη μέσω της άμεσης διανομής τροφίμων, συσσιτίων, τραπεζών τροφίμων, της πρόσβασης σε μικροπιστώσεις και επενδύσεις στην κοινωνική γεωργία.
Ωστόσο, η αυξανόμενη ανάγκη για τέτοιου είδους ενέργειες απλώς επιβεβαιώνει μια πιο συστημική κρίση. Αυτό πρέπει να επιλυθεί με μια βήμα προς βήμα ολιστική προσέγγιση. Στην Εγκύκλιο "Laudato SI", ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε την παγκόσμια αδυναμία την οποία ζούμε. Μια ηθική επιτακτική ανάγκη για αλληλεγγύη πρέπει να μας οδηγήσει σε μια στάση που να εκπέμπει περισσότερο σεβασμό και να επιδιώκει πιο ευχάριστα αποτελέσματα, επιτρέποντας σε όλους μια αξιοπρεπή ζωή.