24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Επέτειοι και γεγονότα στη βόρειο Ελλάδα

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

Το τέλος Ιουνίου βρήκε τον Επίσκοπο μας Ιωάννη στη Νέα Μηχανιώνα, εκεί όπου επισκέφθηκε τα παιδιά του κατηχητικού στο κατασκηνωτικό κέντρο, διαπιστώνοντας την αρτιότητα της οργάνωσης και της προετοιμασίας. Μαζί του ήταν και ο κ. Σάμμυ Σους ο οποίος μας έγραψε: «Για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίστηκε η γιγάντια προσπάθεια διοργάνωσης κατασκήνωσης του Κατηχητικού Θεσσαλονίκης στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις των Π. Λαζαριστών στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Το θέμα της κατασκήνωσης βασιζόταν στο «Έτος της Ευσπλαχνίας» και συγκεκριμένα είχε τον τίτλο «Φιλεύσπλαχνοι όπως ο Πατέρας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη». Στην 9ήμερη κατασκήνωση, που διοργανώθηκε από το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 έως την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, μετείχαν 30 παιδιά (από την 3η έως και 6η Δημοτικού). Η κατασκήνωση πλαισιώθηκε επίσης από τη συμμετοχή επτά (7) ομαδαρχών (τρείς έφηβοι και τέσσερις από την νεολαία), οι οποίοι προσήλθαν στο χώρο της κατασκήνωσης 2 μέρες νωρίτερα για προετοιμασία, μαζί με την καθαρίστρια. Υπεύθυνοι για την κατασκήνωση ήταν οι κατηχητές Π. Αγαπήτ, ο συντονιστής της Κατηχητικής επιτροπής Σους Ισσάμ και η Σιλάβου Μιράντα. Το βοηθητικό προσωπικό αποτελούνταν από τρία άτομα (τρείς μάγειρες και μια καθαρίστρια). Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα άτομα προσέφεραν τη βοήθειά τους εθελοντικά και τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους.

 

Το σύνολο των φιλοξενούμενων ατόμων ανήλθε τελικά στα 43 έως και 45 άτομα, αριθμός που αγγίζει την μέγιστη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων!. Επίσης, το συνολικό κόστος της κατασκήνωσης δεν ξεπέρασε το ποσό των 1800 ευρώ (λιγότερο από 5€ / άτομο / μέρα). Η κατασκήνωση έληξε την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 με τη συμμετοχή των παιδιών της κατασκήνωσης στην Πανήγυρη της Αγίας Τριάδος, τον Εορτασμό των 50 χρόνων Ιεροσύνης του Π. Ιωάννη Λούβαρη και τη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς. Τα παιδιά προσέφεραν συλλογή από ζωγραφιές που ετοίμασαν κατά τη διάρκεια της Κατασκήνωσης για τον Π. Λούβαρη. Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, το απόγευμα, είχαμε Θεία Λειτουργία με τον Επίσκοπό μας Σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη, ο οποίος και παρέμεινε και συμμετείχε στο βραδινό Barbeque. Μια εμψύχωση και δύο επισκέψεις στην κατασκήνωση πραγματοποίησε ο Αδ. Φραγκίσκος Βαρθαλίτης. Δύο φορές μας επισκέφτηκαν ο Εφημέριος π. Γιώργος και ο ηγούμενος Π. Γιάννους. Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Π. Λούβαρης και ο Οικονόμος των Π. Λαζαριστών στο Παρίσι Π. Λαμπλάν.

Ευχαριστούμε το Θεό για την ευτυχή κατάληξη της προσπάθειάς μας, τον Π. Γιάννους για την αμέριστη συμπαράστασή του, τον Εφημέριό μας και όλα τα μέλη της Κατηχητικής Επιτροπής και ιδιαιτέρως όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά και με τις προσφορές τους.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ Π. ΙΩΑΝΝΗ ΛΟΥΒΑΡΗ

Μία μεγάλη εορτή διοργανώθηκε από την Κοινότητα της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τα πενήντα χρόνια ιεροσύνης του αγαπητού π. Ιωάννη Λούβαρη, του Τάγματος των Λαζαριστών. Σ’ αυτήν συνέβαλαν οι συνάδελφοί του και όλοι οι ποιμαντικοί θεσμοί της ενορίας, όπως το Ενοριακό Συμβούλιο, η χορωδία, η Κάριτας, η Λεγεώνα της Μαρίας κ.ο.κ. Την Κυριακή 26 Ιουνίου, εορτή της Αγίας Τριάδος, ο Καθεδρικός Ναός της Αμιάντου Συλλήψεως ήταν πλήρης πιστών και φίλων του π. Ιωάννη. Παρόντα και τα παιδιά του κατηχητικού αλλά και πέντε καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με την παρουσία τους θέλησαν να τιμήσουν τον π. Ιωάννη για την πολυετή του προσφορά στη διάδοση της οικουμενικής ιδέας. Ο Επίσκοπος, στο κήρυγμά του, με απλά λόγια παρουσίασε το Μυστήριο της Αγίας Τριάδας και τις συνέπειες για τη ζωή της Εκκλησίας και για τον καθένα από τους χριστιανούς.

Κατόπιν χαρακτήρισε την ιερατική ζωή του Π. Ιωάννη σε τρεις βασικές συνιστώσες. Πρώτ’ απ’ όλα ο συνεχής ζήλος και η αγάπη του για την ποιμαντική μέριμνα των πιστών. Ήταν εκείνος που κατά τη διάρκεια κάθε εβδομάδας επισκέπτονταν τις οικογένειες, γνώριζε τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του καθένα ξεχωριστά, βοηθούσε υλικά και πνευματικά όπου υπήρχε ανάγκη, γενόμενος το πρότυπο του καθολικού ιερέα στην μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη μεγάλη αγάπη του π. Ιωάννη ήταν η μέριμνά του για τη δημιουργία αγαθών επαφών και αδελφικών σχέσεων με την αδελφή ορθόδοξη εκκλησία. Η παρουσία πέντε καθηγητών θεολογίας του Α.Π.Θ. που εξήραν την προσφορά του είναι και η αναγνώριση της πολυετούς του συμβολής.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του διαχριστιανικού συμποσίου καθολικών και ορθοδόξων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 28 – 30 Αυγούστου θα επιδώσουν, στον π. Ιωάννη, αναμνηστική πλάκα για αυτόν τον σκοπό. Η τρίτη μεγάλη συνεισφορά του π. Ιωάννη ήταν η αφοσίωσή του για τη δικαιοσύνη και τη χριστιανική έμπνευση της πολιτικής. Διαβάζει και γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια της πολιτικής ζωής της χώρας μας, σχηματοποιώντας μία δική του άποψη που έχει ως αναφορά και αφετηρία, στις συζητήσεις του, την κοινωνική διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας.

 

Ο Επίσκοπος αφού τον ευχαρίστησε για την μεγάλη του προσφορά, του ευχήθηκε να εξακολουθεί για πολλά ακόμα χρόνια την ιερατική του αποστολή, ενώ στο τέλος της τελετής, διάφοροι πιστοί και οι εκπρόσωποι του Α.Π.Θ. πήραν το λόγο και εξήραν την προσωπικότητα και την συνεισφορά του.

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ

Αμέσως μετά την Τελετή πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς στους πρόσφατα πεζοδρομημένους δρόμους περιμετρικά του Καθεδρικού και Ενοριακού μας Ναού. Στη Λιτανεία έλαβαν μέρος και τα παιδιά της κατασκήνωσης, αλλά και η χορωδία, τα μέλη της οποίας, στις διάφορες στάσεις όπου ο Επίσκοπος ευλογούσε με το Αγιώτατο Μυστήριο, έψαλλαν το Tantum Ergum.

 

Τελευταία στάση ήταν στο βήμα που είχε τοποθετηθεί μπροστά από τον ιερό ναό εκεί που αργότερα προσφέρθηκε ένα κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους. Ο κλήρος, οι εκπρόσωποι των θεσμών της ενορίας, οι φίλοι και οι συγγενείς του π. Ιωάννη, συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια και συνέφαγαν στην ενοριακή αίθουσα, πλαισιώνοντας τον εορτάζοντα ιερέα που ακτινοβολούσε από ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Με την σειρά μας του ευχόμαστε να παραμείνει, για όσα χρόνια θέλει να του χαρίσει ο Κύριος, υγιής και ακμαίος για να Τον δοξάζει και για να Τον υπηρετεί.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Στις 28 Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος συνόδευσε μία μεγάλη ομάδα προσκυνητών από τη Θεσσαλονίκη, κλήρο και λαό στα Γιαννιτσά, όπου παρακολούθησαν τον εσπερινό των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προστατών του εκεί ενοριακού ναού της κοινότητας των ελληνορρύθμων καθολικών. Μεγάλη η χαρά και του νέου Αποστολικού Έξαρχου Μανουέλ Νιν που γνώρισε τον Επίσκοπό μας και μέλη της δραστήριας, πάντοτε, κοινότητας των καθολικών της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Ανήμερα της εορτής των Αγίων Αποστόλων, η ενορία της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε προσκύνημα στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Παύλου Καβάλας, για να εορτάσει τους Πρωταποστόλους, οι οποίοι με τη μαρτυρία της πίστεώς των θεμελίωσαν την Εκκλησία του Χριστού πάνω στο Λόγο του Θεού και την σφράγισαν με το αίμα τους. Όπως μας αναφέρει ο πάντοτε θαλερός Αδ. Φραγκίσκος Βαρθαλίτης «επικεφαλής του προσκυνήματος ήταν ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Ιωάννης Σπιτέρης, συνοδευόμενος από το σύνολο των ιερέων της ενορίας μας και αντιπροσωπεία μοναχών και μοναζουσών καθώς και ικανού αριθμού λαϊκών πιστών. Κατά την πανηγυρική τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιότατος τόνισε το θάρρος και την τόλμη της πίστεως των Αγίων Αποστόλων που παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν στην πορεία τους, την ομολόγησαν, την τήρησαν και την μαρτύρησαν με το αίμα τους στη Ρώμη. Και κατέληξε στη σημασία που έχει για τους χριστιανούς σήμερα η τήρηση της πίστης στο Χριστό σ ‘ έναν κόσμο που πάσχει από ιδανικά, δεν έχει ελπίδα και χαρά.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας επισκεφθήκαμε το μνημείο που υπενθυμίζει το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από την Τρωάδα στη Νεάπολη ( Πραξ. 16, 11-12 ) και συνεχίσαμε με την επίσκεψη της πόλης. Το μεσημέρι βρεθήκαμε ομοτράπεζοι σε διπλανό εστιατόριο, προσκυνητές και ενορίτες, για ένα γεύμα αγάπης που πρόσφερε ο εφημέριος της Καβάλας, π. Γιάνους Ζβολίνσκι.

Νωρίς το απόγευμα κατευθυνθήκαμε προς το ιερό Βαπτιστήριο της Λυδίας, όπου τελέστηκε η πρώτη βάπτιση στην Ευρώπη. Εκεί ψάλαμε τον Β’ Εσπερινό των Αγίων Αποστόλων, σκεπτόμενοι όλα τα ζωντανά μηνύματα πίστεως, ελπίδας και αγάπης που μας χάρισε η λαμπρή αυτή ημέρα της πανήγυρης. Στις 5.00 μ.μ. γυρίσαμε με την ευχή να περάσουμε ένα καλοκαίρι στον απόηχο του μηνύματος που πήραμε από αυτό το προσκύνημα, με τη δέσμευση η νέα ποιμαντική περίοδος να εμπνευστεί από αυτή την εμπειρία».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος, συνοδευόμενος από τον κ. Ρίνο Πιστόνε και άλλα μέλη της Κάριτας Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στο Ωραιόκαστρο, όπου διαπίστωσε την κατάσταση στην οποία ζουν 1500 περίπου μετανάστες. Ο κ. Πιστόνε μας ενημερώνει πως «στο Ωραιόκαστρο, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, η Κάριτας διανέμει περίπου 300 κιλά ντομάτες, 1500 τεμάχια πράσινη σαλάτα και 300 περίπου κιλά κρεμμύδια, ενώ την Παρασκευή διανέμονται πάλι λαχανικά όπου η πράσινη σαλάτα αντικαθίσταται από αγγούρια. Την Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή το πρωί η Κάριτας κρατάει ανοιχτό το κιοσκ διανέμοντας διάφορα είδη προσωπικής ανάγκης (NFI=Not Food Items) στους πρόσφυγες. Αυτή την στιγμή διανέμει τα ήδη υπάρχοντα στην αποθήκη του Ωραιόκαστρου, τα οποία είναι του στρατού και της Ύπατης Αρμοστείας.

Στο άμεσο μέλλον η Κάριτας θα διανέμει τα δικά της προσωπικά είδη στους πρόσφυγες. Τα είδη προσωπικής ανάγκης είναι: ρουχισμός, παπούτσια, pumpers για τα μωρά, υγρομάντηλα, σερβιέτες για τις γυναίκες, μάρσιπο κ.τ.λ. Στα Βασιλικά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη η Κάριτας διανέμει περίπου 280 κιλά ντομάτες, 1200 τεμάχια αγγούρια και 280 περίπου κιλά κρεμμύδια. Την Δευτέρα 4 Ιουλίου η Κάριτας άνοιξε το κιοσκ για πρώτη φορά όπου διένειμε είδη προσωπικής ανάγκης και θα είναι ανοιχτό και διαθέσιμο για τους πρόσφυγες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη πρωί. Στις 13, 14, και 15 Ιουνίου η Κάριτας διένειμε είδη προσωπικής καθαριότητας. Πιο αναλυτικά: Μία σακούλα αντιστοιχούσε σε μια οικογένεια και το περιεχόμενο της είχε υπολογιστεί για πέντε άτομα στο σύνολό της. Το περιεχόμενο της ήταν: 2 πετσέτες προσώπου, 5 σαπούνια, 2 οδοντόκρεμες, 2 οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια και αφρός ξυρίσματος, 2 συσκευασίες σερβιέτες, 1 χτένα και 1 σαμπουάν. Επίσης στα Βασιλικά η Κάριτας Ελλάς διαθέτει: 50 τουαλέτες, 2 τουαλέτες για τους ανάπηρους, 50 ντουζιέρες, 1 δεξαμενή νερού χωρητικότητας 10.000 λίτρων και 2 container από τα οποία το ένα χρησιμοποιείται από την Κάριτας ως αποθήκη και το δεύτερο το παραχώρησε για τις ανάγκες της Αεροπορίας».

Μία σημαντική είδηση είναι, πως μία ομάδα εθελοντών συνοδευόμενες από τις Μαρκελίνες Αδελφές από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, πρόκειται να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη στα τέλη Αυγούστου και να συνδράμουν στο έργο της Κάριτας. Σκοπός τους είναι να ασχοληθούν με τις γυναίκες των προσφύγων οι οποίες κάθονται αδρανείς όλη την ημέρα, περιμένοντας τα συσσίτια, να τους δείξουν τρόπους και έργα για να δραστηριοποιούνται, καθώς και μία σειρά δραστηριοτήτων για να μπορούν να απασχοληθούν.

Προηγούμενο Άρθρο

Ελλάδα και Ιταλία, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Επόμενο Άρθρο

Ξεκίνησε η Συνάντηση Αλληλεγγύης των φιλανθρωπικών οργανώσεων “Κάριτας” της Καθολικής Εκκλησίας Ιταλίας και Ελλάδας

You might be interested in …

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

  Εκδόσεις Αποστολικού ΒικαριάτουΘεσσαλονικης  Σειρά Analecta Historica – 13 Ιωάννης Ασημάκης,Γεγονότων επίσκεψη.Μελετήματα ιστορίας Θεσσαλονίκη 2020.  284 σελ. ISBN 978-618-84248-6-9    Ενώ η βιβλιογραφία, τόσο ελληνική όσο και ξενόγλωσση, για πτυχές της ιστορικής παρουσίας της Καθολικής Εκκλησίας στον […]

thess_okt_01

Θεσσαλονίκη : Έναρξη του ποιμαντικού έτους 2011-2012

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΚΑΙ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΝΤΕ ΠΩΛ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, κατά το εορταστικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Ιωάννης Σπιτέρης, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας […]

Θερινή κατασκήνωση του κατηχητικού Θεσσαλονίκης

ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Ο Ιούνιος μήνας στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε από δύο χαρακτηριστικά και πολύ θετικά γεγονότα: την αναβίωση του εθίμου περιφοράς της Αγίας Δωρεάς μέσα στους δρόμους της […]