22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Η Αγάπη του Κυρίου μας ωθεί στο άγγελμα του Ευαγγελίου». Ετήσια συνέλευση των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών της Ευρώπης

«Η Αγάπη του Κυρίου μας ωθεί στο άγγελμα του Ευαγγελίου»

Τελικό ανακοινωθέν της Συναντήσεως των Ανατολικών Καθολικών της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 60ης επετείου ιδρύσεως της Ουκρανικής Επαρχίας της Αγίας Οικογενείας, στο Λονδίνο

Λονδίνο 26-29 Οκτωβρίου 2017

Από 26 έως 29 Οκτωβρίου 2017, στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνέλευση των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών της Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του Σεβασμ. Χλιμπ Λόντσυνα, Επισκόπου της Ουκρανικής Καθολικής Επαρχίας της Αγίας Οικογενείας, στο Λονδίνο. Η συνάντηση έγινε στο Κέντρο για την Ενότητα, της Κινήσεως των Φοκολάρε, στο Welwyn Garden City. Ήταν ημέρες εντόνων συναντήσεων, διαλέξεων, συζητήσεων, αλλά προπάντων αδελφοσύνης και προσευχής, κατά τις οποίες ανταλλάχθηκαν ελπίδες και πόνοι, προγράμματα και δυσκολίες των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών της Ευρώπης. Ήταν παρόντες περί τους 40 επισκόπους, ιερείς και εμπειρογνώμονες στα κατηχητικά θέματα, προερχόμενοι από την Αγγλία μέχρι την Ουκρανία, από τις σκανδιναβικές χώρες μέχρι την Ελλάδα. Το γενικό θέμα της συναντήσεως ήταν το άγγελμα της πίστεως, η γνωριμία και η ζωή της πίστεως στον Ιησού Χριστό (Κήρυγμα-Κατήχηση-Μυσταγωγία).

Κατά τις μέρες αυτές έγινε επίσης ανάμνηση της 60ής επετείου της Ουκρανικής Επαρχίας της Αγίας Οικογενείας, στο Λονδίνο. Αυτή η επέτειος μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε με ευγνωμοσύνη την ποιμαντική φροντίδα της Αγίας Έδρας, η οποία στρεφόταν προς τις ποιμαντικές ανάγκες των ανατολικών καθολικών πιστών, που βρίσκονται σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε την ειδική κατάσταση των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών, σε όλες τις διαστάσεις της διασποράς, με την ελπίδα ότι και σήμερα η εμπειρία του παρελθόντος μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση, για να συνεχίσουμε τα ποιμαντικά καθήκοντα όλων των εκκλησιαστικών θεσμών προς τους πιστούς, οι οποίοι μετανάστευσαν έξω από τις δικές τους χώρες.

Στην εναρκτήρια συνάθροιση έλαβαν μέρος ο βοηθός επίσκοπος του Λονδίνου, Σεβασμ. Πέτρος Μακαλίναν, ο οποίος μας μετέφερε τον χαιρετισμό του Καρδιναλίου Εκλαμπρότατου Βικεντίου Νίκολς (αρχιεπισκόπου του Ουεστμίνστερ), και ευχήθηκε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στις συναντήσεις μας. Έπειτα ο Αποστολικός Νούντσιος στη Μεγάλη Βρετανία, Σεβασμ. Έντουαρντ Άνταμς μας απηύθυνε τον χαιρετισμό του Αγίου Πατέρα. Ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε την αποστολική του ευλογία στη συνέλευση και επέκτεινε τον χαιρετισμό του προς τους πιστούς της ουκρανικής επαρχίας και προς τον Μείζονα Αρχιεπίσκοπο των Ανατολικών Καθολικών της Ουκρανίας. Ο Αποστολικός Νούντσιος υπογράμμισε την ανάγκη να αναγγέλλουμε το Ευαγγέλιο, να το διακηρύττουμε και να ανακαλύπτουμε την ωραιότητα μιας ζωής σε κοινωνία με τον Θεό και με τους αδελφούς μας. Πρότεινε την εικόνα του Χριστού ως το αντίδοτο για όλα τα κακά της παρούσας στιγμής. Διαμέσου του κηρύγματος και της μυσταγωγίας συνεχίζεται και σήμερα το σωστικό έργο του Χριστού, διαμέσου της Εκκλησίας του.  

Μετά την λήξη αυτών των εργασιών, όλοι εμείς, οι πνευματικοί ποιμένες των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών αισθανόμαστε ανανεωμένοι από την αγάπη του Κυρίου μας στην εκκλησιαστική μας διακονία, από την  Θεϊκή εκείνη Χάρη, η οποία θεραπεύει τις αδυναμίες μας, από την αγάπη του Κυρίου προς την Εκκλησία του, η οποία μας προωθεί στο άγγελμα του Ευαγγελίου του. Είμαστε πεπεισμένοι από την κεντρική και θεμελιώδη ανάγκη να αναγγέλλουμε τον Χριστό με μια κατήχηση και μια μυσταγωγία, οι οποίες γεννιούνται από την τέλεση της Θείας Λατρείας, ως χώρου ομολογίας και ιεροτελεστίας της πίστεώς μας. Πρόκειται για μια μυσταγωγία, η οποία αναβλύζει από το ίδιο το Ευαγγέλιο, από τα κείμενα της θείας λατρείας, από την εικονογραφία, για να οδηγήσει τους πιστούς μας στην θεώρηση του μυστηρίου του Χριστού, του Λόγου του Θεού, ο οποίος ενσαρκώθηκε από το Άγιο Πνεύμα και από την αειπάρθενο Μαρία.

Οι διάφορες ιεροτελεστίες, τις οποίες τελέσαμε κατά τις ημέρες αυτές μας επέτρεψαν επίσης να ζήσουμε εμπειρικά τον πλούτο της καθολικότητας, ο οποίος εκφράζεται διαμέσου των διαφόρων χριστιανικών παραδόσεων, οι οποίες από σχεδόν δύο χιλιετίες διαμορφώνουν τη χριστιανική μορφή της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την πάντοτε ανανεωμένη κλήση μας, να μαρτυρούμε το Ευαγγέλιο της ευσπλαχνίας, της αγάπης και της συμφιλιώσεως μέσα στον σημερινό κόσμο, ο οποίος είναι σημαδεμένος από τον πόνο, από την φτώχεια, από την αδικία και από τις ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες πληγώνουν τόσες και τόσες από τις Εκκλησίες μας, τόσους και τόσους από τους λαούς μας. Ικετεύουμε ιδιαίτερα για το δώρο της ειρήνης και της συμφιλίωσης του ουκρανικού λαού, ο οποίος από τόσο και τόσο καιρό αντιμετωπίζει το μαρτύριο του πολέμου, ενθυμούμενοι επίσης τον διωγμό και τα παθήματα των χριστιανών αδελφών μας στη Μέση Ανατολή. 

Ευχαριστούμε την Ιερά Σύνοδο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες και το Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE), το οποίο αντιπροσωπεύτηκε από τον γενικό της Γραμματέα, Σεβασμ. Ντουάρτε ντα Κούνχα, για την υποστήριξη τους σ’ αυτές τις συναθροίσεις μας, οι οποίες συμπληρώνουν ήδη μια εικοσαετία. Το συζητούμενο θέμα μας οδήγησε να αισθανθούμε επίσης συνυπεύθυνοι για την κατηχητική ανανέωση όλης της Εκκλησίας. Αισθανθήκαμε ενισχυμένοι από την ενθαρρυντική υποστήριξη, την οποία λάβαμε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για το Νέο Ευαγγελισμό. Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στον καθεδρικό ναό του Ουεστμίνστερ, με πρωτοστατούντα τον Μακαριότατο Σβιατοσλάβ Σέβσκουκ και συλλειτουργούντες όλους τους παρόντες Ανατολικούς Επισκόπους, όπως και πολλούς άλλους ιεράρχες της Μεγάλης Βρετανίας, και με χοροστατούντα τον Καρδινάλιο Βικέντιο Νίκολς (αρχιεπίσκοπο του Ουεστμίνστερ), ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας προς την Ιερά Σύνοδο Καθολικής Ιεραρχίας Αγγλίας και Ουαλίας, για την  βοήθεια που λάβαμε κατά την προετοιμασία και κατά την διεξαγωγή της συναντήσεώς μας. Ο καθεδρικός ναός ήταν κατάμεστος από τον λαό του Θεού. Η παρουσία αντιπροσώπων της Αγγλικανικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας ήταν μια μαρτυρία του καλού οικουμενικού κλίματος που επικρατεί σ’ αυτήν τη χώρα.

Οι διάφορες απόψεις του θέματος στις οποίες εμβαθύναμε κατά τις ημέρες αυτές μας οδήγησαν να διακρίνουμε την σπουδαιότητα του να ξαναβρούμε το επίκεντρο σημείο του Χριστού στο κήρυγμά μας, στην κατήχησή μας, στην εγκυρότητα της μεγάλης Παραδόσεως των Εκκλησιών μας:  το κήρυγμα, την κατήχηση, την εικονογραφία, τη μυσταγωγία· και ταυτόχρονα την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, για να μεταδίνουμε σε όλους το Χαρμόσυνο Άγγελμα του Χριστού.

Κατά το 2018 η συνάθροιση θα γίνει από 14 έως 17 Ιουνίου, στην εκκλησιαστική Επαρχία του Λούγκρου, των Ιταλοαλβανών της Ιταλίας, μετά από πρόσκληση του εκεί Επισκόπου, Σεβασμιοτάτου Ντονάτο Ολιβέριο. Η δική μας συνάντηση έληξε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, με τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Οικογενείας, στο Λονδίνο, με προεξάρχοντα τον αρχιεπίσκοπο Κύριλο Βασίλ, του Τάγματος του Ιησού, γραμματέα της Ιεράς Συνόδου για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες.

Επιστρέφουμε στις τοπικές μας Εκκλησίες δυναμωμένοι στην πίστη, και ενισχυμένοι στη συνείδησή μας ότι αυτός ο οποίος ιερουργείται, αναγγέλλεται και βιώνεται ως αληθινός μυσταγωγός στην πίστη μας είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος μας οδηγεί και μας στηρίζει στην αποστολή μας να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο.

 

Λονδίνο, 29 Οκτωβρίου 2017  

 

Μετάφραση από τα Ιταλικά: π. Αθανάσιος Αρμάος

Προηγούμενο Άρθρο

22 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ-876, 27 Οκτωβρίου 2017

You might be interested in …

Διεθνές Συνέδριο των Φραγκισκανών Πατέρων στην Κωνσταντινούπολη

Ισλάμ και Χριστιανισμός: Θεολογική προσέγγιση και Βιοματική Εμπειρία στη Μέση Ανατολή και Τουρκία Στις 16-30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη Διεθνές Συνέδριο του Τάγματος των Φραγκισκανών Πατέρων με γενική θεματολογία «Οικουμενικός και Διαθρησκευτικός Διάλογος», επικεντρώνοντας ιδιαίτερα […]

Ένα νέο βιβλίο του Πάπα Φραγκίσκου για την Σκηνή της Γέννησης, της γνωστής μας Φάτνης

Ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει την εισαγωγή για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Χριστούγεννα στη Γέννηση», το οποίο αποτελεί μια συλλογή κειμένων του σχετικά με τη σκηνή της Γέννησης και έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά, ιταλικά, […]

Ξαναρχίζει ο διάλογος ΗΠΑ και Ρωσίας για τα πυρηνικά. Η προσευχή της Εκκλησίας

    Χθες στη Βιέννη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για την ανανέωση της συνθήκης που περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο υπερδυνάμεων. Υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια και θα λήξει τον επόμενο […]