22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η κουλτούρα της συνάντησης – του συναπαντήματος

ccee_logo1

Συμβούλιο των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης – CCEE 

Η κουλτούρα της συνάντησης – του συναπαντήματος. 

46ο Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων των

Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης

Λευκωσία, Κύπρος, 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2018

 

Μην φοβάστε, εγώ είμαι μαζί σας!

 

Ο πολιτισμός της συνάντησης ήταν στο κέντρο της ετήσιας συνέλευσης των Γενικών Γραμματέων των Καθολικών Ιερών Συνόδων της Ευρώπης, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Κύπρο, το νησί των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Στη Λευκωσία οι Γενικοί Γραμματείς επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν τον πολιτισμό της συνάντησης στο εσωτερικό της Εκκλησίας, να καλλιεργήσουν τις οικουμενικές σχέσεις μεταξύ των Χριστιανών και τις σχέσεις με όλο τον κόσμο. Αυτό απαιτεί πράξεις συμπάθειας και διαθεσιμότητας προς τον άλλον, καθώς και την ελευθερία ο άλλος να μπορεί να είναι ο εαυτός του. Οι αληθινές συναντήσεις έχουν μια κάθετη διάσταση, με τον Θεό, και μία οριζόντια, με τους αδελφούς, και γι΄αυτό η Εκκλησία, δεσμευμένη στο να δίνει λόγους ελπίδας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, εξέρχεται και πηγαίνει να συναντήσει τον άλλον για να αναγγείλει το Ευαγγέλιο του Ιησού, ο Οποίος φέρνει στον κόσμο την αληθινή δικαιοσύνη και την ειρήνη.

 

Το θέμα Ο πολιτισμός της συνάντησης αναπτύχθηκε προπάντων με μια περίσκεψη επάνω στην Ευρώπη και την Εκκλησία στην Ευρώπη εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, Πανοσιολογιωτάτου Duarte da Cunha, ο οποίος μετά από 10 χρόνια, θα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποστολή ως Γενικός Γραμματέας των Ιερών Καθολικών Συνόδων της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου, Σεβασμιότατος Ιωσήφ Σουέηφ, ο οποίος φιλοξενεί τη συνάντηση, παρουσίασε μία περίσκεψη σχετικά με την ‘πνευματική τροφή, την οποία έχει ανάγκη η Ευρώπη’, και ακολούθησαν διάφορες ομάδες εργασίας που εμβάθυναν στις προκλήσεις και τις εμπειρίες συνάντησης οι οποίες προωθούνται από τις Ιερές Συνόδους. Επίσης, παρουσιάστηκε η μαρτυρία μερικών ευρωπαϊκών εκκλησιαστικών δικτύων (Comece, Caritas Europa και Δικαιοσύνη και Ειρήνη) – εμπειρίες πρωτοποριακές με τον κόσμο της πολιτικής, του πολιτισμού, της φτώχειας – που έδειξε πόσο η αποστολή τους γίνεται μαρτυρία ελπίδας όταν γεννιέται από μία βιωμένη πίστη.

Ακόμη και αν πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μία αρνητική θέαση της σημερινής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, παρά ταύτα, είναι δυνατόν να διαπιστώσουμε τα σημεία εκείνα που δείχνουν ότι η Ευρώπη ζει έναν Καιρό (μία ευνοϊκή εποχή), στην οποία αντηχεί η φωνή του Χριστού που λέει στους μαθητές του: «Μην φοβάστε… Εγώ είμαι μαζί σας» (Μτ 28,5.20).

Στην περίσκεψή του για την Ευρώπη και τις πιο βαθείς ανάγκες της, ο Μαρωνίτης Αρχιεπίσκοπος εστίασε σε τρεις λέξεις κλειδιά που αποτελούν επίσης τρεις θεολογικές κατηγορίες: την Οικονομία της σωτηρίας (την παρουσία και τη δράση του Θεού μέσα στην ιστορία), την Κοινωνία και τη Διακονία. Οι Χριστιανοί έχουν τη βεβαιότητα πως ο Θεός είναι πάντοτε παρών και ενεργός μέσα στην ιστορία, μεταμορφώνοντας την πραγματικότητα που Αυτός αγγίζει. Αυτή είναι η Οικονομία της σωτηρίας. Μετά τη δημιουργία, που μαρτυρεί την αγάπη του Θεού, η πτώση του ανθρώπου δεν ήταν η τελευταία λέξη, και ο Θεός, εν Ιησού Χριστώ, ανακαίνισε την ανθρωπότητα με τη συγχώρησή του δίνοντάς της νέα ζωή. Η Εκκλησία ενσαρκώνει εκείνη τη διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρωπότητας, που μαρρυρεί πως ο Θεός αγαπάει τον κόσμο. Ιδού πως η Εκκλησία, ούσα εν εαυτή μία κοινωνία, γίνεται ελπίδα για την Ευρώπη. Η ζωή εν Χριστώ, μαζί με τον Χριστό και για τον Χριστό, είναι η ωραιότητα και η σωτηρία της Ευρώπης. Η διακονία (υπηρεσία) προς τον άλλον – προπάντων τον πιο φτωχό – στην οποία καλείται κάθε Χριστιανός, απαντά στην τρίτη και τελευταία θεολογική κατηγορία, στην οποία αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος Σουέηφ. Η φροντίδα του ανθρώπου, σε όλες τις διαστάσεις της, είναι ακριβώς το χάρισμα και η δωρεά που η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει στην Ευρώπη. Ο Χριστιανός δεν μπορεί να διαχωρίσει τη σχέση του με τον Θεό από την υπηρεσία προς τους αδελφούς.

Με άλλα λόγια, η Εκκλησία στην Ευρώπη, η οποία γεννιέται από τη συνάντηση με τον Θεό, είναι στην υπηρεσία εκείνου του πολιτισμού της αγάπης, που δημιουργεί ευκαιρία για τη συμφιλίωση και τη αποκάθαρση των καρδιών. Αυτό είναι ιδιαιτέρως έκδηλο  και αποτελεί  μία σταθερή και επείγουσα δέσμευση που η Καθολική Εκκλησία στην Κύπρο προωθεί ευνοώντας ευκαιρίες συνάντησης για την ειρήνη στη Νήσο, η οποία είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική ζώνη από το 1974.

Στις ομάδες εργασίας, οι Γενικοί Γραμματείς διερωτήθηκαν πώς οι Ευρωπαϊκές Καθολικές Ιεραρχίες αναπτύσσουν τον πολιτισμό της συνάντησης και ποιοι είναι οι παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη σε αυτή τη συνάντηση, ποια είναι τα σημεία κλειδιά και οι τόποι που βοηθούν την προώθηση αυτού του πολιτισμού. Διαπιστώνεται η σημασία μιας στάσης διαθεσιμότητας προς συνάντηση, ακρόαση και συμμερισμό, σεβόμενοι και εκτιμώντας την πολιτισμική διαφορετικότητα του καθενός. Μία ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο να εκπαιδεύσουμε στον πολιτισμό της συνάντησης.

Αυτή η συνάντηση υπήρξε και μία σημαντική ευκαιρία να θέσουμε μαζί πληροφορίες και να ανταλλάξουμε απόψεις  σε θέματα επικαιρότητας και κοινού ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση των δραστηριοτήτων των Ιερών Καθολικών Συνόδων της Ευρώπης.

Στην Κύπρο οι συμμετέχοντες συνάντησαν διαφόρους Ορθοδόξους Μητροπολίτες και επισκέφθηκαν την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Νήσου. Επισκέφθηκαν επίσης την κεντρική έδρα της χριστιανικής οικουμενικής τηλεόρασης TV SAT7.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έκαναν παρεμβάσεις ο Πανοσιολογιώτατος π. Jerzy Kraj,  του Τάγματος των ΦραγκισκανώνΠατριαρχικός Βικάριος για τους Καθολικούς Λατίνους της Κύπρου, ο Πανοσιολογιώτατος π.Wahib KhawajaΓενικός Γραμματέας της Συνέλευσης των Πατριαρχών και των Καθολικών Επισκόπων του Λιβάνου, και ο π. PietroFeletΓενικός Γραμματέας της Συνέλευσης των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για τις διάφορες καταστάσεις στην πραγματικότητα στην οποία βιώνουν.

Στη συνάντηση υπήρχαν διάφορες στιγμές προσευχής και πολυάριθμες ευκαιρίες συνάντησης με τις διάφορες τοπικές καθολικές κοινότητες. Οι Γενικοί Γραμματείς συνάντησαν, την Κυριακή 1η Ιουλίου, την  Caritas Κύπρου Κοινωνία και ενημερώθηκαν για την εργασία που αυτή κάνει με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Επισκέφθηκαν τα Μαρωνιτικά χωριά Αγία Μαρίνα, Ασώματος, Καρπασία και Κορμακίτης, που βρίσκονται στο βόρειο μέρος του νησιού και πέρασαν μια βραδιά «για την ειρήνη» με μουσική, χορό και τραγούδια μαζί με τους νέους, που ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο, το οποίο παρατέθηκε από την ενοριακή επιτροπή του Κορμακίτη. Μπόρεσαν έτσι να βιώσουν την Κυπριακή φιλοξενία και, με τη σειρά τους, να βεβαιώσουν για την αλληλεγγύη τους προς τη Μαρωνιτική κοινότητα, η οποια, όπως συμβαίνει και με τις άλλες Χριστιανικές κοινότητες, επιθυμεί να επιστρέψει στα χωριά της, κάτι που είναι θεμελιώδες ζήτημα για την ύπαρξη και το μέλλον της κοινότητας. Από την Κύπρο, οι Γενικοί Γραμματείς προσευχήθηκαν για όλες εκείνες τις καταστάσεις στην Ευρώπη, που έχουν ανάγκη ειρήνης, καθώς και για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: www.ccee.eu

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚ-885, 15 Ιουνίου 2018

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας κοντά στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Gemelli το πρωί της Παρασκευής, μετά την εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα στις 7 Ιουνίου, και επέστρεψε στο Βατικανό. Σε μια σύντομη δήλωση την Πέμπτη, ο διευθυντής του […]

Γεύμα με ιερείς της Ρώμης τη Μεγάλη Πέμπτη

Έχει γίνει πλέον παράδοση που ξεκίνησε από τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο πριν από τρία χρόνια. Έτσι κι εφέτος, Μεγάλη Πέμπτη 2 Απριλίου, ο Άγιος Πατέρας γευμάτισε με μια ομάδα ιερέων, μετά τη θεία Λειτουργία […]

Ο Πάπας στην Γενική Ακρόαση: Ο πόλεμος είναι προσβολή και βλασφημία

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε για άλλη μια φορά την κοσμική λογική της δύναμης και της βίας, εξηγώντας ότι ο Ιησούς φέρνει την αληθινή ειρήνη μέσω της πραότητας και του Σταυρού. Κατά την εβδομαδιαία γενική ακρόασή […]