20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Εορτή Αγίου Φραγκίσκου. Επέτειος 50 ετών Ιεροσύνης του σεβ. Ιωάννη. Αρχιεπισκόπου Κερκύρας,Ζακύνθου Κεφαλληνίας


Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2018 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους Αττικής εόρτασε με μεγαλοπρέπεια τον προστάτη της «Φτωχούλη του Θεού» Άγιο Φραγκίσκο . 

Την ημέρα αυτή η Ενορία τίμησε και την Επέτειο 50 ετών Ιεροσύνης του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας π. Ιωάννη Σπιτέρη, ο οποίος για πολλά χρόνια υπηρέτησε την Μονή των Αδελφών Καπουκίνων στους Αγίους Αναργύρους αλλά και την Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου, αφήνοντας «πίσω του» ένα μεγάλο έργο, το οποίο συνέχισαν και συνεχίζουν, με μεγάλη επιτυχία, οι Καπουκίνοι Ιερομόναχοι.

Εκατοντάδες λαϊκοί πιστοί από όλες τις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είχαν αρχίσει να προσέρχονται από νωρίς και γέμισαν ασφυκτικά τόσο τον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου όσο και τον προαύλιο χώρο αυτού, θέλοντας να τιμήσουν και τον Άγιο Φραγκίσκο αλλά και τον Σεβασμιότατο. Παρακολούθησαν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία συμμετέχοντας ενεργά σε αυτήν και συμμετείχαν στην περιφορά του αγάλματος του Αγίου. Στις 7 το απόγευμα άρχισε το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας π.Ιωάννης Σπιτέρης, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιότατο Έξαρχο των Ελληνορρύθμων Καθολικών π. Εμμανουήλ Nin, τον Πανοσιολογιότατο π. Hovsep Bezazian Έξαρχο των Αρμενίων Καθολικών, τον Εφημέριο της Ενορίας Αγίων Αναργύρων π. Τζούλιο Γκραμένια, τον Εφημέριο Αγίου Παύλου Πειραιά π.Ιωάννη Πάτση (που είχε και την ευθύνη της τελετής), τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου π. Τζώρτζη Αλτουβά, τον Εφημέριο Αγίων Αποστόλων Βούλας π. Κρίστιαν Γκασπάλ, τον Εφημέριο Αγίου Φραγκίσκου και Κλάρας Πλατείας Βικτωρίας π. Gabriel Righetto, τους Καπουκίνους Ιερομόναχους π.Ιωσήφ Δαλέζιο και π.Lorentzo Tel από τη Μονή των Αγίων Αναργύρων και π. Πέτρο Αρμακόλα από τη Μονή της Κέρκυρας και τους μονίμους Διακόνους της Αρχιεπισκοπής π. Δημήτρη Αλτουβά και π. Μιχαήλ Σπαντάρο.

Η χορωδία της Ενορίας κατάλληλα προετοιμασμένη είχε αναλάβει τους ψαλμούς της Θείας Λειτουργίας αλλά η αλήθεια είναι ότι, όπως κάθε χρόνο, χορωδία ήταν όλοι οι παρόντες ευλαβείς πιστοί! Η συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων στους ψαλμούς ήταν συγκινητική! Παρόντες στην τελετή ο κ.Νικόλαος Σαράντης, Δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων – Καματερού, δύο Αντιδήμαρχοι και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι του ίδιου Δήμου. 

Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του είπε [κείμενο ομιλίας]:

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο ο Εφημέριος της Ενορίας π.Τζούλιο, ο οποίος απευθυνόμενος αρχικά προς το Σεβασμιότατο του ευχήθηκε λέγοντας:

Σεβασμιότατε Ιωάννη, συνάδελφε, αδελφέ, πατέρα, για μας είναι μεγάλη χαρά που σήμερα βρίσκεστε κοντά μας, να εμψυχώσετε αυτή τη γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Με την ευκαιρία της εορτής, της 50ής επετείου της Ιερατικής Χειροτονίας σας, είχαμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε στο Μοναστήρι που εσείς υπηρετήσατε, αλλά και στην κοινότητα του Αγίου Φραγκίσκου γιατί όπως είπατε, θυμόσαστε ότι τα πρώτα χρόνια της Ιεροσύνης σας τα περάσατε εδώ. Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας ομιλία, στην οποία μας μιλήσατε για την Αγάπη σας στον «φτωχούλη του Θεού» τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

Θέλω εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου της Μονής, εκ μέρους όλων των Ενοριτών, του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων αλλά και όλων όσων είναι σήμερα κοντά μας, να σας ευχηθώ Υγεία, μακρόχρονη πορεία και διακονία στη διάδοση του Ευαγγελίου και της Αγάπης μέσα στην Εκκλησία. Σαν ένδειξη της ταπεινής Αγάπης μας, θέλουμε να δεχθείτε από μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου, ένα συμβολικό δώρο για αυτή την σημαντική επέτειό σας, αλλά και την παρουσία σας κοντά μας, στην εορτή μας.

Αμέσως μετά 2 μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου έδωσαν το δώρο στο Σεβασμιότατο, ο οποίος τους ευχαρίστησε λέγοντας:Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους σας. Η σκέψη αυτή να γίνει μία ανάμνηση της χειροτονίας μου σε αυτό τον Ιερό Ναό είναι σημαντική και έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα για μένα, γιατί όσο μεγαλώνουμε ζητάμε αυτό που ζήσαμε ως νέοι, αισθανόμαστε μία νοσταλγία για εκείνους τους καιρούς, και θα ήθελα να μνημονεύσω στο σημείο αυτό τον π. Πέτρο Ρούσσο που «έφυγε από κοντά μας», με τον οποίο είχαμε οργανώσει αυτή την Ενορία και έλεγαν τότε, χωρίς να σκεφθείτε ότι το αναφέρω με έλλειψη ταπεινότητας, ότι ήταν από τις καλύτερες σε
όλη την Αθήνα.

Εύχομαι σε όλους σας και κυρίως στις κυρίες και κυρίους που κοιτάζω και αναγνωρίζω το πέρασμα του χρόνου στο πρόσωπό μου, να έχετε Υγεία , να είσαστε καλά και να έχετε μέσα σας, τη χαρά που μας κήρυξε ο Άγιος Φραγκίσκος!!!

Ακολούθησε η περιφορά του αγάλματος του Αγίου Φραγκίσκου στους δρόμους της πόλης γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου των Αγίων Αναργύρων.


Κατόπιν ο Σεβασμιότατος π. Ιωάννης και ο Δήμαρχος άναψαν στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου μπροστά από τον Ιερό Ναό την Φλόγα της Ειρήνης. Στη συνέχεια ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος της πατρίδας μας και η Ιερή Τελετή έκλεισε με την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου.

Τέλος ασπασθήκαμε όλοι λείψανο του Αγίου Φραγκίσκου, πήραμε από ένα άρτο, από μία εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου και ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα, από την Ενορία, προς όλους τους ευλαβείς πιστούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

“Κύριε, κάνε με όργανο της Ειρήνης Σου.
Όπου υπάρχει μίσος, να φέρω την αγάπη,
όπου προσβολή να φέρω τη συγνώμη,
όπου διχόνοια, να φέρω τη συμφιλίωση,
όπου πλάνη, να σκορπίσω την αλήθεια,
όπου αμφιβολία, να στερεώσω την πίστη,
όπου απελπισία, να φέρω ελπίδα,
όπου σκοτάδι, να φέρω φως,
όπου λύπη, να σκορπίσω τη χαρά.
Γιατί Θεέ μου, όποιος δίνει λαβαίνει,
όποιος συγχωρεί, συγχωρείται,
όποιος πεθαίνει, ανασταίνεται στη Ζωή”.
(Προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου)

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον λαικιστικό εθνικισμό

Επόμενο Άρθρο

Ο Φραγκίσκος της Ασσίζης, Ο Άγιος όλων των Χριστιανών. Ομιλία του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη στην Πανήγυρη του Αγ. Φραγκίσκου. Αθήνα 2018

You might be interested in …

– Αθήνα : Παγκόσμια – Διαχριστιανική εβδομάδα προσευχής υπέρ της ενώσεως των Χριστιανών

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ – ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ (18 – 25 Ιανουαρίου 2011) Επίσημος θεσμός του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ), Συμβούλιο του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι και η Χώρα μας.

Επιμνημόσυνη Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Ανάπαυση του Μακαριστού Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός […]