20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρινής τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας [Μάιος 2019]

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής Εαρινής Συνόδου.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου 2019, άρχισαν στην Τήνο οι εργασίες της Συνάντησης της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος με τους Καθολικούς  Εφημερίους Ελλάδος. Ήταν παρόντες 7 Αρχιερείς και 32 εφημέριοι.

Οι Ιεράρχες και οι εφημέριοι μελέτησαν τα κείμενα της Συνόδου  των 350 Επισκόπων από όλο τον κόσμο που συνάχθηκαν στη Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο και μελέτησαν προτάσεις για μία σύγχρονη ποιμαντική για τη νεολαία.    

Η όλη μελέτη του θέματος έγινε με τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα ποιμαντικής νεολαίας, Σαλεσιανού Ιερέα  don Fabio Attard, ο οποίος εργάζεται στο Ρωμαϊκό Οργανισμό «για τους λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή» και είναι γενικός υπεύθυνος για την ποιμαντική της νεολαίας των Σαλεσιανών.

Ο don Fabio παρουσίασε στην ολομέλεια τέσσερις εισηγήσεις, με τις οποίες παρουσίασε: το προπαρασκευαστικό κείμενο της Συνόδου των Επισκόπων της Ρώμης, το τελικό κείμενο της Συνόδου και τη Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου που έχει τίτλο “Christus Vivit” (Ο Χριστός Ζει)».

Μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις, διευκρινίσεις και εργασία σε ομάδες με βάση ειδικό ερωτηματολόγιο.

Την  Πέμπτη  αργά το βράδυ οι Ιεράρχες και οι εφημέριοι είχαν την ευκαιρία να έχουν μία φιλική συνάντηση με μία αντιπροσωπεία νέων από την Τήνο, τη Σύρο και την Αθήνα.

Το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου επισκέφθηκε την ολομέλεια της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος π. Savio Hon Tai Fai. Είχε προηγηθεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου στην οποία προΐστατο ο ίδιος και συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς, οι εφημέριοι και ο εισηγητής των εργασιών αυτής της Συνάντησης don  Fabio Attard.

Οι Εργασίες της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων ολοκληρώθηκαν  το μεσημέρι της Παρασκευής .

Στο τέλος των εργασιών ο τοπικός Ιεράρχης ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή που ετοίμασε την  Συνάντηση, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν πολύ καλά οργανωμένη και διεξήχθη με επιτυχία μέσα σε ένα αδελφικό κλίμα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Οι Ιεράρχες την πρώτη ημέρα ασχολήθηκαν με την αξιολόγηση των εργασιών της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων  και προγραμμάτισαν τα επόμενα  βήματα, ως συνέχεια αυτής της τόσο ενημερωτικής και επιμορφωτικής  εργασίας.

Την Ιερά Σύνοδο επισκέφθηκε ο Αποστολικός Νούντσιος, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Ιεράρχες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι Ιεράρχες παρουσίασαν στον Αποστολικό Νούντσιο προτάσεις που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι Ιεράρχες ταξίδεψαν στη Σύρο  με σκοπό να πραγματοποιήσουν μία αδελφική επίσκεψη στον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής για τη Θεία Λατρεία, Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, με τον οποίο και  εξέτασαν  θέματα που αφορούν στη Θεία Λατρεία.

Οι Σεβασμιότατοι Ιεράρχες επέστρεψαν την Κυριακή το απόγευμα στην Τήνο, όπου στις 7.30 στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας τέλεσαν Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο. Μετά τη Θεία Λειτουργία επισκέφθηκαν την μοναχική κοινότητα των μοναχών «Δούλων του Κυρίου και της Θεοτόκου». 

Οι εργασίες της τακτικής Εαρινής Συνόδου συνεχίστηκαν κανονικά τη Δευτέρα 27 και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη βράδυ 28 Μαΐου.

Οι Ιεράρχες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία έκτακτη Σύνοδο την Τετάρτη 9  Οκτωβρίου 2019 και την τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο από τις 11-18 Νοεμβρίου. Η έκτακτη Σύνοδος   και η τακτική φθινοπωρινή θα  γίνουν  στην Αθήνα.

Κατά την τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο της Ιεραρχίας, προβλέπεται να επισκεφθεί  τη Σύνοδο Αξιωματούχος της Ρωμαϊκής Κούριας, ο οποίος θα συνεργαστεί με τους Ιεράρχες σε θέματα που αφορούν την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

 

                                                       Τήνος 28/05/2019

 

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου της ΚΙΕ

Προηγούμενο Άρθρο

Άρχισαν οι Εργασίες της Τακτικής Εαρινής Συνόδου

Επόμενο Άρθρο

Καλλιθέα: Εορτή Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat

You might be interested in …